Czytasz: Olej z krokosza – do depilacji, pielęgnacji i gotowania. Jak stosować olej z krokosza barwierskiego?

Olej z krokosza – do depilacji, pielęgnacji i gotowania. Jak stosować olej z krokosza barwierskiego?

Kobieta trzymająca buteleczkę z olejkiem

Fot: makistock / fotolia.com

Lista zastosowań, jakie posiada olej z krokosza barwierskiego – na włosy, skórę, zdrowe serce, odporność, trądzik – jest wyjątkowo bogata. Jego regularne stosowanie zalecane jest przez lekarzy, fitoterapeutów oraz kosmetyczki.

Właściwości krokosza barwierskiego doceniane były już w starożytności. Początkowo roślinę wykorzystywano głównie ze względu na jej właściwości barwiące. Z czasem coraz lepiej poznawano lecznicze i pielęgnacyjne możliwości oleju z krokosza. Obecnie wykorzystywany jest on między innymi jako środek wykrztuśny, napotny, regulujący ciśnienie krwi czy pobudzający wzrost włosów.

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości

Olej krokoszowy pozyskuje się z nasion krokosza barwierskiego. Jest to roślina się z rodziny astrowatych, wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Wyglądem przypomina ona nieco popularny oset. Kwiaty krokosza barwierskiego wyróżniają się intensywną pomarańczowo-czerwoną barwą, która jest zasługą dużej zawartości barwnika – kartaminy. Wysuszone płatki krokosza przypominają szafran. Z tego względu często wykorzystuje się je jako tańszy zamiennik tej przyprawy, a olej krokoszowy czasem określa się mianem szafranowego.

Olej z ziaren krokosza barwierskiego otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno. W gotowym produkcie odnaleźć można wiele cennych składników aktywnych. Należą do nich między innymi:

  • Wielonasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i linolowy. To właśnie ostatni z wymienionych ma największy wpływ na drogocenne właściwości oleju z krokosza. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem), niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.
  • Witamina E w naturalnej, czystej postaci (alka-tokoferol) – stanowi ona silny antyoksydant, neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na pracę serca, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
  • Witamina A, która wspomaga regenerację skóry, wykazuje działanie złuszczające, a także reguluje wydzielanie sebum.

Olej z krokosza – na nadmierne owłosienie, skórę i włosy

Bogactwo składników aktywnych sprawia, że olej krokoszowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Można odnaleźć go jako składnik gotowych produktów, na przykład kremów do cery trądzikowej. Z powodzeniem można stosować go również samodzielnie jako naturalny kosmetyk.

  • Olej z krokosza na twarz – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej. Olej bogaty jest w witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry, spłyca zmarszczki, przywraca elastyczność, jędrność i sprężystość. Z drugiej strony, olej krokoszowy posiada właściwości przeciwzapalne – przyspiesza gojenie się ran, koi podrażnienia, przynosi ulgę w trądziku oraz w objawach towarzyszących łuszczycy. Olej można stosować dwa razy dzienne, wklepując kilka kropli w oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Można także mieszać go z wybranym kremem lub serum.
  • Olej z krokosza na włosy – pozytywnie wpływa na mieszki włosowe, sprawiając, że włosy są wzmocnione i odżywione, mniej wypadają. Olej z krokosza wnika w strukturę włosów, odbudowując ją i domykając łuski włosowe. Po kuracji olejem włosy szybciej rosną, są gęstsze, błyszczące i zdrowe. Jak ją przeprowadzić? Olej z krokosza należy dokładnie wetrzeć w suche włosy oraz wmasować w skórę głowy. Następnie głowę owinąć ręcznikiem lub okryć czepkiem kąpielowym. Olej pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut (można pozostawić go nawet na całą noc). Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg można powtarzać 2-3 razy tygodniowo.
  • Olej z krokosza do depilacji – często spotkać można się ze stwierdzeniem, że olej krokoszowy hamuje wzrost włosów usuniętych podczas depilacji. Niestety, jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań, które mogłyby to potwierdzić. Bez wątpienia jednak stosowanie oleju po depilacji będzie dobrym posunięciem – pozwoli on złagodzić podrażnienia skórne i zapobiegnie stanom zapalnym.

Olej z krokosza barwierskiego – do picia i do jedzenia

Olej krokoszowy warto stosować również wewnętrznie – jako dodatek do potraw lub koktajli. Uwaga! Oleju nie należy podgrzewać, gdyż utraci swoje właściwości. Wśród dolegliwości, w których taka terapia może przynieść ulgę, wymienia się między innymi:

  • Choroby serca i układu krążenia – wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej krokoszowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu.
  • Osłabioną odporność – duża zawartość kwasu linolowego pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.
  • Cukrzyca – olej z krokosza obniża poziom glukozy we krwi.
  • Przeziębienie lub grypa – olej ma działanie napotne oraz wykrztuśne.
  • Bolesne miesiączkowanie oraz objawy menopauzy – olej krokoszowy reguluje poziom prostaglandyn w organizmie.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie