Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek śliwkowy - doskonały zamiennik kremu i balsamu
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek śliwkowy - doskonały zamiennik kremu i balsamu

olejek śliwkowy

mirzamlk GettyImages

Olejek śliwkowy to niedoceniany kosmetyczny skarb. W naturalny sposób, bez zawartości chemii, skutecznie zadba zarówno o skórę, jak i o włosy. Zawiera m.in. witaminę E, beta-karoten (prowitaminy A), witaminy z grupy B oraz kwas oleinowy i kwas linolowego. A na dodatek ma piękny marcepanowy zapach!

Olejek śliwkowy z powodzeniem można stosować jako zamiennik kremu do twarzy, olejek regeneracyjny do paznokci czy na końcówki włosów. To szybko wchłaniający się i lekki olej o wspaniałym  marcepanowym aromacie. Doskonale nawilża i odbudowuje uszkodzony naskórek. Nie zapycha porów, nie zostawia na skórze nieprzyjemnej tłustej warstwy.  Występuje w składzie kosmetyków przeznaczonych do skóry problemowej, w tym zwłaszcza trądzikowej i nadmiernie łuszczącej się. Pełni często rolę oleju bazowego, gdyż nie dość, że dobrze łączy się z innymi olejami, to także świetnie utrwala i stabilizuje powstałe mieszanki.

Olej śliwkowy – właściwości

Olej śliwkowy to nierafinowany, tłoczony na zimno olej otrzymywany ze śliwkowych pestek. Najczęściej w tym celu wykorzystuje się owoce śliwki domowej (z łac. Prunus domestica L.), czyli rośliny zaliczanej do rodzaju śliwa i rodziny różowate. Olej ze śliwki ma charakterystyczny aromat marcepanu i gorzkich migdałów oraz ciemnożółty kolor. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętej, szklanej butelce, w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Olej śliwkowy jest dość drogi, gdyż za butelkę o pojemności 30 ml płaci się średnio 25 zł. To jednak produkt całkowicie naturalny, bez zbędnych składników i wypełniaczy, jakie znajdują się często w kremach czy balsamach.

Olej śliwkowy w pielęgnacji skóry

Olej śliwkowy wykazuje wiele cennych właściwości w pielęgnacji skóry. To doskonałe źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i antyoksydantów. Zawdzięcza im działanie antyoksydacyjnie (zwalcza wolne rodniki), regenerujące, przeciwzapalne, silnie nawilżające, zmiękczające. Kwas linolowy wbudowuje się w struktury błony komórkowej i służy do produkcji prawidłowo zbudowanych ceramidów, czyli lipidów obecnych w warstwie rogowej naskórka. Dzięki nim obudowuje się naturalny płaszcz lipidowy skóry. Z kolei kwas oleinowy zwiększa penetrację w głąb skóry zawartych w kosmetykach składników aktywnych. Podnosi też płynność bariery lipidowej naskórka, dzięki czemu staje się dla nich bardziej przepuszczalna.

Olejek śliwkowy na problemy skórne

Olej śliwkowy przyspiesza proces gojenia się ran i wszelkich podrażnień. Dodatkowo wzmacnia barierę ochronną skóry i ogranicza szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Zapobiega nadmiernemu łuszczeniu się skóry, chroni ją przed utratą wody i zmniejsza skłonność do powstawania wyprysków. Reguluje procesy zachodzące w gruczołach łojowych, dzięki czemu ogranicza wydzielanie sebum, odblokowuje pory skóry. Jako źródło fitosteroli poprawia elastyczność skóry i działa przeciwzmarszczkowo. Olej śliwkowy zalecany jest także w przypadku marszczenia i wiotczenia skóry, zwiększonej skłonności do powstawania zaskórników, zaczerwienionej i podrażnionej skóry.

Jego dużą zaletą jest szybkie wchłanianie się i nieobciążanie skóry. Ze względu na dobrą przyswajalność pozostawia na powierzchni skóry tylko delikatny jedwabisty film.

Jakie oleje korzystnie działają na naszą skórę? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olej śliwkowy w pielęgnacji włosów

Olej z pestek śliwki zaleca się na włosy suche, zniszczone i z rozdwajającymi się końcówkami. Wykorzystać go można w procesie olejowania włosów. Wówczas przed umyciem na suche włosy i skórę głowy wmasowuje się olej. Włosy następnie zawija się w foliowy czepek i/lub ręcznik. Po upływie około godziny myje się dokładnie włosy szamponem. Zabieg dogłębnie wzmacnia i regeneruje zniszczone zabiegami chemicznymi włosy. Nawilża skórę głowy, niweluje łupież i nadmierne przetłuszczenie się. Dodatkowo pobudza włosy do wzrostu, dodaje im blasku, ułatwia rozczesywanie, zapobiega wypadaniu. Można go też aplikować na same końcówki. Kilka kropel oleju nakłada się na dłonie, rozgrzewa i rozciera między palcami, po czym wmasowuje w mokre lub suche końce włosów. W tym przypadku nie ma potrzeby spłukiwania go.

Olej śliwkowy w pielęgnacji ust i paznokci

Olej śliwkowy zwalcza problem nadmiernej łamliwości paznokci. W tym celu należy półkolistymi ruchami wcierać go w uprzednio oczyszczoną z lakieru płytkę paznokcia, ale i okalające ją skórki. Olej z pestek śliwki doskonale radzi sobie z wysuszonymi i popękanymi ustami, które pojawiają się zwłaszcza w okresie zimowym. Preparat ten wciera się w usta i po chwili wacikiem zbiera się nadmiar. Olej można też wymieszać z nierafinowanym drobno zmielonym cukrem, dzięki czemu uzyska się naturalny peeling do ust.

Olej śliwkowy – zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

Olej śliwkowy ze względu na cenne właściwości znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stanowi częsty składnik kosmetyków do skóry dojrzałej, problemowej, zniszczonej, podrażnionej i suchej. Znaleźć go można zwłaszcza w kremach, mleczkach, serum i balsamach dedykowanym posiadaczom tych rodzajów skóry. Używany jest również w preparatach redukujących zmarszczki i przeciwstarzeniowych, określanych jako anty-aging. Olej z pestek śliwki wykorzystywany jest również w produkcji środków do pielęgnacji ust, paznokci i włosów. W przypadku własnoręcznie wykonywanych kosmetyków to częsta faza tłuszczowa. W połączeniu z żelem hialuronowym powstaje silny, dwufazowy nawilżacz.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
247
24
Polecamy
Niezwykły olej z Afryki.
Jak wykorzystać olej marula?
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula? Dzień Dobry TVN
Olej z pestek śliwki - jakie właściwości zdrowotne posiada?
Poznaj jego zastosowanie
Olej z pestek śliwki - jakie właściwości zdrowotne posiada? Poznaj jego zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy.
Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu”
Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu” TVN zdrowie
Olej z baobabu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce na włosy, skórę i paznokcie
Olej z baobabu – właściwości i zastosowanie w kosmetyce na włosy, skórę i paznokcie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?