Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z nasion (pestek) malin – właściwości, zastosowanie w kosmetyce
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z nasion (pestek) malin – właściwości, zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek malin

Fot: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Olej z nasion malin jest niezwykle zasobny w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz przeciwutleniacze. Z tego względu może stanowić cenny składnik kosmetyków. Służy cerze każdego typu, oddziałuje korzystnie na włosy, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Olej z pestek malin pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia ich na zimno. Maliny to owoce jagodowe bardzo zasobne w składniki o właściwościach przeciwutleniających (antyoksydacyjnych). Chroniąc komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwą aktywnością wolnych rodników, antyoksydanty opóźniają proces starzenia się. Oznacza to m.in. zachowanie zdrowia i młodego wyglądu skóry oraz jej przydatków (włosów, paznokci). Dlatego preparaty takie jak olejek malinowy mają szerokie zastosowanie w kosmetyce. Spośród wszystkich olejków tłoczonych z pestek owoców jagodowych najlepiej zbadane zostały właściwości właśnie oleju z malin.

Olej z pestek malin – właściwości

Olej malinowy ma lekką konsystencję, brunatnożółty kolor i zapach podobny do oliwy z oliwek. Aromat szybko ulatnia się po aplikacji na skórę, a produkt nie powoduje jej zabarwienia. Olej z pestek malin dobrze się wchłania. Szybko wygładza i uelastycznia skórę, natłuszcza ją, ale nie blokuje porów.

Olej z malin w 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-3 (w tym kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (m.in. kwas linolenowy). Zawiera także znaczne ilości alfa-tokoferolu i gamma-tokoferolu, czyli witaminy E, nie bez przyczyny nazywanej „witaminą młodości”. Jest ona bowiem silnym przeciwutleniaczem. W oleju z pestek malin znajduje się ponadto szereg innych antyoksydantów – związków z grupy karotenoidów (m.in. beta-karoten, prekursor witaminy A) i polifenoli (w tym elagotanin, z których uwalnia się cenny kwas elagowy).

Oleje do pielęgnacji twarzy - po które warto sięgnąć? Dowiesz się tego z filmu:

Działanie oleju z nasion malin

Kwasy omega to substancje, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być do niego dostarczane (w pożywieniu, w kosmetykach), ponieważ są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Rolą nienasyconych kwasów tłuszczowych jest m.in. przeciwdziałanie stanom zapalnym skóry, utrzymanie odpowiedniego bilansu wodnego skóry (a pośrednio – regulacja pracy gruczołów łojowych) i wzmacnianie bariery lipidowej naskórka. Kwasy omega hamują produkcję melaniny – barwnika, którego nadmiar powoduje powstawanie przebarwień skórnych. Aplikowane na skórę, rozjaśniają ją i wyrównują jej koloryt.

Nienasycone kwasy tłuszczowe ułatwiają wnikanie w głąb skóry obecnych w oleju malinowym substancji czynnych. Witamina E, flawonoidy czy karotenoidy mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne (antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe). Jako przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się skóry – sprawiają, że dłużej zachowuje witalność, elastyczność, redukują zmarszczki. Ograniczają także ryzyko rozwoju nowotworów skóry, ponieważ chronią DNA jej komórek. Zwalczając szkodliwe mikroorganizmy i łagodząc stany zapalne, zawarte w oleju malinowym związki są pomocne w profilaktyce i zwalczaniu dermatoz, np. trądziku, grzybicy. Sprzyjają także regeneracji skóry – gojeniu się ran czy poparzeń słonecznych.

Obok wszystkich cennych właściwości olej z pestek malin może pełnić funkcję naturalnego filtra UV – zawarte w nim substancje absorbują promieniowanie UVB, będące składową promieniowania słonecznego. To właśnie promienie UVB odgrywają największa rolę w powstawaniu poparzeń słonecznych, a długofalowo – przyczyniają się do rozwoju raka skóry (np. czerniaka złośliwego). Olej z pestek malin nie może być stosowany do opalania jako wyłączna forma ochrony, ponieważ nie ma precyzyjnie określonego faktora SPF – waha się on pomiędzy 8 a 50. Niemniej warto wzbogacać nim kosmetyki służące ochronie przeciwsłonecznej, ponieważ nie tylko wzmacnia barierę przeciw szkodliwemu działaniu promieni UV, ale i łagodzi rumień posłoneczny oraz nawilża skórę.

Olej z pestek malin na twarz, włosy, paznokcie…

Jako kosmetyk olej z pestek malin ma szerokie zastosowanie. Nadaje się praktycznie do każdego typu cery. Chroni skórę suchą przed utratą wilgoci i reguluje gospodarkę lipidową cery przetłuszczającej się. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, więc można stosować go w przypadku zmian trądzikowych czy skóry atopowej. W związku z właściwościami przeciwstarzeniowymi służy doskonale cerze dojrzałej. Zdrowej skórze doda miękkości, gładkości i blasku.

Olej z pestek malin stosuje się także na włosy. Służy zwłaszcza włosom wysokoporowatym (przesuszonym, zniszczonym), które wzmacnia i wygładza. Zaaplikowany na skórę głowy, odżywia cebulki oraz przeciwdziała stanom zapalnym w obrębie mieszków włosowych. Olejek malinowy można wykorzystać także jako odżywkę do paznokci – kruchych, łamliwych, skłonnych do rozdwajania się.

Zobacz film i poznaj najlepsze oleje do pielęgnacji całego ciała:

Olej z nasion malin – zastosowanie

Olej z malin można aplikować na skórę samodzielnie lub w połączeniu z innymi olejkami. Można także dodawać go do stosowanych na co dzień kosmetyków (najlepiej bezpośrednio przed użyciem), np. kremu do twarzy, odżywki do włosów, balsamu do ciała, zwiększając w ten sposób ich walory antyoksydacyjne. Zasadniczo jest on bardzo łagodny dla skóry, więc nadaje się do aplikacji nawet w okolice oczu. Należy jednak pamiętać, że reakcje alergiczne są kwestią bardzo indywidualną, i trzeba wcześniej przeprowadzić test na niewielkim fragmencie skóry.

Wybierając olejek malinowy, warto zwrócić uwagę na jego skład. Powinien być to tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany produkt, bez barwników, substancji zapachowych i konserwantów (w związku z tym będzie miał krótką datę ważności). Najlepiej kupować olej z nasion malin w ciemnej butelce, ponieważ taki najmniej utlenia się pod wpływem światła.




Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula?
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula? Dzień Dobry TVN
Olej z pestek truskawek do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jakie ma właściwości? 
Olej z pestek truskawek do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jakie ma właściwości?  TVN zdrowie
Naturalne kosmetyki do twarzy - poznajcie moc olejów. Skóra atopowa - oleje do pielęgnacji
Naturalne kosmetyki do twarzy - poznajcie moc olejów. Skóra atopowa - oleje do pielęgnacji TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego