Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z baobabu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce na włosy, skórę i paznokcie
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z baobabu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce na włosy, skórę i paznokcie

Olejek

Fot: Amy_Lv / gettyimages.com

Olej z baobabu to produkt coraz częściej stosowany w kosmetyce. Wykazuje pozytywne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Znany jest z działania regenerującego, nawilżającego, wygładzającego, ujędrniającego. Stanowi naturalną alternatywę dla kremu do twarzy, serum do włosów czy balsamu do ciała.

Olej z baobabu jest z jednej strony bardzo delikatny, a z drugiej mocno odżywczy. Jego korzystne działanie wynika z dużej zawartości witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poleca się go osobom o silnie przesuszonej i wrażliwej skórze. Doskonale sprawdzi się w zabiegach olejowania włosów zniszczonych. Można wzbogacać nim skład gotowych kosmetyków, używać do produkcji własnych lub stosować bezpośrednio na ciało.

Olej z baobabu – wiadomości ogólne

Olej z baobabu to rodzaj niepoddawanego procesom rafinacji oleju roślinnego, który otrzymuje się metodą tłoczenia na zimno z ziaren afrykańskiego baobabu (z łac. Adansonia digitata L.). To gatunek drzewa zaliczanego do rodzaju baobab i rodziny ślazowate. Nazywany bywa także baobabem właściwym lub drzewem życia. Wykazuje zdolność do regulacji bilansu wodnego, dzięki czemu w niesprzyjających warunkach potrafi przetrwać bez wody nawet rok. Rodzimie porasta tereny subtropikalnej i tropikalnej Afryki. Olej z baobabu zawiera wiele cennych składników aktywnych, a zwłaszcza wysokie stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 oraz witamin, takich jak A, E, D, F. Ma jasnożółty kolor i delikatny zapach.

Olejek baobabowy znajduje się w ofercie niektórych aptek, drogerii i sklepów z ziołami. Nabyć go można dzięki sprzedaży internetowej. Dostępny jest najczęściej w opakowaniach po 10 ml i 50 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 7 zł i 35 zł.

Olej z baobabu a stosowanie na skórę

Olej z nasion baobabu polecany jest zwłaszcza do skóry normalnej, wrażliwej, suchej, odwodnionej, skłonnej do podrażnień, dojrzałej i zmienionej chorobowo. Stosuje się go przy atopowym zapaleniu skóry, egzemie, łuszczycy, przebarwieniach. Preparat wspomaga procesy regeneracji, gojenia i odnowy komórkowej skóry. Sprawdzi się w zwalczaniu blizn i rozstępów. Szczególnie pozytywne efekty zauważa się przy stosowaniu na świeże zmiany – może doprowadzić do całkowitego ich wygładzenia.

Olej z baobabu koi skórę podrażnioną w wyniku nadmiernej ekspozycji na działanie promieniowania słonecznego i po depilacji. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu skutecznie opóźnia procesy starzenia. Stąd też stanowi częsty składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych (anti aging) i po opalaniu (after sun). Odżywia, reguluje czynność gruczołów łojowych (wytwarzanie sebum), zapewnia głębokie nawilżenie. Poprawia elastyczność skóry i działa ujędrniająco, polecany jest w walce z tzw. pomarańczową skórką, czyli cellulitem. Olej z baobabu odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka, będący naturalną osłoną przed szkodliwym działaniem niektórych preparatów kosmetycznych czy czynników środowiskowych.

Olej baobabowy jest lekki, wnika głęboko w skórę, nie zatyka porów, łatwo się wchłania, nie tworzy na powierzchni skóry tłustej, nieprzyjemnej warstwy. Można go używać bez rozcieńczenia na twarz jak krem, ale i na całe ciało zamiast balsamu. Wykorzystuje się go także do masażu i kąpieli. Do wanny wypełnionej w 1/3 ciepłą wodą dodaje się 10 ml oleju.

Odżywcze oleje do skóry - który wybrać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olej z baobabu na włosy

Cenne właściwości olejku z baobabu wykorzystuje się na włosy. Wskazany jest zwłaszcza w przypadku włosów zniszczonych, matowych, suchych, łamliwych i z rozdwajającymi się końcówkami. Zwalcza problem łupieżu i swędzenia skóry głowy. Nadaje włosom blask i sprężystość. Tworzy na ich powierzchni warstwę chroniącą przed negatywnym działaniem czynników atmosferycznych czy zabiegów fryzjerskich.

Olej z nasiona baobabu dodany do kosmetyków na włosy, np. szamponu, odżywki, maski czy serum, podnosi efektywność ich działania. Popularnym jego wykorzystaniem jest tzw. kąpiel olejowa. Jak przeprowadzić zabieg olejowania włosów? To dość proste. W pierwszej kolejności należy nałożyć olejek na całą długość nieumytych włosów. Najlepiej rozprowadzić kilka kropel na dłoniach, po czym przeczesywać nimi po kolei pasma włosów. Następnie preparat nanosi się na skalp i opuszkami palców wykonuje masaż skóry głowy. Pobudza on krążenie, dotlenia i odżywia, w wyniku czego intensyfikuje porost włosów i ogranicza ich wypadanie. Po rozprowadzeniu olejku na głowę nakłada się foliowy czepek i owija ją ręcznikiem. Minimalny czas pozostawienia preparatu na głowie to 1 godzina. Na koniec włosy myje się delikatnym szamponem, po czym pozostawia do samoistnego wyschnięcia.

Olej baobabowy – zastosowanie na paznokcie

Olej z nasion baobabu zastosować można w pielęgnacji paznokci i dłoni. Zwalcza problem spierzchniętej i szorstkiej skóry na rękach. Wzmacnia łamliwe, rozdwajające się i przebarwione paznokcie. Używa się go w zabiegu olejowania dłoni. Wystarczy kilka kropel preparatu wmasowywać w skórę i płytkę paznokciową, nałożyć rękawiczki i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula?
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula? Dzień Dobry TVN
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Czym jest inca inchi? Właściwości i zastosowanie oleju z sacha inchi
Czym jest inca inchi? Właściwości i zastosowanie oleju z sacha inchi TVN zdrowie
Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie
Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?