Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]
menu
Polub nas na Facebooku

Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]

Owoce i warzywa

RossHelen/getty images

Choć warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, to niestety zawierają również pestycydy. Które produkty chłoną ich najwięcej, a które najmniej? Poznaj „brudną 12-stkę” i „czystą 15-stkę”.

Niebezpieczne pestycydy

Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów stosowane głównie do ochrony roślin uprawnych.

Spożywanie produktów z dużą ilością pestycydów może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Począwszy od zaburzenia układu odpornościowego, hormonalnego, poprzez problemy z rozwojem płodu i dzieci, skończywszy na nowotworach.

Amerykańskie zestawienie

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku publikuje przewodnik z najbardziej i najmniej zanieczyszczonymi warzywami i owocami.

Listy „brudnej 12-stki” i „czystej 15-stki” udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana jako „mama.chemik”.

„Brudna 12-stka”

Według najnowszych badań EWG najwięcej pestycydów znajduje się w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów (zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów).

Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze pod postem Panek.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce to:


    „Czysta 15-stka”

    Organizacja EWG przedstawiła również listę produktów, które chłoną mniej pestycydów.

    Na pierwszym miejscu znalazło się awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i cebula. Niewiele pestycydów jest również w bakłażanie, szparagach, mango i papai. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior.

    Produkty chłonące najmniej pestycydów:

    Zobacz film: Żywność ekologiczna - czy warto ją kupować? Zasady produkcji takiej żywności.

    źródło: Dzień dobry TVN

      Czy artykuł okazał się pomocny?
      Tak Nie
      64
      8
      Polecamy
      Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
      Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
      Dodatki do żywności.
Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”? 
      Dodatki do żywności. Dlaczego lepiej unikać produktów z dodatkiem „E”?  Dzień Dobry TVN
      Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
      Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
      Czym są antyoksydanty w żywności?
Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?
      Czym są antyoksydanty w żywności? Jakie produkty są bogate w antyoksydanty? TVN zdrowie
      Komentarze (0)
      Nie przegap
      Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
      Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
      Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
      Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
      Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
      Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
      Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
      Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
      Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
      Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
      Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
      Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?