Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek sosnowy – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić samemu olejek sosnowy?
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek sosnowy – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić samemu olejek sosnowy?

Olejek sosnowy na stole - w ciemnej butelce. Obok gałęzie sosny.

fot. madeleine_steinbach / Getty Images

Olejek sosnowy stosowany może być w zabiegach aromaterapii, masażu, jako dodatek do kąpieli, składnik kosmetyków czy maści rozgrzewających. Mimo korzystnego działania na organizm jego stosowania nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz małym dzieciom.

Olejek sosnowy znany jest przede wszystkim jako składnik inhalacji w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych. Wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle kosmetycznym jako substancja zapachowa. Niestety używany w nadmiarze może powodować podrażnia skóry i błon śluzowych. Dezynfekuje powietrze, pozostawiając świeży zapach lasu. Skutecznie zwalcza insekty. Oprócz gotowych olejków sosnowych istnieje możliwość samodzielnego przygotowania tego preparatu.

Olejek sosnowy – wiadomości ogólne

Olejek sosnowy (z łac. Oleum Pini sylvestris) to olejek eteryczny uzyskiwany z igieł i szyszek pochodzących ze szczytowych gałązek sosny zwyczajnej (z łac. Pinus sylvestris). Ma postać bezbarwnej lub jasnozielonej, nierozpuszczalnej w wodzie cieczy o intensywnym, świeżym, żywicznym, leśnym zapachu. Tworzy doskonałe kompozycje z innymi olejkami, a zwłaszcza cedrowym, cyprysowym, herbacianym, cytrynowym, rozmarynowym, szałwiowym, eukaliptusowym, jałowcowym. Olejek sosnowy przechowywać trzeba w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, w nienasłonecznionym i chłodnym miejscu.

Zobaczcie, jakie właściwości zdrowotne ma sosna:

Zobacz film: Prozdrowotne właściwości sosny. Źródło: Stylowy Magazyn

Ile kosztuje i gdzie można kupić olejek sosnowy?

Za buteleczkę 10ml olejku sosnowego płaci się średnio 8 zł. Gdzie można kupić olejek sosnowy? Produkt ten zakupić można w aptekach, drogeriach, sklepach zielarskich i dzięki sprzedaży internetowej.

Olejek sosnowy – właściwości dezynfekujące i odkażające

Olejek sosnowy znany jest z właściwości dezynfekujących i odkażających. Skutecznie neutralizuje grzyby, wirusy i bakterie. Działanie to zauważyć można wobec m.in. grzybów z rodzaju Candida albicans i Trichophyton mentagrophytes, pałeczki okrężnicy (z łac. Escherichia coli), pałeczki zapalenia płuc (z łac. Klebsiella pneumoniae), pałeczki ropy błękitnej (z łac. Pseudomonas aeruginosa), pałeczki krwawej (z łac. Serratia marcescens), bakterii z rodzaju Salmonella, w tym Salmonella choleraesuis, Salmonella typhi, Salmonella typhosa, gronkowca złocistego (z łac. Staphylococcus aureus), paciorkowca kałowego (z łac. Streptococcus faecalis), paciorkowca ropnego (z łac. Streptococcus pyogenes). Do aromatyzacji i dezynfekcji powietrza należy 3–5 kropli olejku i 2 łyżki wody wlać do kominka aromaterapeutycznego. Olejek dodawany jest też do środków czystości używanych w gospodarstwie domowym, m.in. płynów odkażających, mydeł i detergentów. Kilka kropli można wlać do prania, co zlikwiduje często występujący zapach stęchlizny.

Olejek sosnowy w inhalacji, do kąpieli i masażu

Olejek sosnowy powszechnie używany jest do inhalacji ze względu na silne działanie wykrztuśne. W tym celu należy 5–10 kropli olejku dodać do naczynia z gorącą wodą. Głowę nakryć ręcznikiem i głęboko wdychać unoszącą się parę. To skuteczny sposób zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych. Doskonale łagodzi uporczywy kaszel i katar, ułatwia oddychanie, oczyszcza zatoki, zwalcza uczucie zatkanego nosa. Dodatkowo uwalnia od zalegającej w oskrzelach wydzieliny.

Olejek sosnowy warto dodawać do kąpieli ze względu na działanie pielęgnacyjne skóry, ale i relaksujące i odprężające cały organizm. Kąpiele te mają właściwości przeciwzapalne i stabilizują nerwy. Zalecane są przy wyczerpaniu fizycznym i stanach zmęczenia umysłowego, jako środek pobudzający i dodający energii. Należy wlać 10–15 kropli olejku na 3/4 wanny ciepłej wody.

Inne właściwości i zastosowanie olejku sosnowego

Olejek sosnowy znalazł zastosowanie jako składnik kosmetyków. Można wzbogacać nim kupne produkty lub używać go jako składnika kosmetyków wytwarzanych samodzielnie. Kilka kropli olejku dodaje się do kremu, szamponu czy balsamu. W przemyśle farmaceutycznym to częsty składnik maści i kremów rozgrzewających, kropli i sztyftów do nosa.

Olejek sosny wykazuje działanie żółciopędne i moczopędne, dzięki czemu stosowany jest w przypadkach zaburzeń wydzielania żółci, niestrawności, w stanach skurczowych dróg żółciowych. Działa stymulująco na nadnercza i układ immunologiczny. Dodatkowo ze względu na właściwości rozgrzewające i pobudzanie krążenia krwi stosowany jest do łagodzenia bólów reumatycznych, gośćcowych, rwy kulszowej i artretyzmu. Zmniejsza wypadanie włosów na tle łojotokowym, pobudza ukrwienie skóry, wzmacnia cebulki włosów. Olejek sosnowy znany jest z działania antyseptycznego, tonizującego, dezodoryzującego, przeciwbólowego, przeciwzakaźnego i delikatnie pobudzającego. Doskonale zmiękcza skórę oraz wspomaga walkę z cellulitem i zmianami trądzikowymi.

Produkcja olejków eterycznych jest bardzo skomplikowana. Można spróbować zrobić samodzielnie olejek sosnowy w domu korzystając z poniższego przepisu, ale nie będzie on tak intensywny.

Oto przepis na własnoręcznie przygotowany olejek sosnowy. Niezbędne składniki to świeże igły sosny i ½ szklanki alkoholu 80%. Na 15 minut w ciepłej wodzie z odrobiną szarego mydła zanurza się 3 lub 4 garście igieł. Po dokładnym umyciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem należy rozetrzeć je w moździerzu i wrzucić do słoika. Następnie dodaje się alkohol i odstawia zamknięty słoik w zacienione miejsce na miesiąc.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
5
Polecamy
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy?
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy? Dzień Dobry TVN
Olejek cynamonowy zdziała cuda w walce... z trądzikiem! Jak go zrobić samemu?
Olejek cynamonowy zdziała cuda w walce... z trądzikiem! Jak go zrobić samemu? Dzień Dobry TVN
Olejek tymiankowy – właściwości i działanie
Olejek tymiankowy – właściwości i działanie TVN zdrowie
Olejek jałowcowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie
Olejek jałowcowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie