Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek anyżowy – właściwości lecznicze, zastosowanie

Olejek anyżowy – właściwości lecznicze, zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
Olejek anyżowy

Fot: YelenaYemchuk / gettyimages.com

Olejek anyżowy jest jedną z najpopularniejszych roślinnych substancji lotnych, chętnie wykorzystywaną w przemyśle spożywczym czy kosmetycznym, ale również w celach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Olejek anyżowy pozyskiwany jest z należącej do rodziny baldaszkowatych rośliny o nazwie biedrzeniec anyż, pochodzącej ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Ceniono ją już w starożytnym Egipcie i Grecji, do Polski dotarła w okresie średniowiecza, sprowadzona przez benedyktynów.

Obecnie w naszym kraju biedrzeniec jest uprawiany rzadko, ponieważ woli znacznie cieplejszy klimat. Olejek anyżowy pozyskuje się z dojrzałych, wysuszonych owoców anyżu przez destylację z parą wodną lub ekstrakcję. Od wieków jest stosowany w celach spożywczych i do produkcji alkoholu (popularna anyżówka), ale również w przemyśle kosmetycznym oraz lecznictwie.

Olejek anyżowy – zastosowanie

Zastosowanie olejku anyżowego jest bardzo wszechstronne, co substancja zawdzięcza silnemu stężeniu dobroczynnych związków. Jego głównym składnikiem jest anetol, czyli terpenoid nadający smaku licznym wyrobom spożywczym (gumie do żucia, alkoholom, słodyczom) i służący do aromatyzowania mydeł czy produktów chemii gospodarczej. Działa też przeciwbólowo, wykrztuśnie, sekretolitycznie (rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych), antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, wiatropędnie i przeciwfermentacyjnie. Wpływa znieczulająco i rozkurczowo na mięśnie gładkie.

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6.

Olejek anyżowy zawiera również inne związki z grupy terpenoidów, pochodne fenylopropanu, estry, aldehyd anyżowy oraz kwas palmitynowy, którego skład jest niemal identyczny jak sebum wytwarzane przez ludzką skórę. Jest to jednocześnie bardzo skuteczny przeciwutleniacz, powstrzymujący procesy starzenia skóry.

Olejek anyżowy, stosowany bezpośrednio na skórę, działa antyseptycznie i przeciwpasożytniczo. Można go również wykorzystywać do aromaterapii. Wykazuje wówczas właściwości rozgrzewające, uspokajające i rozluźniające. Łagodzi stres i uczucie rozdrażnienia, pobudza apetyt oraz ułatwia trawienie. Olejek anyżowy jest skutecznym panaceum na dolegliwości układu oddechowego (łagodzi kaszel i katar, działa wykrztuśnie) oraz pokarmowego – pomaga uporać się z wzdęciami czy bólem brzucha.

Jak stosować olejek anyżowy?

Olejek anyżowy charakteryzuje się bardzo silnym działaniem, dlatego powinien być stosowany z umiarem, zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Produkt nie jest zalecany dla dzieci, kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Należy go wykorzystywać w niewielkich ilościach, ponieważ przedawkowanie substancji zapachowych może wywoływać halucynacje, spowalniać krążenie krwi, a także grozi zaburzeniami krążenia. Przed zaaplikowaniem olejku anyżowego na skórę warto przeprowadzić próbę uczuleniową, by sprawdzić, czy produkt nie wywołuje reakcji alergicznej.

Olejek anyżowy powinien być przechowywany w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Przed użyciem musi być rozcieńczony w wodzie lub oleju roślinnym, np. oliwie z oliwek, oleju migdałowym czy popularnym w ostatnim czasie oleju makadamia, wytłaczanym z owoców wiecznie zielonego drzewa z rodziny srebrnikowców, uprawianego w Australii, Azji i Afryce.

Zobacz film: Budowa i funkcje skóry. Źródło: 36,6.

Dawkowanie olejku anyżowego

Olejek anyżowy można stosować na różne sposoby, jednak w niewielkich ilościach. Przy infekcjach układu oddechowego, zwłaszcza kaszlu, sprawdzi się płukanka z kilku kropli tego produktu, rozcieńczonych w szklance letniej wody. Odkrztuszenie ułatwi dodanie do mikstury podobnej ilości olejku z mięty pieprzowej lub eukaliptusowego.

W przypadku dolegliwości trawiennych lub bólu menstruacyjnego warto spróbować masażu – wcześniej należy rozcieńczyć 2–3 krople olejku anyżowego w łyżce oleju roślinnego, najlepiej sezamowego lub słonecznikowego. Napięcie psychiczne, stres i rozdrażnienie nerwowe pozwoli ukoić aromatyczna kąpiel – do wanny z ciepłą wodą trzeba wówczas dolać 4–8 kropli olejku anyżowego. Olejek anyżowy może być wykorzystany do przygotowania parówki, która nie tylko pomaga uporać się z dolegliwościami układu oddechowego, ale również pozytywnie wpływa na kondycję skóry, usuwając zanieczyszczenia i oczyszczając pory. Do szerokiego naczynia z wrzącą wodą należy zapuścić 3–4 krople olejku, a następnie nakryć się ręcznikiem i nachylić nad naczyniem, pozostając w takiej pozycji przez przynajmniej kwadrans.

Produktu warto użyć do aromatyzacji pomieszczeń, wykorzystując nawilżacze i rozpylacze (5 kropli olejku anyżowego na 1 litr wody). Nie tylko zapewnia przyjemny zapach, ale również może działać odstraszająco na męczące owady. Dobrze komponuje się z innymi olejkami eterycznymi, zwłaszcza lawendowym i waniliowym.

Zobacz film: Domowe sposoby na piękną skórę. Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
11
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?