Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek jałowcowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek jałowcowy – właściwości i zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie

Olejek eteryczny z jałowca.

fot. madeleine_steinbach / Getty Images

Olejek jałowcowy jest olejkiem eterycznym cieszącym się sporym zainteresowaniem ze względu na liczne prozdrowotne właściwości. Znany jest z łagodzenia bólu reumatycznego, zwalczania bezsenności i regulowania wartości ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo wpływa pozytywnie na kondycję skóry.

Olejek jałowcowy wykazuje wszechstronne działanie prozdrowotne. Podkreśla się przede wszystkim jego korzystny wpływ na zmiany trądzikowe oraz zwalczanie rozstępów i cellulitu. Stąd też stanowi częsty składnik kosmetyków antycellulitowych. Ma właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne, przeciwgrzybicze, diuretyczne, przeciwreumatyczne. Zaś płukanka z olejku jałowcowego i wody zwalcza nieprzyjemny zapach ust.

Olejek jałowcowy – wiadomości ogólne

Olejek jałowcowy (z łac. Oleum Juniperi) to olejek eteryczny pozyskiwany z owoców i igieł jałowca pospolitego (z łac. Juniperus communis L.), czyli gatunku rośliny iglastej zaliczanej do rodzaju jałowiec i rodziny cyprysowatych. Preparat powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła, w pokojowej temperaturze. Olejek z jałowca tworzy dobre kompozycje z olejkiem geraniowym, cytrusowym, sandałowym, lawendowym, rozmarynowym, cyprysowym, sosnowym. Otrzymywany jest metodą ekstrakcji przez destylację z parą wodną. Ma postać jasnożółtej lub zielonkawej, klarownej cieczy.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Średnia cena za buteleczkę 10 ml olejku jałowcowego wynosi 10 zł. Produkt ten kupić można w aptekach, drogeriach, sklepach zielarskich i dzięki sprzedaży internetowej.

Olejek jałowcowy – właściwości prozdrowotne

Olejek jałowcowy znany jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Reguluje ciśnienie tętnicze krwi, łagodzi dolegliwości reumatyczne i zwalcza bezsenność. Nieznacznie rozszerza naczynia włosowate, likwiduje zastoje krwi i przyspiesza jej krążenie. Stosowany w formie płukanki, usuwa nieprzyjemny zapach z ust i wspomaga zwalczanie stanów zapalnych w jamie ustnej. Działa silnie antybakteryjnie i grzybobójczo, zwłaszcza na pałeczkę ropy błękitnej, gronkowca złocistego, pałeczkę okrężnicy i Candida albicans.

Zawarty w olejku z jałowca terpineol działa moczopędnie, stąd też produkt zalecany jest przy dolegliwościach, którym towarzyszy zatrzymywanie wody w organizmie. Dodatkowo wspomaga odtruwanie organizmu, czyli sprzyja wydalaniu toksyn, w tym kwasu moczowego, przez co zalecany jest w leczeniu podagry. Preparat wykazuje właściwości spazmolityczne, czyli rozkurczające mięśnie gładkie. Zwiększa wydzielania soku żołądkowego, pobudza perystaltykę jelit. Olejek jałowcowy stanowi składnik maści rozgrzewających stosowanych przy nerwobólach.

Olejek jałowcowy na zmęczenie i układ oddechowy

Olejek jałowcowy wykazuje działanie uspokajające, przez co stosowany może być w łagodzeniu stresu i stanów lękowych. Podnosi koncentrację i likwiduje oznaki zmęczenia. Stosowany przy wzmożonym napięciu nerwowym rozluźnia i odpręża. Do aromaterapii powinno się połączyć 5–10 kropli jałowcowego olejku z 2 łyżeczkami wody i podgrzewać w specjalnym ceramicznym kominku. Olejek ten ma przyjemny, intensywny, świeży, korzenny i nieco pieprzny zapach.

Olejek jałowcowy można używać do inhalacji. Wówczas należy 5–10 kropli wlać do naczynia z gorącą wodą. Głowę nakrywa się ręcznikiem i głęboko wdycha się unoszącą się parę. W taki sposób łagodzi się infekcje górnych dróg oddechowych, a zwłaszcza zwalcza katar i kaszel. Dodatkowo inhalacja oczyszcza zatoki oboczne nosa i rozszerza oskrzela, ułatwiając oddychanie.

Olejek jałowcowy – zastosowanie w kosmetyce

Właściwości olejku jałowcowego zostały docenione w kosmetyce. Produkt jest pomocniczo używany w leczeniu zmian trądzikowych. Dodatkowo nadaje się doskonale do pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej. Wykazuje działanie antyseptyczne, tonizujące, odkażające. Niestety może działać na skórę drażniąco i wywołać pieczenie, zaczerwienienie, obrzęk. Jest to spowodowane zwłaszcza zawartością w olejku pinenu. Dlatego też zanim przystąpi się do stosowania go, należy wykonać próbę uczuleniową. Należy pamiętać, żeby nie używać go w formie nierozcieńczonej.

Olejek jałowcowy stanowi powszechny składnik preparatów do pielęgnacji włosów. Intensywnie odżywia i regeneruje włosy. Łagodzi stany zapalne skóry głowy, zwalcza uczucie swędzenia i wspomaga leczenie łupieżu.

Zobaczcie, jakie olejki są polecane do stosowania na skórę:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olejek jałowcowy a cellulit

Olejek jałowcowy wykazuje działanie ujędrniające i antycellulitowe, stąd skutecznie zwalcza tzw. pomarańczową skórkę. Jest powszechnie wykorzystywany do masażu antycellulitowego. Zabieg pobudza krążenie krwi, stymuluje układ limfatyczny, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i rozbijanie złogów tłuszczowych.

W walce z cellulitem i rozstępami zastosować można tylko olejek jałowcowy i bazowy lub połączyć go dodatkowo z innym olejkami o podobnym działaniu. W pierwszym przypadku należy 3–5 kropli olejku z jałowca wymieszać z 10 ml oleju bazowego, którym jest najczęściej oliwa z oliwek, olej kokosowy lub jojoba.

Bibliografia:

1. Frohne D., Leksykon roślin leczniczych, Wrocław, MedPharm Polska, 2010.

2. Filipowicz N., Ochocka J.R., Jałowiec pospolity Juniperus communis L. popularna lecznicza roślina olejkowa, „Postępy Fitoterapii”, 2008, 1, s. 26-31.

3. Górnicka J., Apteka natury. Leksykon zdrowia, Kalisz, Martel, 2005.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Olejek eukaliptusowy – zastosowanie w pielęgnacji.
Olejek eukaliptusowy – zastosowanie w pielęgnacji. Dzień Dobry TVN
Olejek lawendowy– zastosowanie w pielęgnacji
Olejek lawendowy– zastosowanie w pielęgnacji Dzień Dobry TVN
Olejek sosnowy – właściwości i zastosowanie.
Jak zrobić samemu olejek sosnowy?
Olejek sosnowy – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić samemu olejek sosnowy? TVN zdrowie
Olejek tymiankowy – właściwości i działanie
Olejek tymiankowy – właściwości i działanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić