Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pączki nie muszą być kaloryczną bombą! Jak przygotować te bardziej dietetyczne
menu
Polub nas na Facebooku

Pączki nie muszą być kaloryczną bombą! Jak przygotować te bardziej dietetyczne

Pączki

Fot: CasarsaGuru / gettyimages.com

Tłusty czwartek bez pączków – nie przejdzie. Tradycja wymaga, aby tego dnia zjeść przynajmniej jednego. Niestety niewielu udaje się zachować umiar, a jego brak kończy się dodatkowymi centymetrami w pasie i kilogramami. Na szczęście można tego uniknąć przygotowując pączki w domu, do tego w wersji odchudzonej!

Jeden pączek w zależności od nadzienie i tego czy został oblany lukrem czy też nie, ma od 200 do 350 kcal. To mniej więcej tyle, co dobry obiad. Niestety w porównaniu z solidnym posiłkiem energia z pączka bardzo szybko się ulatnia i po jego zjedzeniu w krótkim czasie znowu robimy się głodni. Na szczęście są sposoby, aby nie tylko odchudzić pączki, ale sprawić, że będą odrobinę zdrowsze od tych tradycyjnych.

Dietetyczny pączek, czyli jaki?

Aby przygotować dietetycznego pączka wystarczy delikatnie zmodyfikować klasyczny przepis. Zamiast mąki tortowej – sięgnąć po orkiszową. Cukier wymienić na stewię. Wszystkie te składniki są nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim bogate w substancje odżywcze. Po zjedzeniu takiego pączka uczucie sytości utrzyma się nie, co dłużej, tym samy zjemy ich mniej.

Mąka orkiszowa – najlepsza z najlepszych

Mąka orkiszowa uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Choć też powstaje z pszenicy, to zawiera znacznie więcej substancji odżywczych niż klasyczna mąką pszenna. Orkisz zawiera sporo błonnika pokarmowego, którego potrzebuje układ pokarmowy oraz krwionośny. Dostarcza także cennych kwasów omega 3 i 6, które wspomagają serce i mózg. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy z grupy B (mają korzystny wpływ na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci) oraz witaminę E, która jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Zwalcza wolne rodniki, które nie tylko przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych, ale także przyspieszają starzenia się organizmu.

To lepsze niż zwykły cukier

Stewia, bo o niej mowa, naturalny słodzik, który jest aż 300 razy słodszy od zwykłego cukru i do tego w ogóle nie ma kalorii. Tym samym też bardzo niski indeks glikemiczny i może być bez większych obaw stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Jest jednak jeden haczyk – podobnie jak wiele innych produktów, stewia w nadmiarze może być bardzo niebezpieczna. Glikozydy stewiolowe wykazują działanie rakotwórcze i mogą przyczynić się do wystąpienia wad płodu.

Po tych doniesieniach Komisja Europejska uznała, że stewię można przedawkować i ustaliła, że bezpieczna dla zdrowia dawka to taka, która nie przekracza 4 mg na kilogram masy ciała. Trzeba sobie zdawać sprawę, że stewia jest bardzo często dodawana do żywności i kryje się pod symbolem E960. Dlatego też osoby, które często sięgają po słodkie napoje – muszą bardzo uważać.

Choć można używać jej do pieczenia, to w przepisach, których potrzebna jest znaczna ilość cukru lepiej sięgną po ksylitol. Pod wpływem wysokiej temperatury zachowuje się karmel i nie zawsze chce się połączyć z drożdżami.

Zobacz film i dowiedz się kiedy warto sięgnąć po stewię

Zobacz film: Stewia - naturalny słodzik. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Przepis na dietetyczne pączki

Wbrew pozorom przygotowanie domowych i bardziej dietetycznych pączków nie jest trudne i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Oto prosty przepis na pączki w odchudzonej i dużo zdrowszej postaci (na ok. 20 sztuk):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki chudego mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki stewii (lub ksylitolu)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Aby uzyskać przyjemny zapach – warto dodać odrobinę miąższu z laski wanilii lub odrobinę skórki ze startej cytryny.

Rozkruszone drożdże trzeba zalać kilkoma łyżkami ciepłego, ale niegorącego mleka. Dodać łyżkę stewii i taką ilość mąki, aby po wyrobieniu masa miała konsystencję gęstej śmietany. Następnie odstawimy ją w ciepłe miejsce.

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem tłuszczu i ręcznie wyrabiamy, do momentu aż ciasto nabierze luźnej konsystencji. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawimy na kilka minut. Po tym czasie dodajemy tłuszcz i wyrabiamy na gładką masę (ciasto powinno bez problemów odchodzić od miski). Ponownie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy. Później dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem. Na ciasto w niewielkich odstępach kładziemy niewielka ilość domowego dżemu lub budyniu – w zależności od tego, z czym chcemy zrobić pączki. Następnie przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Z pomocą ostrego kubka lub szklanki wycinamy pączki. Blaszkę należy odstawić jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przed wstawieniem ich do piekarnika można je posmarować roztrzepanym żółtkiem lub białkiem. Pączki pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut, po upieczeniu trzeba je od razu wyjąć z piekarnika.

Jaką wartość odżywczą mają pączki (wartości dla jednego pączka)?

Kcal 60
Białko
2,8
Tłuszcz
1,05
Węglowodany
9,26
Błonnik pokarmowy
2,8

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Szarlotka bezglutenowa – doskonała alternatywa dla uczulonych na gluten.
Jak ją przygotować?
Szarlotka bezglutenowa – doskonała alternatywa dla uczulonych na gluten. Jak ją przygotować? TVN zdrowie
Tłusty Czwartek, czyli co trzeba wiedzieć o pączku
Tłusty Czwartek, czyli co trzeba wiedzieć o pączku TVN zdrowie
Tłusty czwartek.
Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny! Dzień Dobry TVN
Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku
Przepis na pyszne wegańskie pączki – poznaj zdrową, roślinną alternatywę tradycyjnego przysmaku Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty