Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, efekty. Jak stosować na twarz i włosy?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, efekty. Jak stosować na twarz i włosy?

NAN

Fot: SpaPartners / fotolia.com

Olej z pestek winogron to jeden z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych. Wykorzystuje się go przede wszystkim w kuchni, do przygotowywania potraw i do smażenia, oraz w pielęgnacji – do odżywiania skóry i włosów.

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest z nasion, które są produktem odpadowym, powstającym podczas produkcji wina. Olej ten zawiera wiele cennych składników aktywnych, jednak ze względu na niekorzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, nie zaleca się spożywania go w zbilansowanej diecie o działaniu prozdrowotnym. Olej z pestek winogron można natomiast bez przeszkód wykorzystywać w pielęgnacji skóry. Dobrze sprawdza się szczególnie w przypadku cery wrażliwej, naczynkowej, dojrzałej oraz przesuszonej. Olej korzystnie wpływa także na kondycję włosów, domykając łuski, odżywiając skórę głowy i odbudowując ubytki w strukturze włosów. Szczególnie poleca się stosować olej z pestek winogron na włosy suche, zniszczone, łamiące się.

Olej z pestek winogron – właściwości

Olej z pestek winogron pozyskuje się z nasion winorośli winnej (nazywanej również winoroślą właściwą). Roślina ta pochodzi z krajów położonych w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest niemalże na całym świecie. Olej z pestek winogron pozyskuje się metodą ekstrakcji pokruszonych ziaren. Ze względu na to, że pestki winogron nie należą do zbyt oleistych, najczęściej pros ten przebiega z wykorzystaniem wysokiej temperatury i różnego rodzaju rozpuszczalników. Olej z pestek winogronowych, tłoczony na zimno (czyli olej z pestek winogron nierafinowany), jedynie przy wykorzystaniu metod mechanicznych, jest stosunkowo rzadko spotykany, a jego cena jest wysoka.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Wśród składników aktywnych, jakie obecne są w oleju z pestek winogron, wyróżnia się przede wszystkim:

  • kwas linolowy (nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6), stanowiący około 70% oleju z pestek winogron;
  • kwas oleinowy (nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-9), który stanowi około 15% składu oleju;
  • kwas palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy) – stanowi około 7% składu;
  • kwas stearynowy (nasycony kwas tłuszczowy) – stanowi około 4% składu;
  • kwas palmitooleinowy (nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-7), stanowiący około 1% składu oleju;
  • kwas alfa-linolenowy (nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-3), który stanowi około 0,1% składu;
  • tokoferole;
  • fitosterole;
  • witaminę E.

Olej z pestek winogron – do smażenia i jedzenia na zimno?

Olej z pestek winogron nie jest rekomendowany jako składnik zbilansowanej, prozdrowotnej diety. W związku z tym nie zaleca się stosowania go ani jako tłuszczu do smażenia, ani oleju do spożywania na zimno. Wynika to z niekorzystnej proporcji pomiędzy kwasami omega-6, które stanowią aż 70% składu oleju, a kwasami omega-3, których ilość jest znikoma (0,1%). Rekomendowana podaż kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 w zdrowej diecie powinna mieścić się w proporacjach od 1:1 do 10:1. Tymczasem, w oleju z pestek winogron wynosi ona aż 700:1.

Ryzyko, które wiąże się ze zbyt dużym spożywaniem kwasów omega-6, to przede wszystkim:

  • osłabienie układu immunologicznego, nasilenie stanów zapalnych;
  • zakłócenie równowagi hormonalnej oraz funkcjonowania tarczycy;
  • wzrost masy ciała, nadwaga, otyłość.

Olej z pestek winogron – zastosowanie w pielęgnacji

Pomimo tego, że olej z pestek winogron nie jest rekomendowany w zdrowej diecie, jego właściwości bardzo dobrze sprawdzają się w kosmetyce. Wśród zalet oleju można wymienić działanie:

  • Nawilżające – olej z pestek winogron zapobiega nadmiernej utracie wody ze skóry lub włosów. Stosowany na skórę wykazuje delikatne działanie natłuszczające. Nakładany na włosy, odbudowuje uszkodzenia w ich strukturze, domyka łuski włosowe, sprawia, że fryzura jest wygładzona i błyszcząca.
  • Odżywcze i przeciwstarzeniowe – antyoksydanty i witaminy zawarte w oleju z pestek winogron, wzmacniają barierę hydrolipidową naskórka, zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się skóry. Olej odżywia łamiące się, zniszczone włosy oraz kruche paznokcie.
  • Przeciwzapalne i kojące – olej z pestek winogron wspomaga procesy regeneracyjne, łagodzi stany zapalne oraz zmiany trądzikowe, koi podrażniony naskórek, redukuje pieczenie i swędzenie skóry.

Jak stosować olej z pestek winogron? Włosy i skóra

Olej z pestek winogron do twarzy:

  • Nawilżanie przy pomocy oleju – kilka kropli oleju z pestek winogron należy wymieszać z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym, a następnie wklepać w skórę. Olej można wymieszać również z kremem do twarzy.
  • Oczyszczanie skóry olejem – niewielką ilość oleju należy nałożyć na płatek kosmetyczny lub na dłoń, a następnie dokładnie rozprowadzić na całej twarzy. Olej zmyć przy pomocy ciepłej wody.

Olej z pestek winogron na włosy:

  • Olejowanie włosów – kilka łyżek (ilość zależna jest od długości włosów) oleju należy dokładnie rozprowadzić na całej długości suchych włosów i wmasować w skórę głowy. Zawinąć włosy w turban z ręcznika i odczekać co najmniej 60 minut. Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem.
  • Nawilżanie końcówek – kilka kropli oleju z pestek winogron należy wetrzeć w końcówki wilgotnych włosów, a następnie użyć suszarki lub pozwolić włosom wyschnąć naturalnie.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
5
Polecamy
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów.
Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olej musztardowy – efekty, bezpieczeństwo.
Jak stosować olej musztardowy na włosy
Olej musztardowy – efekty, bezpieczeństwo. Jak stosować olej musztardowy na włosy TVN zdrowie
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów.
Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów. TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?