Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie

Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
kaki

Fot.: Lsantilli / stock.adobe.com

Owoc kaki charakteryzuje wyjątkowy, przyjemny, słodki smak, a także szerokie właściwości odżywcze. Wykorzystywany jest pomocniczo w zapobieganiu i leczeniu białaczki, w celu wzmocnienia organizmu czy obniżeniu poziomu cholesterolu.

Kaki to jedna z odmian drzewa zwanego hurmą, hebankiem, persymoną czy szaronem. Hurma naturalnie występuje głównie w Azji i tropikalnym oraz subtropikalnym klimacie Ameryki Południowej. Tylko niektóre z odmian hurmy dają jadalne owoce. Jednymi z najbardziej rozpowszechnionych owoców są owoce hurmy wschodniej, czyli właśnie kaki. Hurma wschodnia pochodzi z Chin, a uprawiana jest najczęściej też w Japonii, Korei i cieplejszych rejonach Azji Środkowej, a także w Kalifornii, Brazylii i Południowej Europie.

Owoc kaki wizualnie przypomina pomarańczowego pomidora. Jest podobnej wielkości, ma okrągły kształt, a na górze znajduje się szypułka. Po przekrojeniu widać zwarty, ale soczysty, lekko galaretowaty miąższ. Często widoczne są też niewielkie przebarwienia, jednak nie ma to wpływu na smak ani ogólną jakość owocu. W smaku kaki trudno porównać do jakiegokolwiek innego owocu, który znaleźć można na lokalnych targach czy w supermarketach. Jest słodki, nawet nieco landrynkowy. Może odrobinę przypominać smak śliwki. Owoce kaki stają się jadalne przed uzyskaniem pełnej dojrzałości. Po zerwaniu dojrzewają i zyskują wyjątkowy smak. Jednak poza walorami smakowymi, owoc kaki wykazuje także szerokie właściwości prozdrowotne.

Owoc kaki – skład

Kaki właściwości prozdrowotne zawdzięcza zawartym w nim składnikom, do których należą:

  • Witamina A – wzmacnia układ immunologiczny, przyczynia się do produkcji przeciwciał i chroni organizm przed wirusami, grzybami i bakteriami. Ponadto przyczynia się do poprawy stanu zdrowia skóry – wpływa na zmniejszenie zmarszczek i przebarwień, stymuluje produkcję kolagenu. Wzmacnia włosy i paznokcie. Hamuje działanie wolnych rodników, które atakują wszystkie komórki organizmu.
  • Witamina E – jest niezwykle skutecznym antyoksydantemf (neutralizuje działanie wolnych rodników), zwiększa zdolność komórek do wiązania cząsteczek wody, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i blizn. Wzmacnia działanie układu immunologicznego. Poprawia krążenie krwi i zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Wspiera aktywność kwasów omega 3.
  • Witamina K – chroni organizm przed działaniem bakterii i grzybów. Bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.
  • Witaminy z grupy B (B5, B6, B9) – przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Wpływają na poprawę samopoczucia, a także procesów zapamiętywania i koncentrację. Przyczyniają się do przeciwdziałania depresji. Podnoszą sprawność układu immunologicznego.
  • Witamina C – działa antyoksydacyjnie, reguluje gospodarkę wodną organizmu, podnosi odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia się organizmu, pomaga w zwalczaniu infekcji, działa bakteriobójczo, ułatwia absorpcję żelaza, wzmacnia naczynia krwionośne, włosy, zęby.
  • Minerały, takie jak sód, potas, wapń, fosfor, magnez – pierwiastki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu immunologicznego, mięśniowo-kostnego, nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego.

Kaki – właściwości zdrowotne

Owoc kaki wykazuje szerokie właściwości prozdrowotne:

  • Wspomaga walkę z białaczką – wyciąg z owoców kaki może wywoływać apoptozę komórek białaczki (ich śmierć).
  • Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), trójglicerydów i nadtlenków lipidowych. W związku z tym persymonę mogą spożywać osoby, które cierpią np. na miażdżycę.
  • Chroni wzrok i poprawia zdolność widzenia, szczególnie po zmroku. Ponadto kaki zmniejsza prawdopodobieństwo zwyrodnienia plamki żółtej, będącej główną przyczyną utraty wzroku.
  • Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie – głównie za sprawą zawartych w owocu witamin.
  • Działa antybakteryjnie – od wieków kaki wykorzystuje się w medycynie chińskiej do leczenia ukąszeń węży, a także do łagodzenia podrażnień skóry.
  • Pomaga obniżać ciśnienie – w medycynie chińskiej wykorzystuje się nie tylko owoce, ale także liście. Przyrządzony z nich napar obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza jej krzepliwość.
  • Podnosi odporność na infekcje, może być stosowana pomocniczo w leczeniu grypy czy przeziębienia.

Kaki – kalorie i właściwości odżywcze

Persymona jest owocem o średniej kaloryczności. W 100 gramach znajduje się około 70 kalorii, które pochodzą niemal w 100 procentach z węglowodanów.

Kaki zawiera także dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości. Poza tym owoce bogate są w cukier, dlatego nie poleca się ich osobom chorującym na cukrzycę. Duże ilości kaki nie są zalecane także podczas diet mających na celu redukcję wagi.

Jak obrać kaki i jak je jeść

Kupując kaki (najczęściej dostępne w supermarketach), warto zwracać uwagę na owoce, które mają nasyconą, pomarańczową barwę oraz zielone liście. Nie poleca się kupowania owoców, które nie mają szypułki. Skórka powinna być gładka i połyskująca.

Persymona nadaje się do jedzenia zarówno w postaci surowej, jak i suszonej czy kandyzowanej. Owoce można przyrządzać z nich konfitury, musy i sosy, dodawać do wypieków, lodów czy innych deserów, a także do dań głównych.

Przed spożyciem kaki, należy je oczywiście umyć i pozbyć się liści. Owoce z miękką skórką (po jej dokładnym oczyszczeniu) można jeść w całości. Osoby, które preferują jedzenie persymony bez skórki, mogą obrać ją nożem lub wydrążyć miąższ łyżką. Nie ma konieczności wycinania żadnych części znajdujących się wewnątrz owocu – kaki nie ani gniazd nasiennych, ani pestek.

Zobacz film: Czy dieta musi  być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
21
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary Materiał sponsorowany
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Regularne badania tętna pozwalają ochronić się przed chorobami układu krążenia
Regularne badania tętna pozwalają ochronić się przed chorobami układu krążenia Materiał sponsorowany
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym