Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek grejpfrutowy – na odchudzanie i cellulit oraz inne zastosowania

Olejek grejpfrutowy – na odchudzanie i cellulit oraz inne zastosowania

Olejek grejpfrutowy

fot. strelov / Getty Images

Olejek grejpfrutowy otrzymuje się z owoców drzewa grejpfrutowego. Ma wszechstronne zastosowanie. Ujędrnia i napina skórę oraz zapobiega gromadzeniu się wody w jej tkankach. Wykazuje działanie wzmacniające, tonizujące, odżywcze i antyseptyczne na skórę.

Olejek grejpfrutowy to cieszący się dużą popularnością olejek eteryczny. Działa pozytywnie na skórę i wspomaga proces odchudzania. Znany jest z działania ujędrniającego i antycellulitowego, dzięki czemu doskonale radzi sobie z problemem tzw. pomarańczowej skórki. Charakteryzuje go lekki, świeży, pobudzający zapach, przez co chętnie wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym.

Olejek grejpfrutowy – wiadomości ogólne

Olejek grejpfrutowy (z łac. Oleum Citrus paradisi) to olejek eteryczny pozyskiwany z owoców drzewa grejpfrutowego (z łac. Citrus paradisi). Uzyskuje się go w procesie mechanicznego wytłaczania skórek i łupin grejpfrutów. Doskonale komponuje się z innymi olejkami, w tym m.in. cyprysowym, cytrynowym, geraniowym, lawendowym, rozmarynowym, z jałowca.

Niestety olejek grejpfrutowy jest światłoczuły, w związku z tym nie powinno się go używać na skórę, która zostanie wystawiona na działanie promieniowania słonecznego. Dodatkowo należy go przechowywać w szczelnie zamkniętym, ciemnym opakowaniu i nienasłonecznionym, chłodnym miejscu.

Za buteleczkę 10 ml olejku grejpfrutowego zapłaci się od 6 do nawet 20 zł.

Olejek grejpfrutowy na odchudzanie i cellulit

Olejek grejpfrutowy używa się na odchudzanie. Aromaterapia nim przeprowadzona to skuteczny sposób walki ze zbędnymi kilogramami. Stymuluje metabolizm, przyspiesza przemianę materii, hamuje uczucie głodu. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego. Można nim skropić ubranie, wlać do specjalnego ceramicznego kominka na olejki (3–5 kropli w rozcieńczeniu z 2 łyżkami wody) czy wlać kilka kropel na łyżeczkę sody oczyszczonej położonej na spodeczku. Olejek grejpfrutowy można stosować sam lub łączyć go z olejkami o podobnym działaniu, jak bergamotowy, miętowy, cynamonowy czy pomarańczowy. Dodatkowo z jego użyciem wykonuje się lekkie masaże brzucha przynoszące ulgę przy zaparciach.

Podkreśla się skuteczny wpływ olejku grejpfrutowego na cellulit z racji jego działania ujędrniającego i napinającego. Dodatkowo zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Stosuje się go w masażu o działaniu antycellulitowym, który oferują liczne specjalistyczne gabinety masażu. Można go też wykonać samodzielnie. W tym celu należy 3–5 kropli olejku wymieszać z 10 ml oleju podstawowego, np. oleju migdałowego, oliwy z oliwek, oleju winogronowego. Z racji tego, że olejek grejpfrutowy pobudza krążenie, jest częstym składnikiem kosmetyków antycellulitowych.

Olejek grejpfrutowy – zastosowanie w kosmetyce

Olejek grejpfrutowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się go do pielęgnacji wszystkich typów skóry. Jednakże w sposób szczególny wskazany jest osobom o skórze trądzikowej, wrażliwej, suchej, normalnej. Działa dezynfekująco, odżywiająco, wzmacniająco, antyseptycznie, ściągająco, przeciwzapalnie, tonizująco na skórę. Dodatkowo wspomaga regenerację skóry oraz zmniejsza i oczyszcza rozszerzone pory. Dodaje blasku i energii zmęczonej skórze. Ogranicza też tworzenie się zmarszczek. Olejek ten to dawka odmładzających antyoksydantów, jak witamina C i bioflawonoidy. W jego składzie wyróżnić można też m.in.: geraniol, linalool, limonen, citronellol, citral.

Zdarza się niekiedy, że olejek grejpfrutowy aplikowany bezpośrednio na skórę wywołuje reakcje alergiczne. W związku z tym warto go rozcieńczać z olejami roślinnymi. Nie powinno się go nakładać na całą twarz, a stosować punktowo. Ponadto wcześniej należy wykonać próbę uczuleniową.

Jakie oleje korzystnie działają na naszą skórę? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olejek grejpfrutowy – inne właściwości

Olejek grejpfrutowy wykazuje właściwości pobudzające, odtruwające, orzeźwiające, rozgrzewające, antydepresyjne, przeciwbólowe. Dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo. Użyty w aromaterapii, poprawia nastrój i ogólne samopoczucie, relaksuje, odpręża. Dodaje energii, witalizuje, rozluźnia, łagodzi zmęczenie i bóle migrenowe. Rozchodzący się po całym domu piękny zapach olejku uspokaja umysł oraz zwalcza bezsenność. Zalecany jest w stresie i stanach napięcia nerwowego.

Olejek grejpfrutowy można używać w saunie suchej, mokrej, parowej, dodawać do samodzielnie wytwarzanych kosmetyków i kąpieli aromateraupetycznych.

Olejek grejpfrutowy nadaje się do picia. W takiej formie polecany jest przy niestrawności, wspomagająco w leczeniu miażdżycy, w przypadku bólu reumatycznego i wzmacniająco na układ immunologiczny. Ponadto działa detoksykująco i oczyszcza organizm z różnego rodzaju szkodliwych substancji. Należy dodać 1–2 kropli olejku z grejpfruta do 1 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Miksturę zaleca się spożywać rano na czczo.

Przeciwwskazania do stosowania olejku grejpfrutowego

Mimo wszechstronnego korzystnego działania na organizm olejek grejpfrutowy nie powinien być stosowany przez:

  • osoby wykazujące nadwrażliwość na cytrusy,
  • dzieci,
  • kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią,
  • osoby zażywające kąpieli słonecznych, gdyż reakcja z promieniami UV może spowodować trwałe przebarwienia skóry.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Olejek eteryczny z drzewa herbacianego – na co pomaga i jak go stosować?
Olejek eteryczny z drzewa herbacianego – na co pomaga i jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olejki eteryczne i ich właściwości. Zastosowanie do kąpieli i sauny
Olejki eteryczne i ich właściwości. Zastosowanie do kąpieli i sauny Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości i zastosowanie ma olejek mandarynkowy?
Jakie właściwości i zastosowanie ma olejek mandarynkowy? TVN zdrowie
Olejek neroli – właściwości i zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii
Olejek neroli – właściwości i zastosowanie w lecznictwie i kosmetologii TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego