Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?

Arbuz

iquacu/getty images

Olej z pestek arbuza zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych. Powstaje z uprzednio rozłupanych, a następnie wysuszonych na słońcu, ale nieprażonych nasion. Olej ma słomkowy kolor, prawie niewyczuwalny aromat i delikatny smak.

Olej z pestek arbuza jest doskonałym dodatkiem w zdrowej diecie, ale nie tylko. Stosuje się go również w kosmetyce, do codziennej pielęgnacji.

Olejek z pestek arbuza – właściwości

Olej z pestek arbuza zawiera między innymi: witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6), C i PP, cytrullinę i minerały takie jak: magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Olej z pestek arbuza – działanie

  • działa przeciwzapalnie,
  • wykazuje działanie przeciwpasożytnicze (wspomaga walkę z owsikami, glistami i tasiemcem),
  • zwiększa akumulację glikogenu (wspomaga walkę z cukrzycą),
  • spowalnia procesy starzenia się skóry
  • regeneruje i natłuszcza skórę nie pozostawiając na niej nieprzyjemnej warstwy,
  • wykazuje działanie silnie nawilżające,
  • przywraca i utrzymuje elastyczność skóry,
  • hamuje wydzielania toksyn przez skórę,
  • wykazuje działanie komedogenne, dlatego też nie zatyka porów,
  • silnie nawilża i odżywia włosy, skórę i paznokcie

Olej z pestek arbuza - zastosowanie

Olej z pestek arbuza jest doskonały do codziennej pielęgnacji skóry. Świetnie sprawdzi się również do oczyszczania skóry z makijażu oraz do masażu. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega intensywnie nawilża i odżywia skórę. Olej z pestek arbuza dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w pestkach arbuza olej ma działanie przeciwstarzeniowe. Olej z pestek arbuza nie zatyka porów i szybko się wchłania. Olej jest w pełni bezpiecznym produktem i nada się dla każdego typu cery, także tej wrażliwej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej, a nawet dla delikatnej skóry dzieci. Z kolei w kuchni olej z pestek arbuza sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Zobacz film: Pyszna sałatka z arbuzem

źródło: kocham Gotować

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
5
Polecamy
Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie.
Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie
Olej z pestek moreli – pielęgnuje włosy, skórę i dba o zdrowie. Najważniejsze właściwości lecznicze i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olejek migdałowy – właściwości i zastosowanie do twarzy i włosów
Olejek migdałowy – właściwości i zastosowanie do twarzy i włosów Dzień Dobry TVN
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce TVN zdrowie
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego?
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić