Polub nas na Facebooku
Czytasz: Oleje do cery dojrzałej: opuncja figowa, dzika róża, rokitnik i orzechy brazylijskie
menu
Polub nas na Facebooku

Oleje do cery dojrzałej: opuncja figowa, dzika róża, rokitnik i orzechy brazylijskie

Kobieta stoi przed lustrem. Ogląda swoją twarz.

Fot. mapodile / Getty Images

Dbanie o cerę powinno być dostosowane do jej rodzaju. Prezentujemy Wam kolejne oleje - tym razem z powodzeniem możecie je wykorzystać do dbania o cerę dojrzałą. 

Zacznijmy od oleju z opuncji figowej, który uznawany jest za prawdziwy luksus. Dosłownie - na 1 litr oleju z pestek opuncji należy zużyć ok. 1 miliona pestek opuncji. Przekłada się to także na cenę oleju, za 10 ml zapłacimy około 40 złotych. Czy warto? Olej z opuncji figowej nawilża, pielęgnuje skórę i spowalnia procesy starzenia. Niweluje działanie wolnych rodników, zawiera bardzo duże stężenie kwasów omega-3, witaminy E i w efekcie działa regenerująco. Olej z opuncji figowej łagodzi także rumień posłoneczny. 

Olej z opuncji figowej możemy używać do każdego typu cery, jednak jest on szczególnie polecany osobom z cerą dojrzałą. Działa przeciwstarzeniowo i przeciwzmarszczkowo, przy czym podkreśla się jego działanie anty-aging. Olej z opuncji podnosi odporność skóry i zwiększa jej nawodnienie, zapobiega fotostarzeniu się skóry i zawiera kwas linolowy stanowiący główny składnik płaszcza lipidowego skóry. 

Olej z opuncji figowej służy bardzo często jako aktywny składnik w pielęgnacji delikatnej skóry pod oczami, dzięki czemu poprawia mikrocyrkulację krwi. Jednak oleje służą nie tylko do pielęgnacji twarzy.

Oleje kosmetyczne mogą być stosowane w pielęgnacji całego ciała. Olej można nakładać bezpośrednio na skórę, można też zmieszać w dłoni dwa rodzaje oleju, łączyć w dłoni z innymi dowolnymi składnikami, np. żelem z aloesu, kwasem hialuronowym, czy wzbogać skład kremu. Dzięki olejom można tworzyć własne naturalne i spersonalizowane kosmetyki DIY: serum, oliwki do masażu, płyny do demakijażu, kremy, balsamy. Należy pamiętać, by wybierać oleje tylko ze sprawdzonego źródła, najlepiej tłoczone na zimno, nierafinowane, z certyfikatem ekologicznego pochodzenia surowca - komentuje Artur Chaber, właściciel sklepu ECOSPA.pl.

Do pielęgnacji cery dojrzałej świetnie sprawdzi się także olej z dzikiej róży. Zawiera on naturalny kwas trans-retinowy (kwas witaminy A), który regeneruje tkanki na poziomie komórkowym. Jest bogaty w karotenoidy (beta-karoten, likopen, zeaksantynę i in.) o właściwościach antyoksydacyjnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego (44%), kwasu a-linolenowego (23,5%) i kwasu oleinowego (22,35%). 

Co więcej olejek z dzikiej róży działa regenerująco, wzmacniająco, przeciwzapalnie i uelastyczniająco. Znajdziemy w nim wysoką zawartość karotenoidów - substancji o działaniu naprawczym, antyoksydacyjnym i przeciwstarzeniowym. Właściwości regeneracyjne zawdzięcza zawartości kwasu trans-retinowego, wykazuje także działanie łagodzące, zmiękczające górne warstwy skóry, wygładzające, zapobiega przesuszeniu skóry. 

Olej z dzikiej róży może być stosowany w celu rozjaśnienia przebarwień, odbudowy cementu międzykomórkowego oraz do redukcji blizn i rozstępów. 

Olej z nasion rokitnika jest przeznaczony do pielęgnacji cery dojrzałej, trądzikowej, tłustej, naczyniowej, skłonnej do powstawania blizn, a także skóry z rozstępami. Olej pozyskiwany z owoców rokitnika zawiera bardzo wysokie stężenie karotenoidów, wykazując tym samym właściwości łagodzące, przeciwzapalne i regenerujące. Regularne stosowanie oleju z nasion rokitnika wpływa pozytywnie na koloryt skóry, łagodzi także podrażnienia spowodowane słońcem.

Olej z nasion rokitnika wspomaga także leczenie egzemy, a dzięki właściwościom zmiękczającym może być stosowany do pielęgnacji blizn i rozstępów. 

Zobaczcie na filmie, jak jeszcze pielęgnować skórę dojrzałą:

Zobacz film: Jak pielęgnować skórę dojrzałą? Źródło: Dzień Dobry TVN

Olej z orzechów brazylijskich również znajduje swoje zastosowanie przy pielęgnacji cery dojrzałej, zniszczonej, potrzebującej odnowy. Jest szczególnie skuteczny, jeśli chodzi o zwalczanie wolnych rodników. Można go także stosować do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Co ciekawe olej z orzechów brazylijskich zawiera cenne fitosterole (sistosterol) oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E. Jest także bogaty w pierwiastki: magnez, który korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i ukrwienie skóry (niedobór powoduje szybsze starzenie się skóry) oraz selen - pierwiastek posiadający silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Olej z orzechów brazylijskich można wykorzystać do pielęgnacji paznokci oraz końcówek włosów. Za 30 ml oleju z orzechów brazylijskich zapłacimy około 8 złotych. 

Innym olejem do pielęgnacji cery dojrzałej jest olej z kiełków pszenicy, zawierający bardzo wysokie stężenie witaminy E. Polecany jest do stosowania do cery suchej, dojrzałej i mieszanej, bardzo gęsty w konsystencji o charakterystycznym, zbożowym zapachu. 

W swoim składzie olej z kiełków pszenicy zawiera kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas olejowy, kwas palmitynowy, stearynowy, lecytynę, tiaminę, niacynę, karoten, a także witaminy: A, D i E. Znajdziemy w nim także sód, wapń, potas, magnez, fosfor, siarkę i żelazo.

Olej z kiełków pszenicy pomoże w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, odwodnionej. Lecytyna, którą zawiera, powstrzymuje utratę wody przez skórę, doskonale nawilża, zmiękcza i natłuszcza skórę. Substancje proestrogenne przyspieszają odbudowę zniszczonego naskórka, a przeciwutleniacze zapobiegają procesowi oksydacji, dzięki czemu skóra wolniej się starzeje. Dodatkowo olej posiada właściwości silnie gojące (goi egzemy i zmiany łuszczycowe), a także działa ochronnie przed promieniowaniem UV.

Źródło:

ECOSPA.pl

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Polecamy
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów?
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów? Dzień Dobry TVN
Naturalne kosmetyki do twarzy - poznajcie moc olejów.
Skóra atopowa - oleje do pielęgnacji
Naturalne kosmetyki do twarzy - poznajcie moc olejów. Skóra atopowa - oleje do pielęgnacji TVN zdrowie
Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie.
Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie
Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie. Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olej z dzikiej róży – pochodzenie, rodzaje, właściwości, zastosowanie i przepis na domowy olejek z płatków róży
Olej z dzikiej róży – pochodzenie, rodzaje, właściwości, zastosowanie i przepis na domowy olejek z płatków róży TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?