Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoc longanu – kiedy można go kupić? Jakie ma właściwości?

Owoc longanu – kiedy można go kupić? Jakie ma właściwości?

Owoc longanu

Fot: Pongasn68 / gettyimages.com

Owoc longanu stanowi bogate źródło witaminy C i mikroelementów. Uszczelniając naczynia krwionośne, doskonale usprawnia układ krwionośny. Poza tym opóźnia procesy starzenia się i poprawia funkcje układu nerwowego. Określany jest jako „smocze oko”.

Longan to owoc określany w Chinach mianem „smoczego oka”. Podobny jest do liczi, a pod kątem kształtu kiścieni czy konsystencji miąższu przypomina winogrona. Uprawiany jest w Azji Południowo-Wschodniej. Jest słodki i aromatyczny. Pochodzi z Chin, aczkolwiek można go spotkać też np. na Florydzie, w Indiach, Tajlandii czy Malezji.

Co to jest longan?

Longan jest owocem uprawianym w południowo-wschodniej Azji. Czasami można go pomylić z liczi czy rambutanem, z którymi jest spokrewniony. Longan jest jadalny, rośnie na wysokich drzewach tropikalnych z pięknymi, połyskującymi, zielonymi liśćmi. „Smocze oko” ma charakterystyczny kształt kulki pokrytej jasnobrązową bądź żółtawą skórką. Miąższ jest białawy bądź przezroczysty. W środku zawiera czarną pestkę, która uznawana jest za część niejadalną, choć niektóre źródła podają, że nie jest to prawda i pestka również może być zjedzona.

Smak longana jest słodki, jednak dość wyrazisty i charakterystyczny. Mimo iż wizualnie przypomina inne owoce, jego smak jest na tyle oryginalny, że nie da się porównać go z żadnym innym owocem.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem.

Jaki longan można kupić?

Kupno longana jest możliwe latem oraz zimą. Najlepiej jest kupować cały kiścień owocu. Należy zwrócić szczególną uwagę na kolor skórki, która może miejscami ściemnieć, jednak nie warto kupować owoców, na których znajdują się plamki czarne bądź jakiekolwiek uszkodzenia. Aby sprawdzić, czy owoc jest dojrzały, należy delikatnie go dotknąć. Każda kulka powinna być w dotyku sprężysta, podobnie jak winogrono czy liczi. Jednak powierzchnia kulek jest gładka, a nie jak w przypadku liczi chropowata. W krajach Europejskich najczęściej można spotkać się z longanem w puszce, w słodkiej zalewie.

Longan – właściwości

Podobnie jak większość owoców, longan stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C i antyoksydantów. Tym samym doskonale przeciwdziała procesom starzenia, uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia wzrok, wpływa na polepszenie procesów gojenia się ran, a przede wszystkim korzystnie działa na system odpornościowy, wspomagając jego funkcje. Działa oczyszczająco na organizm, poprawia kondycję skóry, funkcje mięśni, układu nerwowego. Może również działać antydepresyjnie. Owoc longanu uznawany jest za naturalny afrodyzjak.

Zobacz film: Owoce na problemy z erekcją. Co wprowadzić do diety? Źródło: Stylowy Magazyn.

Wydawać by się mogło, że „smocze oko” jest niskokaloryczne, ponieważ jedna kulka ma zaledwie 2 kcal. Na 100 g owocu przypada około 50 kcal. Jednak podobnie jak w przypadku winogron, należy uważać na rzeczywistą ilość spożywanego owocu, a ponadto należy wziąć pod uwagę wyższą kaloryczność wynikającą np. ze słodkiej zalewy w puszce. Spożywany na surowo, należy do produktów na pograniczu niskiego i umiarkowanego indeksu glikemicznego, dlatego w umiarkowanych ilościach może zostać spożyty również przez chorych z nietolerancją glukozy (indeks glikemiczny wynosi ok. 57).

Longan w diecie

Owoc longanu jest wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Dojrzałe owoce powinno się przechowywać w lodówce w woreczku do 3 tygodni. Owoc ten, podobnie jak np. winogrona, najlepiej smakuje w formie surowej. Dlatego często spożywany jest od razu po obraniu. Nadaje się również do suszenia. Jego słodki smak stanowi doskonałe uzupełnienie innych owoców, dlatego śmiało można wkroić go do sałatki owocowej. Nadaje się do ciast, soków, koktajli czy galaretek.

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Pigwa – jak zrobić z niej przetwory? Poznaj przepisy na sok, dżem i nalewkę z pigwy
Pigwa – jak zrobić z niej przetwory? Poznaj przepisy na sok, dżem i nalewkę z pigwy Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Kumkwat – jak jeść ten owoc? Właściwości odżywcze 
Kumkwat – jak jeść ten owoc? Właściwości odżywcze  TVN zdrowie
Guawa (gujawa, gruszla, psydia) – jak ją jeść? Właściwości, zastosowanie
Guawa (gujawa, gruszla, psydia) – jak ją jeść? Właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?