Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek neroli – właściwości i zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek neroli – właściwości i zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii

Olej z pomarańczy, olej w butelkach, pomarańcze, świeże pomarańcze.

Fot. GSPictures / Getty Images

Olejek neroli wytwarza się z kwiatów pomarańczy gorzkiej (z łac. Aurantii amari flos), które stanowią symbol niewinności, miłości i płodności. Jest jednym z najbardziej charakterystycznych zapachów świata. Stosuje się go do łagodzenia objawów grzybicy i depresji.

Olejek neroli zawdzięcza popularność księżnej Neroli z Włoch – Marie-Anne de La Tremoille, która w XVIII wieku używała go do perfumowania rękawiczek i koronek. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. Doskonale łagodzi stres oraz napięcie nerwowe. Podkreśla się jego właściwości uspokajające, wyciszające i antydepresyjne. Dodany do kąpieli, przynosi uczucie komfortu, relaksacji, odprężenia.

Olejek neroli – wiadomości ogólne

Olejek neroli (z łac. Oleum Citrus Aurantium) to olejek eteryczny, który otrzymuje się z kwiatów pomarańczy gorzkiej, zwanej też kwaśną (z łac. Citrus aurantium L.). To gatunek wieloletniej rośliny zaliczanej do rodzaju cytrus (z łac. Citrus L.), należącego do rodziny rutowate (z łac. Rutaceae Juss.). Pomarańcza gorzka rodzimie porasta Azję Południowo-Wschodnią. Obecnie uprawiana jest na szeroką skalę w Hiszpanii, Maroko, Tunezji, Francji, Egipcie.

Głównymi składnikami olejku neroli są: linalool, limonen, octan linalilu, β-pinen. Kosmetyk ma charakterystyczny, trawiasto-ziołowy zapach i jasnożółty kolor. Wytwarza się go w procesie destylacji parowej. Flakonik 12 ml olejku eterycznego neroli kosztuje około 10 zł. Możliwy jest do nabycia w wybranych aptekach, sklepach zielarskich czy dzięki sprzedaży internetowej.

Olejek z neroli należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, ponieważ jest wrażliwy na działanie promieniowania słonecznego. Doskonale komponuje się z olejkiem geraniowym, ylang-ylang, bergamotowym, lawendowym, cedrowym, z drzewa sandałowego. Szacuje się, że do przygotowania 1 kg olejku neroli potrzeba ponad 1 tony młodych kwiatów pomarańczy.

Więcej o odżywczych olejach do skóry dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olejek neroli – właściwości lecznicze i sposoby użycia

Olejek neroli wykazuje cenne właściwości lecznicze. Jego działanie antyseptyczne wykorzystuje się w formie okładów do łagodzenia objawów towarzyszących grzybicy i w przypadku stanów zapalnych skóry. Olejek neroli z racji właściwości antydepresyjnych stosowany jest w aromaterapii do zwalczania stanów gorszego samopoczucia psychicznego, ukojenia nerwów, uspokojenia, zrelaksowania, odprężenia, złagodzenia lęków i wzmocnienia umysłu. W tym celu należy rozcieńczyć kilka kropli olejku w odrobinie wody w kominku zapachowym z palącą się wewnątrz świeczką. Podobne działanie przyniesie kąpiel z olejkiem. Do wanny wypełnionej letnią wodą do 2/3 wysokości należy dodać 10–15 kropli olejku. Z jego użyciem można wykonać parówkę. 

Do garnka wlewa się wodę i wstawia na ogień. Po zagotowaniu odstawia się na kilka minut, po czym dodaje kilka kropli olejku neroli. Wystarczy pochylić się nad garnkiem, zakryć głowę ręcznikiem i wdychać aromat olejku. Skropiony nim róg poduszki ułatwia zasypianie. Z kolei użyty do masażu, ze względu na zawartość witaminy P uszczelnia ścianki naczyń włosowatych oraz wspomaga działanie witaminy C. Dodatkowo polepsza krążenie krwi i rozluźnia mięśnie. W tym celu należy 3–5 kropli olejku neroli wymieszać z 1 łyżką oleju nośnikowego (doskonale sprawdzi się oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron). Zapach neroli łagodzi skurcze jelit. Pomaga uporać się z dolegliwościami towarzyszącymi menopauzie i zespołowi napięcia przedmiesiączkowego. Przez niektórych olejek neroli uważany jest za łagodny afrodyzjak.

Zastosowanie w kosmetyce olejku neroli

Neroli to olejek o szerokim zastosowaniu w kosmetyce, a zwłaszcza w perfumerii jako składnik wody kolońskiej. Bywa składnikiem kremów, szamponów, balsamów, odżywek, maseł, żeli pod prysznic, peelingów czy kosmetyków do makijażu. Stanowi też popularny składnik własnoręcznie przygotowywanych kosmetyków. Doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery naczynkowej, przesuszonej, zwiotczałej i dojrzałej. Podkreśla się jego działanie przeciwzmarszczkowe, odmładzające, napinające, odżywiające i wygładzające skórę. Stosowany jest pomocniczo w przypadku trądziku, blizn i rozstępów. Wzmacnia delikatne naczynka krwionośne. Rewitalizuje i dodaje blasku. Ma silne właściwości sebostatyczne, tj. normalizujące wydzielanie sebum.

Inne zastosowanie olejku neroli

Oprócz użycia w kosmetyce i lecznictwie olejek neroli ma wiele codziennych zastosowań. Można go dodać do proszku do prania, by podnieść aromat pranych rzeczy. Nasączony w olejku gazik można wciągnąć do odkurzacza w celu neutralizowania wydobywającego się z niego nieprzyjemnego zapachu. Olejek sprawdzi się też jako wkład do odświeżacza powietrza w samochodzie.

Olejek neroli – cenne informacje

Olejek neroli u osób nadwrażliwych może podrażnić skórę, wywołać ból głowy lub nudności, powodować senność i niekorzystnie wpłynąć na koncentrację. Unikać trzeba kontaktu olejku z oczami i błonami śluzowymi. Nie powinny go stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią, a także dzieci do 5 lat oraz osłabione osoby starsze. Producenci podkreślają, by nie przyjmować olejku neroli doustnie oraz nie nakładać na skórę w nierozcieńczonej postaci.

Bibliografia:

1. Romer M., Aromaterapia. Leksykon roślin leczniczych, Wrocław, MedPharm Polska, 2009.

2. Podbielkowski Z., Słownik roślin użytkowych, Warszawa, PWRiL, 1989.

3. Konopski L., Koberda M., Feromony człowieka, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe Scholar, 2003.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Olejki eteryczne i ich właściwości. Zastosowanie do kąpieli i sauny
Olejki eteryczne i ich właściwości. Zastosowanie do kąpieli i sauny Dzień Dobry TVN
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy?
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy? Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości i zastosowanie ma olejek mandarynkowy?
Jakie właściwości i zastosowanie ma olejek mandarynkowy? TVN zdrowie
Olejek jałowcowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie
Olejek jałowcowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?