Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej parafinowy – działanie i zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu
menu
Polub nas na Facebooku

Olej parafinowy – działanie i zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu

Kobieta podczas zabiegu z użyciem parafiny

Fot: Voyagerix / gettyimages.com

Olej parafinowy, zwany ciekłą parafiną, wykorzystywany jest zwłaszcza do celów kosmetycznych i farmaceutycznych. Używa się go w zabiegach pielęgnacyjnych na dłonie czy jako środek przeczyszczający. Wykazuje wysoką stabilność chemiczną i biologiczną.

Olej parafinowy jest chemicznie obojętny i nie wywołuje żadnych podrażnień czy alergii. Doskonale natłuszcza i działa ochronnie, a utworzona przez niego na skórze bariera zapobiega wyparowywaniu wody. Ze względu na cenne właściwości olej parafinowy znalazł zastosowanie w licznych zabiegach kosmetycznych i jako składnik kosmetyków. Na etykietach występować może pod nazwami: paraffin oil, mineral oil, paraffinum liquidum, white mineral oil, white oil.

Co to jest olej parafinowy?

Olej parafinowy to ciekła mieszanina alkanów, czyli łańcuchowych węglowodorów nasyconych, tj. organicznych związków chemicznych zbudowanych z atomów wodoru i węgla. Otrzymywany jest przez destylację ropy naftowej, czyli proces rozdzielania wieloskładnikowej ciekłej mieszaniny przez odparowanie, a później skroplenie jej składników. Parafina ciekła jest bezbarwna, bezwonna, ma oleisty charakter, nie ma smaku, nie miesza się z wodą i alkoholem etylowym.

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Gdzie można kupić olej parafinowy? Produkt jest ogólnodostępny w aptekach oraz możliwy do nabycia dzięki sprzedaży internetowej. Za litrowe opakowanie zapłaci się około 20 zł.

Olej parafinowy – zastosowanie

Olej parafinowy w kosmetyce jest używany zarówno na skórę, jak i na włosy. Stanowi składnik preparatów, takich jak kremy, balsamy i mleczka do ciała, maski do włosów, a także kolorowe kosmetyki, np. szminki. Olej parafinowy znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, gdzie wykorzystywany jest do wyboru maści i emulsji ochronnych. Użyty w fizjoterapeutycznych zabiegach parafinowych pomaga w gojeniu blizn i zrostów pooperacyjnych, przewlekłych stanów zapalnych stawów, urazów więzadeł i torebek stawowych, przykurczów.

Olej parafinowy w sadownictwie stosuje się do zwalczania jaj miodówki na gruszach i przędziorków na jabłoniach, natomiast w ogrodnictwie – misecznika śliwowego na śliwach. W przemyśle spożywczym i włókienniczym używa się go do smarowania elementów maszyn, jak krajalnice i maszyny do szycia. Nadaje się też do konserwacji drewna – zabezpiecza je przed wysychaniem.

Olej parafinowy na zaparcia

Parafina ciekła stosowana jest w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego. Olej parafinowy sprawdza się na zaparcia. Skutecznie blokuje wchłanianie wody, powoduje rozmiękanie mas kałowych i ułatwia wypróżnienie. Dodatkowo powleka błonę śluzową jelit. Nie powinien być stosowany często, gdyż może upośledzić wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo wśród działań niepożądanych wymienia się: świąd odbytu, wyciek parafiny z odbytu, zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, wtórne zaparcia.

Dawkowanie oleju parafinowego przedstawia się następująco: 15–30 ml (1–2 łyżki stołowe) na dobę przyjmowane przed snem. Działanie przeczyszczające powinno wystąpić po 6–10 godzinach od zastosowania. Olej parafinowy na zaparcia nie jest wskazany w przypadku bólów brzucha o nieustalonej przyczynie, ostrych stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego, bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej u dzieci, osób w podeszłym wieku i kobiet w ciąży.

Czy warto pielęgnować skórę olejkami? Odpowiedź znajdziesz w filmie: 

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olej parafinowy do ucha

Olej parafinowy do ucha zwalcza problem zatkania przewodu słuchowego nagromadzoną woskowiną. To proste, tanie, skuteczne, bezpieczne rozwiązanie. W jaki sposób użyć parafiny do czyszczenia ucha? W pierwszej kolejności należy ją podgrzać do temperatury zbliżonej do temperatury ciała. Zabieg przeprowadza się w pozycji leżenia na boku. Do ucha wkrapla się kilka kropli parafiny, a po kilku minutach przechyla głowę w drugą stronę, żeby doszło do swobodnego wypłynięcia parafiny i woskowiny z ucha. Osoby ze skłonnością do gromadzenia się woskowiny powinny przeprowadzać ten zabieg regularnie, najlepiej 1–2 razy w tygodniu.

Olej parafinowy na skórę

Olej parafinowy ma właściwości wygładzające, regenerujące i zmiękczające skórę. Zapobiega jej nadmiernemu przesuszeniu i utracie wilgoci. Przyspiesza wchłaniania składników aktywnych zawartych w kosmetykach. Dodatkowo tworzy na powierzchni skóry swoistą warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Popularnością cieszy się kąpiel parafinowa dłoni. Cena zabiegu wynosi około 40 zł. Przeprowadza się go w każdym gabinecie kosmetycznym czy ośrodku SPA. Po uprzednio wykonanym peelingu, który oczyszcza ze zrogowaciałego naskórka, dłonie zanurza się co najmniej dwukrotnie w rozgrzanej parafinie, po czym nakłada foliowe rękawiczki, a na nie rękawice frotte. Taki okład trzyma się do 20 minut. Polecany jest osobom o przesuszonej, popękanej, zniszczonej skórze dłoni. Usprawnienia krążenie w drobnych naczyniach krwionośnych, dzięki czemu wzmacnia odżywienie i dotlenienie komórek oraz oczyszczanie ich z toksyn. Wzmacnia też rozdwajające się paznokcie, rozjaśnia przebarwienia, opóźnia procesy starzenia, redukuje drobne zmarszczki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
33
0
Polecamy
Olej monoi – naturalny kosmetyk.
Jak stosować?
Olej monoi – naturalny kosmetyk. Jak stosować? Dzień Dobry TVN
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów?
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów? Dzień Dobry TVN
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego?
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego? TVN zdrowie
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Olej śliwkowy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis