Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

rambutan

Fot. Mariana Mikhailova / Getty Images

Rambutan jest egzotycznym owocem o soczystym i orzeźwiającym miąższu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, owoc rambutan wzmacnia odporność i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Dostarcza również minerałów uczestniczących w produkcji hemoglobiny i transporcie tlenu do tkanek. 

Rambutan jest owocem mającym postać małych, różowych kulek pokrytych licznymi brodawkami. Miąższ owocu jest ceniony nie tylko za smak przypominający polską śliwkę, ale również za wysoką wartość odżywczą. Rambutan jest skarbnicą witaminy C, fosforu oraz miedzi.

Rambutan - co to jest i jak smakuje? Rambutan a liczi

Rambutan, którego pełna nazwa brzmi “jagodzian rambutan”, jest drzewem występującym w Malezji, Indonezji oraz w Chinach. Roślina ta osiąga wysokość do 30 m. Wydaje jadalne owoce o ciekawym i nietypowym wyglądzie. Owoce rambutan mają okrągły kształt i są pokryte grubą, różową, żółtą lub czerwoną skorupą otoczoną przez miękkie włoski, które niekiedy zakończone są kolcami. Miąższ rambutanu jest soczysty, słodki i orzeźwiający, a w smaku porównywany jest do polskiej śliwki. Jagodzian rambutan jest spokrewniony z liczi, które przypomina zarówno smakiem, jak też wyglądem. Jednak charakterystyczne, włochate wypustki nadają mu oryginalności, dlatego owoców tych nie da się ze sobą pomylić.

Rambutan - wartość odżywcza

Owoc rambutan stanowi bogactwo związków niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, które świadczą o jego wysokiej wartości odżywczej. W 100 g owocu znajduje się około 68 kcal, 1 g białka, 16 g węglowodanów oraz 3 g błonnika pokarmowego. Rambutan waży średnio 30 g, a po usunięciu części niejadalnych - 15 g. Taka ilość dostarcza 10 kcal, 0.2 g białka, 2.4 g węglowodanów i 0.5 g błonnika pokarmowego. Ten egzotyczny owoc jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się: witamina C, witaminy z grupy B, miedź, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan oraz żelazo. Rambutan należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Rambutan - właściwości zdrowotne

Rambutan znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej i malezyjskiej już od setek lat, gdyż wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Wykorzystywany jest zarówno w profilaktyce, jak też leczeniu różnych schorzeń, m.in. nadciśnienia tętniczego. Owoce rambutan dostarczają dużych ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i zmniejsza podatność na przeziębienie, grypę i różnego rodzaju infekcje. Witamina C działa ochronnie na naczynia krwionośne i przyczynia się do ich wzmocnienia, uszczelnienia i uelastycznienia. Należy do związków o właściwościach antyoksydacyjnych, podobnie jak flawonoidy również występujące w owocach rambutan. Naturalne antyoksydanty pełnią niezwykle ważną rolę w organizmie, gdyż neutralizują wolne rodniki tlenowe. W ten sposób zmniejszają ryzyko rozwoju wielu schorzeń, m.in. cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, łuszczycy, nowotworów. Związki antyoksydacyjne opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz działają przeciwzapalnie. 

Witaminy z grupy B występujące w jagodzianie rambutan mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego. Ten włochaty owoc zawiera sporą dawkę miedzi - minerału uczestniczącego w procesie syntezy hemoglobiny i transporcie tlenu do wszystkich komórek organizmu. Miedź podnosi odporność organizmu, działa bakteriostatycznie i przeciwdziała schorzeniom układu sercowo-naczyniowego. Niedobór miedzi w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia anemii oraz zaburzeń ze strony układu kostno-stawowego. Rambutan dostarcza także żelaza niezbędnego w procesie wytwarzania krwinek czerwonych, czyli erytrocytów. Występujące w nim minerały zapewniają zdrowe i mocne kości oraz regulują wartości ciśnienia tętniczego krwi. 

Błonnik pokarmowy znajdujący się w owocach rambutan pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii oraz obniża poziom “złego” cholesterolu wykazując właściwości przeciwmiażdżycowe. Okłady z liści i korzeni jagodzianu wykorzystywane są w łagodzeniu bólu głowy. Napar przygotowany na bazie skórki rambutanu znajduje zastosowanie jako naturalny środek na czerwonkę objawiającą się m.in. biegunką, gorączką i postępującym odwodnieniem organizmu. Owoce rambutanu mają również właściwości kosmetyczne, gdyż działają nawilżająco na skórę. Pasta z liści rośliny może być stosowana jako preparat wspomagający nawilżenie skóry głowy i włosów.

Niektóre owoce mogą pomóc w problemach z potencją. Jakie? Sprawdźcie:

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn

Rambutan - jak jeść owoc? Zastosowanie kulinarne

Rambutan można jeść na surowo lub też wykorzystać do przygotowania różnych deserów. Owoc pokryty jest grubą skórką, która jest łatwa w usunięciu. Wystarczy delikatnie naciąć ją nożem, zdjąć połowę łupinki i wyjąć zawartość, czyli soczysty miąższ o kremowym kolorze. Wewnątrz owocu znajduje się twarda i gorzka pestka, którą należy wyrzucić. Rambutan znajduje zastosowanie jako składnik sałatek owocowych i koktajli. Doskonale komponuje się z bananem, ananasem, melonem i arbuzem. Można go dodawać do domowych przetworów takich jak dżemy, marmolady i galaretki. Rambutan niekiedy wykorzystywany jest jako składnik wzbogacający smak sosów i mięs. W polskich sklepach można znaleźć owoce rambutanu w syropie. 

Polecamy: Dieta arbuzowa – zalety, zasady stosowania, efekty

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Polecamy
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy
Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy TVN zdrowie
Salak - owoc o wężowej skórce. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni
Salak - owoc o wężowej skórce. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką