Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek paczulowy – zastosowanie w medycynie, kosmetyce i aromaterapii. Właściwości zdrowotne i lecznicze 
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek paczulowy – zastosowanie w medycynie, kosmetyce i aromaterapii. Właściwości zdrowotne i lecznicze 

Olejek z paczuli

Fot: Wild_Drago / gettyimages.com

Olejek paczulowy pozyskiwany jest z suszonych liści azjatyckiego krzewu. Wykazuje właściwości aromaterapeutyczne, uspokajające i zwalczające stany napięcia nerwowego. Olejek z paczuli znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, zaczerwienionej i podrażnionej. Przyspiesza gojenie się ran i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie. 

Olejek paczulowy ma wyjątkowy egzotyczny zapach i wykazuje liczne właściwości lecznicze. Działa bakteriobójczo i antyseptycznie, a także łagodzi stany lękowe i depresyjne. Olejek paczulowy wykorzystywany jest w zwalczaniu trądziku oraz w pomocniczym leczeniu łuszczycy, łupieżu, ran i owrzodzeń.

Olejek paczulowy – co to jest?

Olejek paczulowy jest naturalnym produktem otrzymywanym z liści paczuli – krzewu uprawianego głównie w rejonach Azji, a zwłaszcza na terenie Indonezji, Filipin, Malezji i Tajlandii. Paczula jest rośliną spotykaną również na Karaibach oraz w zachodniej części Afryki. Krzew paczuli może osiągać wysokość do 1 metra. Największym bogactwem rośliny są liście stanowiące cenne źródło leczniczego olejku. Zebrane liście poddawane są suszeniu, a następnie procesowi destylacji z parą wodną, w wyniku której powstaje olejek paczulowy. Produkt ten ma ciekawy, egzotyczny, ziemisto-drzewny zapach, zawiera liczne związki o korzystnym wpływie na zdrowie.

Czytaj takżeOlejek z drzewa sandałowego – właściwości lecznicze, stosowanie

Olejek paczulowy – właściwości zdrowotne

Właściwości olejku paczulowego znajdują zastosowanie w medycynie, kosmetyce i aromaterapii. Olejek paczulowy działa tonizująco i uspokajająco, pomaga zwalczyć zły nastrój, frustrację i zmęczenie oraz łagodzi stany lękowe i depresyjne. Olejek z paczuli wykazuje właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze oraz przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza procesy regeneracyjne skóry oraz działa pielęgnacyjnie, dzięki czemu jest skutecznym środkiem na suchą, podrażnioną i popękaną skórę. Olejek paczulowy przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie i wspomaga walkę z cellulitem. Przypisuje się mu właściwości przyspieszające gojenie się ran i owrzodzeń oraz ściągające. Olejek paczulowy jest źródłem cennych związków antyoksydacyjnych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu ten naturalny produkt opóźnia procesy starzenia się skóry oraz chroni przed negatywnym oddziaływaniem promieniowania ultrafioletowego na organizm.

Olejek paczulowy – zastosowanie w lecznictwie i aromaterapii

Olejek paczulowy znajduje szerokie zastosowanie w lecznictwie. Wykorzystywany jest w leczeniu łuszczycy, łupieżu, egzemy oraz w pielęgnacji skóry trądzikowej. Olejek z paczuli stosowany jest także przy infekcjach wywoływanych przez bakterie i grzyby. Stanowi skuteczny środek przeciwdziałający powstawaniu opryszczki oraz redukuje reakcje alergiczne i stany zapalne skóry.

Olejek paczulowy wykazuje korzystny wpływ na psychikę, łagodząc stany napięcia nerwowego. Z tego powodu wskazany jest osobom cierpiącym na depresję i bezsenność oraz odczuwającym przewlekłe zmęczenie i narażonym na częste sytuacje stresowe.

Olejek paczulowy znajduje zastosowanie w aromaterapii. Działa kojąco na zmysły, dlatego zaleca się go umieszczać w kominku aromaterapuetycznym. Dodawany do kąpieli, działa wyciszająco, łagodzi uczucie zmęczenia oraz poprawia nastrój. Olejek paczulowy wykorzystywany jest przy wykonywaniu masaży. Należy jednak pamiętać, że ten naturalny produkt ma intensywny zapach, dlatego powinien być stosowany w niewielkich ilościach. Niewskazane jest używanie nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórę.

Które oleje najlepiej pielęgnują skórę? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry Źródło: 36,6

Olejek paczulowy zaleca się stosować w ilości:

  • do kąpieli: 10–15 kropli na ¾ wanny ciepłej wody,
  • w aromaterapii: 5–10 kropli olejku rozcieńczonego w 2 łyżkach stołowych wody,
  • do masażu: od 3 do 5 kropli olejku paczulowego wymieszanego w 10 ml olejku bazowego.

Olejek paczulowy – zastosowanie w kosmetyce

Olejek paczulowy znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie i aromaterapii, ale również w kosmetyce i przemyśle perfumeryjnym. Stanowi dodatek do preparatów antycellulitowych, przeciwzmarszczkowych i opóźniających proces fotostarzenia się skóry. Olejkiem z paczuli wzbogaca się również kosmetyki przeznaczone do pielęgnacji cery suchej, popękanej i skłonnej do podrażnień, która wymaga intensywnej regeneracji i odnowy. Olejek paczulowy reguluje pracę gruczołów łojowych, dlatego znajduje również zastosowanie w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Ze względu na charakterystyczny, egzotyczny i lekko korzenny zapach oraz zdolność utrwalania zapachów olejek z paczuli dodawany jest do perfum. Stosuje się go również w celu aromatyzowania różnych ekskluzywnych kosmetyków.

Olejek paczulowy – przeciwwskazania

Olejek paczulowy jest produktem przeznaczonym wyłącznie do stosowania zewnętrznego w postaci rozcieńczonej. Zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych i leczniczych z olejkiem z paczuli nie zaleca się stosować przez kobiety ciężarne, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży oraz przez kobiety karmiące piersią. Po zastosowaniu olejku paczulowego na skórę niewskazana jest (w ciągu kilku kolejnych godzin od użycia) ekspozycja na promienie słoneczne. 

Czytaj takżeAromaterapia – jaki olejek wybrać dla siebie?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Olejki eteryczne i ich właściwości.
Zastosowanie do kąpieli i sauny
Olejki eteryczne i ich właściwości. Zastosowanie do kąpieli i sauny Dzień Dobry TVN
Olejek eukaliptusowy – zastosowanie w pielęgnacji.
Olejek eukaliptusowy – zastosowanie w pielęgnacji. Dzień Dobry TVN
Olejek grejpfrutowy – na odchudzanie i cellulit oraz inne zastosowania
Olejek grejpfrutowy – na odchudzanie i cellulit oraz inne zastosowania TVN zdrowie
Olejek z drzewa sandałowego – właściwości lecznicze, stosowanie
Olejek z drzewa sandałowego – właściwości lecznicze, stosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Współcześni seniorzy są w lepszej kondycji, niż ich rówieśnicy z lat 90. - donoszą fińscy naukowcy
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Ponad połowa Polaków uważa, że noszenie maseczek szkodzi zdrowiu - wynika z nowego sondażu CBOS
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Kryzysy psychiczne nastolatków. Jak rozpoznać, że dziecko ma problemy i gdzie szukać pomocy
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Para z e-papierosów jest tak samo groźna, jak dym ze zwykłych papierosów
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania
Zdrowa dieta jest ważniejsza, niż szczupła sylwetka - dowodzą najnowsze badania