Czytasz: Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów

Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów

Butelka z olejem, miseczka z kiełkami i kłosy pszenicy

Fot: Andriy / fotolia.com

Olej z kiełków pszenicy wyróżnia się na tle innych tłuszczów roślinnych przede wszystkim wysoką zawartością witaminy E. Dzięki temu doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej, przesuszonej i wrażliwej. Z powodzeniem wykorzystywany jest również do pielęgnacji włosów.

Ziarna pszenicy były doceniane już w starożytnym Egipcie – wykorzystywano je nawet do przeprowadzania obrzędów poświęconych Ozyrysowi. O oleju z kiełków pszenicy po raz pierwszy zrobiło się głośno w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Podawano go wówczas sportowcom. Zauważono, że organizm osób, które stosowały olej z kiełków pszenicy do picia, szybciej się regenerował, a ich wytrzymałość wzrastała. Dzisiaj wykorzystywany jest głównie do pielęgnacji skóry i włosów, często stosuje się go również wewnętrznie – w profilaktyce i leczeniu rozmaitych dolegliwości.

Olej z kiełków pszenicy – właściwości

Wbrew nazwie, która sugeruje tłoczenie z kiełków, olej pozyskuje się z zarodków ziaren pszenicy zwyczajnej. To powszechnie znane zboże pochodzi z południowej oraz środkowej Azji. Obecnie pszenica uprawiana jest w wielu rejonach świata, w tym niemalże całej Europie. Olej z kiełków pszenicy pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno lub ekstrakcji (przy pomocy rozpuszczalnika lub dwutlenku węgla). Ze względu na to, że zarodki stanowią jedynie 2-3% każdego ziarna pszenicy, do wyprodukowania 1 litra oleju wykorzystywane jest nawet 1,5 tony pszenicy.

Olej z kiełków pszenicy posiada intensywnie pomarańczową barwę i charakterystyczny, zbożowy zapach.

Wśród składników aktywnych, obecnych w oleju z kiełków pszenicy, wyróżnia się między innymi:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe – linolenowy, palmitynowy, alfa-linolenowy, stearynowy;
  • witaminy z grupy B – B1, B2, B3;
  • witaminę E – w bardzo wysokim stężeniu (największym spośród wszystkich olejów roślinnych);
  • witaminy A i D;
  • minerały – wapń, magnez, potas, siarkę, fosfor, żelazo, sód;
  • fosfolipidy – przede wszystkim lecytynę;
  • błonnik
  • fitosterole;
  • oktakosanol.

Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie w kosmetyce

Olej z kiełków pszenicy, dzięki bogactwu składników aktywnych, znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Stosuje się go między innymi w:

  • Profilaktyce starzenia się skóry – wyjątkowo wysoka zawartość przeciwutleniającej witaminy E sprawia, że olej z kiełków pszenicy doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej. Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, opóźnia starzenie się skóry, działa ujędrniająco. Olej z kiełków pszenicy wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków przeciwzmarszczkowych. Można także stosować go do pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu samodzielnie, w czystej postaci.
  • Pielęgnacji podrażnionej, przesuszonej, pękającej skóry – olej z kiełków pszenicy wykazuje dużą łatwość przenikania przez wierzchnią warstwę naskórka i docierania do głębszych warstw skóry. Poprawia mikrokrążenie w naczyniach włosowatych, dzięki czemu, z jednej strony, umożliwia lepszy transport substancji odżywczych, a z drugiej ułatwia usuwanie zbędnych produktów metabolizmu. Olej z kiełków pszenicy wzmacnia barierę lipidową skóry, łagodzi objawy łuszczenia się skóry, koi podrażnienia.
  • Pielęgnacji włosów – olej z kiełków pszenicy stosowany na skórę głowy, pobudza mikrokrążenie i wspomaga regenerację dystroficznych komórek cebulek włosowych. Olej z kiełków pszenicy na włosy działa jak silna odżywka. Odbudowuje ubytki w strukturze, domyka łuski i wygładza powierzchnię włosów.
  • Ochronie przeciwsłonecznej – właściwości antyoksydacyjne oleju z kiełków pszenicy wykorzystywane są również w profilaktyce podrażnień i poparzeń słonecznych. Witamina E, która znajduje się w oleju, wychwytuje i usuwa wolne rodniki, które powstają na skórze na skutek kontaktu z promieniami słonecznymi.
  • Profilaktyce rozstępów – stosowanie oleju z kiełków pszenicy zalecane jest kobietom w ciąży.
  • Nawilżaniu spierzchniętych ust.
  • Pielęgnacji przesuszonych skórek wokół paznokci.
  • Masażu leczniczym i kosmetycznym.

Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie w medycynie

Olej pozyskiwany z zarodków pszenicy jest tłuszczem jadalnym. Stosuje się go pomocniczo w terapii i profilaktyce chorób serca. Olej z kiełków pszenicy bogaty jest w fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także obniżają jego absorpcję z pokarmów. Co więcej, olej wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i sprzyja normalizacji ciśnienia.

Olej z kiełków pszenicy posiada także właściwości przeciwzapalne. Spożywanie go zaleca się między innymi w takich dolegliwościach jak: choroba wrzodowa żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie pęcherzyka żółciowego czy zapalenie jelit.

Jak spożywać olej z kiełków pszenicy?

Olej należy przyjmować na zimno – po podgrzaniu traci wartości odżywcze. Można stosować go jako składnik dressingów lub marynat, do sałatek, warzyw, makaronów. W celach profilaktycznych zaleca się spożycie około 2 łyżek oleju dziennie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie