Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej sojowy – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Olej sojowy – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Olej sojowy

Fot: Chaded2557 / gettyimages.com

Olej sojowy to produkt, który wykazuje szerokie zastosowanie, w tym w przemyśle spożywczym (np. do produkcji margaryny), paszowym, chemicznym (np. do produkcji farb, smarów, lakierów) oraz kosmetycznym. Wykazuje pozytywny wpływ na organizm, w tym obniża poziom cholesterolu.

Olej sojowy, poza powszechnym zastosowaniem w różnych gałęziach przemysłu, znany jest też z korzystnego oddziaływania na kondycję zdrowotną. Wpływa pozytywnie na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na dużą zawartość kwasu linolowego przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia. Znajduje się w składzie kremów i balsamów do ciała, a także kosmetyków do włosów i paznokci.

Olej sojowy – wiadomości ogólne

Olej sojowy jest jednym z rodzajów oleju roślinnego. Powstaje w procesie tłoczenia ziaren soi zwyczajnej (z łac. Glycine max (L.) Merr.), zwanej też warzywną i owłosioną. Do czego jest stosowany olej sojowy? Używa się go głównie w przemyśle spożywczym, chemicznym (do produkcji lakierów i farb), kosmetycznym, a nawet pełni rolę biopaliwa.

Za opakowanie 500 ml oleju sojowego trzeba zapłacić około 23 zł. Produkt ten nabyć można w sklepach ze zdrową żywnością, większych sklepach spożywczych oraz dzięki sprzedaży internetowej.

Olej sojowy – wartości odżywcze

Wartości odżywcze oleju sojowego w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna - 3700 kJ / 884 kcal,
  • białka 0 g,
  • węglowodany 0 g,
  • tłuszcze 100 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 11,99 g, a kwasy tłuszczowe nienasycone:
  • jednonienasycone 35,48 g,
  • wielonienasycone 48,07 g (omega-3 6,79 g, omega-6 41,28 g).

Należy podkreślić, iż w składzie olej sojowego znajdują się także spore ilości witaminy E i K, cynku, flawonoidów, lecytyny, steroli.

Który olej jest najlepszy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Olej sojowy – właściwości prozdrowotne

Olej sojowy wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Znany jest zwłaszcza ze zdolności do obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Zapobiega tym samym powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, w wyniku czego zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Olej sojowy ze względu na zawartość lecytyny podnosi koncentrację i poprawia pamięć. Wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany nadpobudliwości nerwowej, wyczerpania psychicznego i umysłowego. Znajdująca się w nim witamina K wpływa korzystnie na stan kości, stymulując ich odbudowę, przez co zapobiega osteoporozie. Dodatkowo warunkuje prawidłową krzepliwość krwi. W związku z tym wskazany jest osobom ze skłonnością do powstawania siniaków i tworzenia się odleżyn. Olej sojowy wykazuje też korzystne działanie na narząd wzroku, tzn. zwalczając wolne rodniki zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Olej sojowy w kosmetyce

Olej sojowy w kosmetyce stosowany może być bezpośrednio zarówno na skórę, jak i włosy. Jest częstym składnikiem samodzielnie przygotowywanych kosmetyków, jak i tych gotowych. Pełni w nich rolę plastyfikatora - zapobiega kruszeniu, nadaje elastyczność, dzięki czemu ułatwia rozprowadzenie. Jest często dodawany do kul kąpielowych jako składnik natłuszczający skórę po jej umyciu.

Olej sojowy zalecany jest do każdego rodzaju skóry. To emolient, który tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z jej powierzchni. Ze względu na zawartość witaminy E posiada działanie silnie antyutleniające, przez co skutecznie zwalcza wolne rodnik i spowalnia proces starzenia się komórek. Jest dobrze wchłaniany i odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry. Dodatkowo wygładza, uelastycznia, przyspiesza gojenie podrażnień, reguluje nadmierne wydzielanie łoju i zmniejsza rozszerzone pory. Łagodzi też stany zapalne skóry jak te pojawiające się w przebiegu łuszczycy, egzemy czy atopowego zapalenia skóry. Pomaga w leczeniu blizn potrądzikowych.

Olej sojowy na włosy wskazany jest posiadaczom łamliwych, przesuszonych, porowatych, zniszczonych i wypadających włosów. Jest często wykorzystywany w zabiegach olejowania, które znacznie poprawiają kondycję włosów. Sprawiają, że stają się wygładzone, błyszczące i miękkie. Stosuje się go też do zabezpieczania końcówek przed rozdwajaniem.

Którego oleju używasz najczęściej?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Czy olej sojowy nadaje się do smażenia?

Olej sojowy nierafinowany nie powinien być używany do smażenia. Ten wartościowy dodatek do potraw należy wyłącznie stosować na zimno. Podczas obróbki termicznej traci wiele cennych właściwości. Alternatywnie określany jest jako olej sojowy surowy, który nie został poddany procesom oczyszczania, jak to miało miejsce w przypadku oleju sojowego rafinowanego. W procesie rafinacji uzyskuje się olej sojowy odgumowany. Etap odgumowania zwany też odśluzowaniem lub odszlamowaniem polega na usuwaniu fosfolipidów i śluzów w wyniku procesu hydratacji słabym roztworem kwasu fosforowego.

Czym jest olej sojowy paszowy?

Olej sojowy paszowy to dodatek do pasz dla zwierząt wykorzystywany do ich natłuszczania. Dzięki niemu pasze uzyskują lepszą konsystencję, w wyniku czego są chętnie pobierane przez zwierzęta. Dodatkowo stanowi dobre źródło energii koniecznej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu zwierząt i sprzyja budowaniu masy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Ziemia okrzemkowa – jak ją stosować i jakie ma właściwości?
Ziemia okrzemkowa – jak ją stosować i jakie ma właściwości? Dzień Dobry TVN
Olej kukurydziany – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie oleju z kukurydzy w kosmetyce
Olej kukurydziany – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie oleju z kukurydzy w kosmetyce TVN zdrowie
Olej makowy – właściwości zdrowotne i zastosowanie pozalecznicze
Olej makowy – właściwości zdrowotne i zastosowanie pozalecznicze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego