Polub nas na Facebooku
Czytasz: Orzechy pekan – jakie mają właściwości i jakie jest ich zastosowanie w kuchni?

Orzechy pekan – jakie mają właściwości i jakie jest ich zastosowanie w kuchni?

Zainteresował Cię ten artykuł?
orzechy pekan

Fot.: tycoon101 / stock.adobe.com

Orzechy pekan to jedne z najbardziej popularnych orzechów w Stanach Zjednoczonych. W Polsce są mniej popularne niż podobne do nich orzechy włoskie, jednak warto przyjrzeć się im bliżej. Ich działanie prozdrowotne i zastosowanie w kuchni są niezwykle szerokie.

Orzechy pekan składają się w ponad 70 procentach z tłuszczy. Jednak aż 90 procent z nich to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki ich zawartości oraz obecności licznych witamin i minerałów orzechy te mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz pomagać w leczeniu wielu schorzeń. Włączenie ich do diety nie jest trudne, ponieważ mają delikatny smak, który pasuje do wielu potraw.

Pekan – orzesznik jadalny

Pekan, zwany także orzesznikiem jadanym, orzesznikiem pekanowym oraz orzesznikiem owocowym, jest gatunkiem drzewa, które naturalnie występuje w Ameryce Północnej (głównie w Stanach Zjednoczonych) oraz w Meksyku. Uprawiany jest także między innymi w Europie południowej, Afryce czy Azji.

Pekan, który rośnie w najcieplejszych rejonach Stanów Zjednoczonych (takich jak stan Georgia), daje największe owoce, kształtem zbliżone do kuli. Odmiany tego typu są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego praktycznie nie występują w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Z kolei odmiany, które rosną w północnej części Stanów Zjednoczonych i w Quebec w Kanadzie, gdzie zimą temperatury spadają nawet do minus 30 stopni Celsjusza, mogą być uprawiane także w Polsce.

Pekany osiągają wysokość 30-50 metrów, a w ciepłych regionach mogą być nawet wyższe. Są nisko rozgałęzione i mają proste pnie. Owocują średnio 40-100 lat (choć może to trwać nawet 300 lat) i w tym czasie uzyskuje się z nich średnio 100-250 kilogramów orzechów o licznych właściwościach zdrowotnych i wyjątkowych walorach smakowych.

Orzech pekan – walory smakowe i zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan wizualnie przypominają orzechy włoskie, są od nich jednak nieco większe – ich średnica ma zwykle 4-6 centymetrów. Skorupki mają podłużny lub okrągły kształt i są w kolorze brązowym. Łupiny orzechów pekan nie są tak twarde, jak łupiny orzechów włoskich.

Pod skorupkami kryje się zwarty, chrupiący, pofałdowany miąższ, bardziej miękki niż w przypadku orzechów włoskich. Smak orzechów pekan jest delikatny, lekko słodki. Również może budzić skojarzenia ze smakiem orzechów włoskich, jest jednak mniej gorzki i bardziej maślany.

Dzięki delikatnemu smakowi orzechy pekan mają szerokie zastosowanie:

  • Orzechy pekan w deserach – mogą stanowić dodatek do ciastek, musów, lodów czy sałatek owocowych. Deser oprószony całymi, pokrojonymi lub zmiksowanymi orzechami, nabierze wyjątkowego smaku i konsystencji. Orzechy pekan nadają się doskonale jako jeden z głównych składników różnego rodzaju wypieków, np. ciasta marchewkowego, brownie (lub innego ciasta czekoladowego), tarty czy ciasta dyniowego.
  • Orzechy pekan na śniadanie – dodawane do jaglanek, płatków owsianych czy zapiekanek owocowych, będą nie tylko podnosić walory smakowe, ale też dostarczać organizmowi cennych witamin i składników odżywczych, tak istotnych o poranku.
  • Orzechy pekan do sałatek – ich smak doskonale połączy się ze smakiem kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki, buraków, ricotty, rukoli i granatu, łososia, grejpfruta i sałaty, białej kapusty i ananasa czy rukoli, granatu i pomarańczy.
  • Orzechy pekan na obiad – można posypywać nimi pyszne i sycące zupy-kremy, takie jak krem z kopru włoskiego, lub dodawać do dań głównych, np. do pieczonego łososia czy komosy ryżowej z batatami i pieczarkami.

Orzechy pekan smakują wyśmienicie zarówno w postaci surowej, jak i prażonej, kandyzowanej czy solonej.

Orzechy pekan – kalorie i wartości odżywcze

Orzechy pekan zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Mimo iż nie należą do produktów spożywczych niskokalorycznych, ich spożywanie jest polecane, aby zapobiegać wielu chorobom, a nawet pomagać w leczeniu.

Zawartość 100 gramów orzechów pekan:

  • kalorie – 691,
  • białko – około 9 g,
  • tłuszcz – około 72 g (około 90% wszystkich kwasów tłuszczowych to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wielonienasycone, omega 3 i omega 6, niezwykle cenne dla zdrowia),
  • węglowodany – około 14 g,
  • błonnik pokarmowy – 10 g.

Ponadto orzechy pekan zawierają następujące składniki:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,, w tym B1, B2, B3, B5, B6, B9,
  • witaminę E,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan,
  • fitosterole.

Orzechy pekan – właściwości

Dzięki zawartości witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych orzechy pekan wykazują następujące właściwości:

  • zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego – takie działanie zawdzięczają minerałom, kwasom omega 3 i omega 6, a także licznym przeciwutleniaczom oraz obecności kwasu foliowego;
  • regulują procesy trawienne – dzięki zawartości błonnika pokarmowego i kwasu foliowego;
  • regulują poziom cholesterolu we krwi (zwiększają zawartość cholesterolu HDL i zmniejszają poziom cholesterolu LDL),
  • korzystnie wpływają na układ nerwowy – poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentracji, przede wszystkim dzięki zawartości witamin z grupy B oraz żelaza; mogą przyczyniać się do zapobiegania chorobie Alzheimera;
  • poprawiają zdolność widzenia – między innymi za sprawą witaminy A;
  • wzmacniają odporność – dzięki obecności witamin (np. witaminy A, C i E);
  • wzmacniają włosy i paznokcie oraz poprawiają wygląd skóry – zawierają wiele antyoksydantów, które regulują działanie wolnych rodników, a także witaminy i minerały stymulujące odnowę komórkową.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!