Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej marula – właściwości i zastosowanie. Sposoby stosowania oleju z drzewa słoni

Olej marula – właściwości i zastosowanie. Sposoby stosowania oleju z drzewa słoni

Olej marula - kobieta smaruje ciało olejkiem.

Fot. webphotographeer / Getty Images

Olej marula to olej wytwarzany z pestek afrykańskiego drzewa marula. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie. Doskonale nadaje się do podrażnionej, suchej, zwiotczałej, wymagającej regeneracji i ujędrnienia skóry czy zniszczonych włosów.

Olej marula cieszy się w ostatnim czasie sporą popularnością. Znajduje zastosowanie w łagodzeniu przebarwień, blizn, rozstępów i oznak starzenia. Bardzo szybko się wchłania, nie zatykając przy tym porów. Doskonale radzi sobie z problemem łamliwych paznokci. Olej marula bogaty jest w antyoksydanty, minerały, kwasy tłuszczowe. Zawarte w nim składniki odżywcze poprawiają aktywność komórkową skóry i intensywnie ją nawilżają.

Olej marula – wiadomości ogólne

Olej marula (z łac. Sclerocarya Birrea Seed Oil) powstaje w procesie tłoczenia na zimno bardzo twardych, dużych, trudnych do otwarcia pestek owoców maruli (z łac. Sclerocarya birrea (A. Rich.) Hochst.). To drzewo należące do rodziny nanerczowate (z łac. Anacardiaceae R.Br.), porastające rodzimie tereny Afryki Południowej i Zachodniej. Owoce marula są przysmakiem słoni, w związku z czym roślinę określa się zwyczajowo drzewem słoni.

Gdzie można kupić olej marula? Produkt znajduje się w ofercie niektórych aptek i sklepów zielarskich. Możliwy jest do nabycia dzięki sprzedaży internetowej. Za flakon 10 ml oleju z maruli zapłaci się około 18 zł. Ma delikatny, charakterystyczny zapach i jasnobeżowy lub bladożółty kolor. Z racji szybkiego wchłaniania się zalicza się go do grupy tzw. suchych olejów. Jego dużymi zaletami są: dobra stabilność w formulacjach kosmetycznych, wysoka biozgodność ze skórą (podobnie jak w przypadku oleju jojoba) i odporność na utlenianie. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze nieprzekraczającej 25°C.

Czy korzystasz z oleju marula?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Zastosowanie na skórę oleju marula

Olej marula znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mogą go używać posiadacze wszystkich rodzajów skóry, lecz w sposób szczególny poleca się go do cery problemowej, z przebarwieniami, dojrzałej, zaczerwienionej. Wspomaga leczenie trądziku i redukcję blizn. Zalecany jest przy egzemie, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy. Ze względu na właściwości ujędrniające olej marula wskazany jest do pielęgnacji zwiotczałej skóry. Dzięki temu pomaga w walce z tzw. skórką pomarańczową, czyli cellulitem i rozstępami.

Kosmetyk wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące. Chroni przed rozkładem kolagenu, poprawia elastyczność skóry, działa wygładzająco i wyrównuje koloryt (rozjaśnia skórę, zmniejsza widoczność piegów). Dzięki dużej zawartości witaminy E (silnego antyoksydantu) olej marula wykazuje właściwości ochronne przed wolnymi rodnikami oraz czynnikami zewnętrznymi, takimi jak szkodliwe promieniowanie słoneczne. Duża zawartość witaminy C sprawia, że kosmetyk wspomaga procesy regeneracji skóry i przyspiesza proces gojenia drobnych ran. Z kolei obecność sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych determinuje silnie działanie przeciwstarzeniowe oleju marula. Dodatkowo duża zawartość kwasu oleinowego intensyfikuje penetrację składników aktywnych w głąb skóry i zapewnia odpowiedni poziom jej nawodnienia.

Odżywcze oleje do skóry. Więcej o nich dowiecie się na filmie:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Jak używać oleju marula na skórę?

Olej marula można dodać do gotowych kosmetyków lub wykorzystać podczas przygotowywania własnych. Może być też bezpośrednio stosowany na skórę. Wystarczy kilka kropel rozprowadzić na twarzy, szyi, dekolcie czy innej partii ciała. Najlepiej aplikować go na uprzednio zwilżoną skórę, co znacznie wzmocni jego wchłanianie.

Oleju marula można używać do masażu po zmieszaniu z olejem bazowym, np. ze słodkich migdałów, z pestek winogron czy ryżowym. Z kolei dodanie kilku kropel do wanny z wodą sprawi, że po kąpieli pozostanie na skórze cienka warstwa oleju, którą można wmasować lub pozostawić do wchłonięcia.

Olej marula – zastosowanie na włosy

Olej marula oprócz korzystnego działania na skórę wykazuje też pozytywny wpływ na włosy. Z uwagi na właściwości nawilżające, naprawcze, oczyszczające wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych, zwłaszcza częstymi zabiegami fryzjerskimi. Nadaje włosom miękkość i jedwabistość. Dodatkowo zwalcza problem przesuszonej skóry głowy. Pomaga zniwelować łupież, ułatwia rozczesywanie, zabezpiecza włosy przed szkodliwymi warunkami atmosferycznymi.

Z powodzeniem olejem marula wzbogacić można gotowe odżywki, szampony czy maski do włosów. Użyty może być także do tzw. kąpieli olejowej, czyli do zabiegu olejowania włosów. Olej rozprowadza się na całej długości suchych włosów i pozostawia na głowie przez minimum 30 minut. Po tym czasie należy umyć włosy i pozwolić im samym wyschnąć. Można również wetrzeć kilka kropli oleju w mokre lub suche końcówki włosów.

Olej marula a zastosowanie na paznokcie

Olej marula wzmacnia płytkę paznokciową, zapobiegając tym samym jej rozdwajaniu. Nawilża paznokcie i okalające je skórki. Zwalcza problem popękanej, spierzchniętej, zadartej skóry wokół paznokci. W tym celu przeprowadza się kurację regenerującą dłoni. Należy kilka kropli oleju wmasować w dłonie, a następnie nałożyć na kilka godzin bawełniane rękawiczki.

Bibliografia:

1. Ratz-Łyko A., Masła i oleje roślinne stosowane w produktach kosmetycznych, „Chemia i Biznes. Rynek Kosmetyczny i Chemii Gospodarczej”, 2016, 3, s. 42-44.

2. Ogbobe O., Physico-chemical composition and characterisation of the seed and seed oil of Sclerocarya birrea, „Plant Foods for Human Nutrition”, 1992, 42(3), s. 201-206.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Latem alergikom dokuczają nie tylko pyłki. Jak pozbyć się bakterii?
Latem alergikom dokuczają nie tylko pyłki. Jak pozbyć się bakterii? Materiał sponsorowany
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?