Choroby stawów mogą występować pod różnymi postaciami (rozróżnia się ponad 100 rodzajów problemów ze stawami). Schorzenie to diagnozuje się nawet u 40 procent mężczyzn i 47 procent kobiet. Jakie objawy towarzyszą schorzeniom zapalnym stawów? Pacjent przeważnie skarży się na ból, gorączkę czy ograniczenie ruchomości w stawach. Przyczyny dolegliwości mogą być nieznane (idiopatyczne zapalenie stawów), choć często mają podłoże autoimmunologiczne (organizm atakuje własne tkanki). Uznaje się problemy mogą być zapoczątkowane przez infekcje bakteryjne, wirusowe bądź urazy.
Istnieją badania, które pokazują, że odpowiednia dieta może zmniejszyć nasilenie objawów u osób z zapaleniem stawów, a także chorobą zwyrodnieniową stawów. Które produkty należy wykluczyć ze swojego codziennego menu?
Przeczytaj też: Zapalenie stawów: rodzaje, objawy i przyczyny (wirusy, bakterie, urazy, choroby)
Zapalenie stawów - jedzenie, które może nasilić dolegliwości
1. Produkty bogate w cukier
Cukier nie jest niczym dobrym w diecie – niezależnie od tego, czy cierpisz na zapalenie stawów, czy też jesteś całkowicie zdrowy. Jeśli jednak choroba ta jest twoim problemem, produkty pełne cukru czym prędzej powinieneś wykreślić z jadłospisu. Z czym lepiej się pożegnać? Słodycze, soki, napoje gazowane, a także różnego rodzaju gotowe sosy, smakowe serki czy dżemy.
Naukowcy przeprowadzili badanie na 217 osobach z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Okazało się, że większość respondentów zgłaszała nasilenie objawów zapalenia stawów, właśnie po spożyciu deserów czy napojów gazowanych.
2. Czerwone mięso
Czerwone mięso znajduje się na czarnej liście w wielu dietach – w tym także i tej, stosowanej podczas zapalenia stawów. Naukowcy twierdzą, że jadłospisy bogate w przetworzone i czerwone mięso wiążą się z wysokim poziomem markerów zapalnych, takich jak interleukina-6 (IL-6), białko C-reaktywne (CRP) czy homocysteina. Z drugiej strony wykazano, że roślinne diety, wykluczające czerwone mięso, mogą łagodzić symptomy zapalenia stawów.
3. Produkty glutenowe
Niektórzy eksperci sądzą, że dieta bogata w produkty glutenowe łączy się ze zwiększonym stanem zapalnym i jednocześnie sugerują, że eliminacja tego rodzaju artykułów z codziennego menu może pomóc złagodzić objawy zapalenia stawów. Niektóre badania naukowe wykazały również, że osoby z celiakią są bardziej narażone na rozwój zapalenia stawów. Warto też zauważyć, że istnieją testy, które wykazują, że bezglutenowa, wegańska dieta jest w stanie zmniejszyć stany zapalne.
4. Żywność wysoko przetworzona
Fast foody czy gotowe dania, pełne konserwantów, mogą zwiększać ryzyko powstania zapalenia stawów. Mogą działać bezpośrednio, pobudzając nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego i nasilając objawy zapalne. Ale mogą też działać niekorzystnie w sposób pośredni - prowadząc do otyłości. Nadmiar tkanki tłuszczowej działa prozapalnie, nasilając dolegliwości bólowe ze strony stawów.
5. Niektóre oleje roślinne
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-6 i uboga w kwasy tłuszczowe omega-3 może pogorszyć objawy chorób zapalnych stawów. I choć oba rodzaje tłuszczów są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, ważne jest, by spożywać je we właściwej proporcji. Jak więc wygląda złoty środek w tym przypadku? Zmniejszenie przyjmowania pokarmów bogatych w tłuszcze omega-6, takich jak olej słonecznikowy, kukurydziany, palmowy na rzecz spożycia olejów bogatych w omega-3, takich jak oliwa z oliwek, a także częstszego jedzenia tłustych ryb.
6. Dania bogate w sól
Pokarmy pełne soli, czyli na przykład zupy i sosy z proszku, pizza, niektóre sery, wędliny czy słone przekąski wpływają na gorszy przebieg choroby zapalnej stawów – a potwierdzają to badania na myszach. 62-dniowe testy na gryzoniach wykazały, że dieta o niskiej zawartości soli zmniejsza nasilenie objawów schorzenia w porównaniu z dietą o wysokiej zawartości soli. Myszy na diecie niskosolnej miały mniejszy rozpad chrząstki i zniszczenia kości, a także niższe wskaźniki stanu zapalnego, niż zwierzęta na diecie bogatej w sól. Co ciekawe, naukowcy sugerują, że dieta, w której pojawia się dużo soli, może zwiększać ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych.
7. Grillowane i smażone potrawy
Czy wiesz, czym są AGE? To końcowe produkty zaawansowanej glikacji. Związki te występują naturalnie w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale mogą również pojawiać się w wyniku niektórych metod obróbki termicznej – na przykład podczas grillowania czy smażenia. Najbardziej bogatymi źródłami AGE są: smażony bekon, grillowany stek, przygotowywany na patelni kurczak, frytki. Warto wiedzieć, że gdy AGE gromadzą się w dużych ilościach w organizmie, może wystąpić stres oksydacyjny i stan zapalny. Naukowcy mówią też, że osoby z zapaleniem stawów mają wyższy poziom AGE niż osoby całkowicie zdrowe.
8. Alkohol
- Alkohol działa niszcząco na cały organizm. Badania wykazały, że spożycie alkoholu może zwiększać częstotliwość i nasilenie napadów dny moczanowej.
Przewlekłe spożywanie alkoholu może się wiązać ze zwiększonym ryzykiem choroby zwyrodnieniowej stawów, chociaż nie wszystkie badania to potwierdziły.
Zobacz też, jaką chorobą jest reumatoidalne zapalenie stawów.