Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek dyni i jego właściwości zdrowotne – zastosowanie i dawkowanie oleju z dyni

Olej z pestek dyni i jego właściwości zdrowotne – zastosowanie i dawkowanie oleju z dyni

Zainteresował Cię ten artykuł?
Kafarka oleju z dyniami

Fot: tashka2000 / stock.adobe.com

Olej dyniowy bywa stosowany na pasożyty u dorosłych i u dzieci. Olej z pestek dyni ma zastosowanie także w profilaktyce chorób układu krążenia, przerostu gruczołu krokowego i w kosmetyce. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 1 łyżeczki dziennie u dzieci i 2 łyżeczek u dorosłych.

Olej z dyni tłoczy się na zimno z pestek tej rośliny. Do wyprodukowania 1 litra oleju dyniowego potrzeba około 2,5 kilograma pestek, czyli około 30 dyń. Tłoczyć można zarówno suszone pestki, jak i prażone. Ważne, by usunąć z nich skórkę. Przepis na olej z pestek dyni da się wykonać w domu. Wysuszone i obrane ze skórki pestki należy zmielić, a następnie dodać do nich słoną wodę. Mieszankę praży się w 60 stopniach Celsjusza, a następnie przeciska przez praskę.

Olej z pestek dyni: właściwości zdrowotne

Olej z pestek dyni na pasożyty działa toksycznie, ale jest bezpieczny i zdrowy dla ludzi. Pasożyty układu pokarmowego na skutek kontaktu z zawartymi w oleju dyniowym kukurbitacynami zostają sparaliżowane, dlatego łatwiej usunąć je z organizmu. 

W terapii przeciwpasożytniczej zaleca się zażycie środka przeczyszczającego, ponieważ paraliż pasożytów może być tymczasowy. Wypróżnienie pozwala pozbyć się ich z organizmu definitywnie. Olej z pestek dyni na pasożyty u dzieci powyżej 10. roku życia może być stosowany jak u dorosłych, ponieważ nie podrażnia błon śluzowych układu pokarmowego.

Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych (81 procent) olej z pestek dyni ma właściwości zdrowotne. Obniża poziom „złego” cholesterolu, zapobiegając chorobom układu krążenia, np. miażdżycy.

Kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu, pamięć i koncentrację, dlatego olej z dyni zalecany jest w każdym wieku, szczególnie osobom starszym.

Zawarte w oleju z dyni fitosterole wpływają też na stany zapalne w organizmie, szczególnie na choroby reumatyczne. Możliwe jest złagodzenie dolegliwości i stanów zapalnych w strukturach kostno-stawowych u osób regularnie zażywających olej dyniowy.

Fitosterole obniżają też poziom dihydrotestosteronu, czyli DTH. Jest to hormon odpowiedzialny za nadmierny rozrost prostaty i łysienie typu męskiego. Olej z pestek dyni zapobiega tym zjawiskom oraz może łagodzić objawy w łagodnym przeroście gruczołu krokowego.

Oleju z pestek dyni można używać również zewnętrznie. Zastosowany na włosy odżywia je, nadaje im blask i sprężystość, nawilża i zmniejsza łamliwość oraz wypadanie. Polecany jest też do skóry suchej, łuszczącej się i pękającej, ponieważ nie tylko ją nawilża, ale zapobiega stanom zapalnym. Olej z dyni ma działanie oczyszczające dzięki zawartości m.in. cynku i potasu. Regularnie wmasowywany w miejscach problematycznych usuwa rozstępy i przebarwienia oraz blizny. Może być stosowany również w masażach antycellulitowych. Zaletą oleju z pestek dyni jest to, że nie podrażnia uszkodzonej skóry, a przyspiesza jej regenerację, dzięki temu znajduje zastosowanie w kuracjach trądziku.

Zastosowanie oleju z pestek dyni: dawkowanie, olej z dyni na pasożyty

Olej z pestek dyni na pasożyty dawkowanie ma inne u dzieci i u dorosłych:

  • dziecku do 10. roku życia należy podać 1 łyżeczkę oleju na czczo, a po dwóch godzinach 1 łyżeczkę olejku rycynowego lub środek przeczyszczający,
  • dorośli powinni przyjąć 1 łyżeczkę oleju z pestek dyni na czczo, po dwóch godzinach kolejną łyżeczkę, a następnie 1 łyżeczkę olejku rycynowego lub środek przeczyszczający.

Aby wykorzystać właściwości zdrowotne i lecznicze oleju z pestek dyni, dorośli powinni pić po 1 łyżeczce rano i wieczorem, a dzieci – 1 łyżeczkę na czczo. Wieczorem olej z dyni powinno się pić przynajmniej pół godziny po ostatnim posiłku.

Olej z pestek dyni na twarz należy nanosić wieczorem lub nawet dwa razy dziennie (rano i wieczorem). Kilka kropli zimnego oleju wystarczy rozprowadzić na dłoniach i wykonać nimi masaż, skupiając się szczególnie w problematycznych obszarach z trądzikiem, zmarszczkami czy stanami zapalnymi lub przebarwieniami.

Do masażu antycellulitowego olej z dyni należy zmieszać z oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym czy rzepakowym w stosunku 1 do 2.

Olej dyniowy w kuchni, sposoby przechowywania

Olej z pestek dyni przechowywany powinien być w ciemnym i chłodnym miejscu, ponieważ w niskiej temperaturze zachowuje swoje właściwości. W lodówce może gęstnieć, ale nie wpływa to na jego smak, zapach ani skład. Po osiągnięciu temperatury pokojowej (nie wyższej niż 20 stopni Celsjusza) olej z dyni ponownie staje się rzadszy.

Olej dyniowy nie nadaje się do smażenia, pieczenia ani dodawania do gorących potraw. Można stosować go jako dodatek do surówek i sałatek, niektórzy dodają go również do deserów, szczególnie sernika i tradycyjnych lodów z prawdziwą wanilią. Olej z pestek dyni dzięki temu, że ma orzechowy smak i aromat, znakomicie współgra z serami i twarogiem, nadaje się też do gotowanych jajek. Można używać go też po prostu do pieczywa.

Olej z pestek dyni: gdzie kupić i ile kosztuje? Cena i dostępność oleju z dyni

Olej z pestek dyni można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w aptece lub online. W internecie kosztuje on od około 25 do około 60 złotych za pół litra. Dostępne są również mniejsze i większe pojemności. Cena oleju z pestek dyni zależy m.in. od jego pochodzenia oraz od metody tłoczenia. Tradycyjnie tłoczone oleje z polskich pestek są droższe od pozostałych.

Zobacz film: Co wiesz o oleju rzepakowym? Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Bazocyty – co to? Czy bazocyty mogą być podwyższone i obniżone?
Błona dziewicza: mity i prawda o przerwaniu błony dziewiczej
Jak wybierać buty dla dzieci?
Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?