Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek grejpfruta - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pestek grejpfruta - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?

Grejpfrut

Martin Harvey/getty images

Olej z pestek grejpfruta przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, utrzymuje równowagę fizjologiczną organizmu. Co więcej olej jest skutecznym środkiem antyseptycznym, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów.

Olej z pestek grejpfruta – właściwości

Olej z pestek grejpfruta pozyskuje się z nasion, miazgi owoców grejpfruta. Olejek, ze względu na swoje naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.

Olej z pestek grejpfruta został odkryty przez amerykańskiego immunologa Jacoba Haricha w 1972 roku. Badania chemiczne ujawniły w nim obecność:

  • flawonoidów,
  • kwasu askorbowego (witamina C),
  • tokoferoli,
  • kwasu cytrynowego,
  • limonoidów,
  • naringeninów,
  • steroli roślinnych
  • minerałów.

Olej z pestek grejpfruta - zastosowanie

Olej z pestek grejpfruta jest polecany przy takich schorzeniach jak:

  • zatrucie pokarmowe
  • biegunka
  • choroby pasożytnicze
  • przeziębienia
  • infekcje
  • grypa
  • zapalenie oskrzeli
  • infekcje dróg moczowych
  • trądzik
  • zapalenie skóry
  • łuszczyca
  • brodawki
  • zakażenia grzybicze
  • świąd

Olej z pestek grejpfruta - działania niepożądane

Olej z pestek grejpfruta bardzo rzadko wywołuje działania niepożądane, jednak mogą się one trafić. U osób nadwrażliwych mogą pojawić się nudności, wysypki skórne lub objawy reakcji alergicznej, np obrzęk twarzy, mrowienie w jamie ustnej, trudności w oddychaniu.

Warto przed zastosowaniem oleju z grejpfruta dokładnie zapoznać się z dawkowaniem i w razie konieczności odpowiednio rozcieńczyć olejek.

Zobacz film: Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym?

źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Polecamy
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy?
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy? Dzień Dobry TVN
Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce.
Właściwości olejku cedrowego 
Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Właściwości olejku cedrowego  TVN zdrowie
Olej z pestek moreli – właściwości lecznicze i kosmetyczne.
Dawkowanie, przeciwwskazania
Olej z pestek moreli – właściwości lecznicze i kosmetyczne. Dawkowanie, przeciwwskazania TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty