Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek jaśminowy – właściwości. Jak stosować go do pielęgnacji włosów i skóry?

Olejek jaśminowy – właściwości. Jak stosować go do pielęgnacji włosów i skóry?

Olejek jaśminowy

Fot: ALLEKO / gettyimages.com

Olejek jaśminowy, pozyskiwany z płatków kwiatów jaśminu wielkokwiatowego, jest jednym z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych przez przemysł kosmetyczny. Ceni się go również za pozytywny wpływ na skórę czy włosy, może być też dodatkiem do relaksującej kąpieli.

Olejek jaśminowy jest od wieków ceniony na Bliskim Wschodzie czy w Indiach, skąd pochodzi jaśmin wielkokwiatowy (Jasminum grandiflorum L.) – pnącze z rodziny oliwkowatych, którego kwiaty charakteryzują się oszałamiającym zapachem. W Azji jest traktowany jako roślina lecznicza, ale również silny afrodyzjak.

W celach perfumeryjnych jaśmin uprawia się także w krajach leżących w basenie Morza Śródziemnego, zwłaszcza we Francji, Włoszech i w Egipcie. Olejek, który można znaleźć w składzie wielu słynnych kosmetyków, m.in. perfum „Chanel N° 5”, pozyskuje się z płatków kwiatowych. Zazwyczaj są one poddawane ekstrakcji eterem naftowym, rzadziej stosuje się tradycyjną i pracochłonną metodę enfleurage, polegającą na absorpcji substancji zapachowych z wykorzystaniem smalcu i łoju.

Olej jaśminowy nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najdroższych olejków eterycznych. Koszty jego produkcji są bowiem bardzo wysokie. Delikatne płatki kwiatów zbiera się ręcznie, wczesnym rankiem, by ochronić je przed rosą i słońcem. Z tony surowca uzyskuje się zaledwie kilogram olejku jaśminowego.

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6.

Olejek jaśminowy na włosy

Aromatyczny produkt wykazuje szereg właściwości. Szczególnie ceni się wpływ olejku jaśminowego na włosy – jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych służących do pielęgnacji fryzury. Sprawdza się w regenerowaniu włosów suchych i zniszczonych różnymi zabiegami, m.in. prostowaniem, farbowaniem czy trwałą ondulacją.

Jego egzotyczny i przyjemny zapach utrzymuje się długo na włosach, które stają się łatwiejsze w układaniu, miękkie i błyszczące. Łagodzi również swędzenie skóry głowy. Wyciąg z jaśminu bardzo dobrze komponuje się z innymi olejkami eterycznymi, zwłaszcza z cytrusowym, szałwiowym czy pozyskiwanym z drzewa sandałowego.

Najprostszym sposobem wykorzystania cennych właściwości olejku jaśminowego jest naniesienie jego niewielkiej ilości na palce, a następnie delikatne wmasowanie w skórę głowy i włosy. Należy pozostawić go na około 15–20 minut, a później zmyć dokładnie szamponem.

Olejek jaśminowy do kąpieli

Olejek jaśminowy sprawdzi się również do przygotowania relaksującej kąpieli. Do wypełnionej ciepłą wodą wanny należy dodać 2–3 krople produktu, ewentualnie także łyżkę miodu lub mleka. W takiej kąpieli warto spędzić 15–20 minut. Przyjemny aromat jaśminu poprawia nastrój i działa przeciwdepresyjnie. Zalecany jest przy psychicznym i fizycznym wyczerpaniu, apatii, nerwicach i stanach lękowych. Od wieków uchodzi również za silny afrodyzjak, działający zarówno na kobiety, jak i na mężczyzn. Jest skuteczny w zmaganiach z impotencją czy spadkiem libido, zwłaszcza wtedy, gdy te problemy wynikają z przemęczenia czy stresu.

Zobacz film: Jakie kosmetyki wybierać, aby poprawić wygląd skóry? Źródło; Stylowy Magazyn.

Olejek jaśminowy – jak zrobić?

Samodzielne wytworzenie olejku jaśminowego jest bardzo trudne, ale w domu można za to przygotować różne mikstury na jego bazie. Chociażby miksturę do masażu ciała – 2–4 krople produktu należy rozpuścić w około 10 ml oliwy z oliwek, oleju migdałowego lub oleju z pestek winogron. Taką mieszankę można wykorzystać zarówno do masażu erotycznego, który stanie się podniecającą grą wstępną, jak i rozprowadzenia po ciele w celach zdrowotno-pielęgnacyjnych.

Olej jaśminowy poprawia cyrkulację krwi i opóźnia starzenie się skóry. Poprawia jej elastyczność i sprężystość. Może być stosowany przez osoby z cerą suchą, wrażliwą, delikatną i trądzikową. Wspomaga naturalną odnowę komórek i pobudza tworzenie się nowych. Przywraca blask zmęczonej skórze, która staje się gładsza i jędrniejsza. Sprawdza się w łagodzeniu stanów zapalnych, wspomaga gojenie ran oraz blizn.

Inne właściwości olejku jaśminowego

W Indiach i na Bliskim Wschodzie olej jaśminowy od wieków uchodzi za skuteczne remedium na liczne schorzenia. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozkurczowe i wykrztuśne, stymuluje produkcję hormonów płciowych u kobiet i mężczyzn, normalizuje miesiączkę (nacieranie okolic lędźwiowych i podbrzusza łagodzi bóle menstruacyjne), zaś u kobiet karmiących piersią reguluje laktację. Ze względu na właściwości uspokajające i kojące zaleca się go młodym matkom jako środek poprawiający nastrój w stanach wyczerpania i depresji popołogowej.

Jak stosować olejek jaśminowy?

Olejek jaśminowy warto kupować ze sprawdzonych źródeł, z certyfikatem potwierdzającym, że produkowany jest z roślin pochodzących z upraw ekologicznych. Należy też przestrzegać zasad jego przechowywania, powinien być przetrzymywany w ciemnym i chłodnym miejscu.

Olej jaśminowy można wykorzystywać w aromaterapii, podgrzewając go w kominku aromaterapeutycznym, po rozcieńczeniu 2–3 kropli z wodą. Takiej formy nie zaleca się jednak alergikom, kobietom w ciąży i dzieciom, które nie ukończyły 2. roku życia. Produktem można też wzbogacić kosmetyki, dodając kilka kropli do kremu, balsamu, żelu lub szamponu.

Zobacz film: Czy olejowanie włosów naprawdę wzmacnia i poprawia wygląd włosów? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
16
2
Polecamy
Olejek rozmarynowy – jak go zrobić i na co stosować?
Olejek rozmarynowy – jak go zrobić i na co stosować? Dzień Dobry TVN
Aloes i żel aloesowy - działanie, właściwości i zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie
Aloes i żel aloesowy - działanie, właściwości i zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie Dzień Dobry TVN
Olej bawełniany – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto sięgnąć po olejek z bawełny?
Olej bawełniany – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto sięgnąć po olejek z bawełny? TVN zdrowie
Olejek różany – jakie ma właściwości? Jak go stosować?
Olejek różany – jakie ma właściwości? Jak go stosować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?