Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?

Arbuz

iquacu/getty images

Olej z pestek arbuza zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych. Powstaje z uprzednio rozłupanych, a następnie wysuszonych na słońcu, ale nieprażonych nasion. Olej ma słomkowy kolor, prawie niewyczuwalny aromat i delikatny smak.

Olej z pestek arbuza jest doskonałym dodatkiem w zdrowej diecie, ale nie tylko. Stosuje się go również w kosmetyce, do codziennej pielęgnacji.

Olejek z pestek arbuza – właściwości

Olej z pestek arbuza zawiera między innymi: witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6), C i PP, cytrullinę i minerały takie jak: magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas.

Olej z pestek arbuza – działanie

  • działa przeciwzapalnie,
  • wykazuje działanie przeciwpasożytnicze (wspomaga walkę z owsikami, glistami i tasiemcem),
  • zwiększa akumulację glikogenu (wspomaga walkę z cukrzycą),
  • spowalnia procesy starzenia się skóry
  • regeneruje i natłuszcza skórę nie pozostawiając na niej nieprzyjemnej warstwy,
  • wykazuje działanie silnie nawilżające,
  • przywraca i utrzymuje elastyczność skóry,
  • hamuje wydzielania toksyn przez skórę,
  • wykazuje działanie komedogenne, dlatego też nie zatyka porów,
  • silnie nawilża i odżywia włosy, skórę i paznokcie

Olej z pestek arbuza - zastosowanie

Olej z pestek arbuza jest doskonały do codziennej pielęgnacji skóry. Świetnie sprawdzi się również do oczyszczania skóry z makijażu oraz do masażu. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega intensywnie nawilża i odżywia skórę. Olej z pestek arbuza dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w pestkach arbuza olej ma działanie przeciwstarzeniowe. Olej z pestek arbuza nie zatyka porów i szybko się wchłania. Olej jest w pełni bezpiecznym produktem i nada się dla każdego typu cery, także tej wrażliwej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej, a nawet dla delikatnej skóry dzieci. Z kolei w kuchni olej z pestek arbuza sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Zobacz film: Pyszna sałatka z arbuzem

źródło: kocham Gotować

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Polecamy
Olej z pestek śliwki - jakie właściwości zdrowotne posiada?
Poznaj jego zastosowanie
Olej z pestek śliwki - jakie właściwości zdrowotne posiada? Poznaj jego zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego?
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego? TVN zdrowie
Olejek śliwkowy - doskonały zamiennik kremu i balsamu
Olejek śliwkowy - doskonały zamiennik kremu i balsamu TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?