Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów.

Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów.

NAN

Fot: makistock / fotolia.com

Olej ryżowy to tłuszcz wyjątkowo popularny w krajach azjatyckich, przede wszystkim w Japonii. Za sprawą wielu cennych składników aktywnych, olej ryżowy zastosowanie znajduje nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Ryż to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie. Pod względem ilości upraw ustępuje on jedynie pszenicy. Ryż uprawiany jest przede wszystkim na terenie Azji – do głównych producentów ryżu należą Chiny, Indie oraz Japonia. W procesie obróbki (obłuszczenia) ziaren ryżu uzyskiwane są produkty uboczne, do których należą plewy oraz otręby. To właśnie te drugie z pozornie nieprzydatnych odpadów wykorzystywane są do pozyskiwania cennego oleju ryżowego. Uzyskany tłuszcz jest olejem jadalnym, odpowiednim do spożycia zarówno na zimno, jak i na ciepło. Wyróżnia się on wysoką zawartością antyoksydantów, gamma-oryzanolu, lecytyny oraz innych składników o właściwościach prozdrowotnych. Z tego względu często wykorzystywany jest w medycynie oraz w naturalnej pielęgnacji ciała i włosów.

Zobacz także: Dieta ryżowa (odchudzająca) - zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Olej ryżowy nierafinowany czy olej ryżowy rafinowany?

Na rynku dostępne są dwie wersje oleju ryżowego: rafinowana (oczyszczona) oraz nierafinowana, nazywana również surową. Nierafinowany olej ryżowy ma żółtą barwę oraz orzechowy zapach i smak. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością składników aktywnych. Olej, który został poddany oczyszczaniu, ma jasnożółty kolor, jest właściwie bezsmakowy i bezzapachowy. Za sprawą rafinacji zwiększa się jego temperatura dymienia – dzięki temu oczyszczony olej ryżowy z powodzeniem może być wykorzystywany do smażenia. Rafinowany olej ma znacznie niższe stężenie składników prozdrowotnych.

Olej ryżowy – do smażenia czy do spożywania na zimno?

Wybierając tłuszcz odpowiedni do przygotowywania potraw na ciepło, najlepiej będzie postawić na rafinowany olej ryżowy. Temperatura jego dymienia (czyli temperatura, w której produkt zaczyna się palić i wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje) wynosi 230 stopni Celsjusza. Dla porównania temperatura dymienia oliwy z oliwek do około 170 stopni.

W przypadku, gdy głównym przeznaczeniem oleju ma być profilaktyka zdrowotna lub pielęgnacja ciała – warto wybrać olej ryżowy nierafinowany, bogaty w substancje aktywne. Tego typu olej należy spożywać na zimno jako składnik dressingu do sałatek, pieczonych warzyw lub dodatek do zup.

Olej ryżowy – właściwości

Do najważniejszych składników oleju ryżowego zalicza się:

  • kwasy tłuszczowe nasycone, między innymi kwas palmitynowy i stearynowy,
  • kwasy tłuszczowe nienasycone, przede wszystkim kwas oleinowy oraz kwas linolowy,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • skwalen,
  • lecytynę,
  • fitosterole,
  • gamma-oryzanol.

Zobacz także: Olej z ostropestu plamistego – jakie ma właściwości lecznicze i kiedy można go stosować

Olej ryżowy – działanie prozdrowotne

Za sprawą wielu cennych składników aktywnych, olej ryżowy wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Do jego najważniejszych prozdrowotnych funkcji zalicza się:

  • Obniżanie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, witaminy E oraz gamma-oryzanolu olej ryżowy wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, udar mózgu, zawał, niewydolność serca czy choroba wieńcowa.
  • Spowalnianie procesów starzenia się. Olej ryżowy zawiera wyjątkową dużą ilość witaminy E (aż 32,3 mg w 100 g oleju). Chroni ona komórki skóry przed działaniem wolnym rodników, przyspiesza regenerację skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, hamuje działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Regularne stosowanie oleju ryżowego pozwala uelastycznić i wygładzić cerę, a także zniwelować zmarszczki.
  • Zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Gamma-oryzanol zawarty w oleju ryżowym to substancja, która posiada ogromny potencjał antyoksydacyjny – ponad czterokrotnie silniejszy niż w przypadku witaminy E, stanowiącej jeden z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki temu olej ryżowy uznaje się za substancję, która może hamować procesy nowotworowe w organizmie.
  • Poprawę samopoczucia. Gamma-oryzanol stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli grupy hormonów wpływających na dobre samopoczucie.
  • Łagodzenie objawów klimakterium. Olej ryżowy może przyczynić się do złagodzenia nieprzyjemnych objawów, które towarzyszą okresowi menopauzy, takich jak nocne poty czy uderzenia gorąca.

Zobacz także: Olej z kiełków pszenicy – zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów

Olej ryżowy na włosy i skórę – jak stosować?

Nierafinowany olej ryżowy może stanowić podstawę wielu zabiegów pielęgnacyjnych, które można wykonać w domowym zaciszu. Można wykorzystać go jako:

  • alternatywę dla kremu na dzień lub na noc – w tym celu wystarczy wklepać kilka kropli oleju ryżowego w skórę twarzy, szyi oraz dekoltu;
  • olejek do demakijażu i oczyszczania twarzy – kilka kropli olejku należy rozgrzać w dłoniach, a następnie dokładnie wmasować w skórę twarzy i spłukać przy pomocy ciepłej wody;
  • bazę do domowego peelingu – niewielką ilość oleju ryżowego wystarczy wymieszać ze zmieloną kawą, otrzymaną mieszankę nałożyć na twarz, masować przez około minutę, a następnie spłukać ciepłą wodą;
  • odżywkę do włosów i skóry głowy – odpowiednią ilość oleju dokładnie wmasować w suche włosy oraz skórę głowy, po około 60 minutach zmyć przy użyciu ciepłej wody i delikatnego szamponu.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
31
0
Polecamy
Jak stosować glinkę zieloną? Właściwości, efekty
Jak stosować glinkę zieloną? Właściwości, efekty Dzień Dobry TVN
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – kalorie, właściwości zastosowanie
Olej rzepakowy tłoczony na zimno – kalorie, właściwości zastosowanie TVN zdrowie
Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, efekty. Jak stosować na twarz i włosy?
Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, efekty. Jak stosować na twarz i włosy? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego