Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej marchewkowy – właściwości i zastosowanie na skórę oraz włosy

Olej marchewkowy – właściwości i zastosowanie na skórę oraz włosy

Marchewka, olej w fiolce, łyżka z nasionami.

Fot. ALLEKO / Getty Images

Olej marchewkowy stosowany może być zarówno na skórę, jak i na włosy. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, tj. chroni przed działaniem wolnych rodników. Wspomaga leczenie oparzeń słonecznych, przyspiesza proces gojenia się drobnych uszkodzeń.

Olej marchewkowy to macerat z marchwi i oleju słonecznikowego. Najbardziej znany jest z przyspieszania procesu opalania i wyrównywania kolorytu skóry, tj. nadawania jej jednolitego koloru. Podkreśla się jego właściwości fotoochronne. Oznacza to, że jest naturalną obroną przed szkodliwym działaniem promieni UV. Stanowi bogate źródło witamin i minerałów, w tym zwłaszcza witaminy A i karotenu.

Olej marchewkowy – wiadomości ogólne

Olej marchewkowy powstaje w wynik procesu macerowania w oleju słonecznikowym korzenia marchwi zwyczajnej (z łac. Daucus carota L.). To gatunek rośliny należący do rodzaju marchew (z łac. Daucus L.), zaliczanego do rodziny selerowate (z łac. Apiaceae Lindl.). Olej ma intensywny, pomarańczowy kolor i delikatny, charakterystyczny dla marchewki, zapach. Powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym opakowaniu, by zapobiec dostępowi powietrza i światła, ponieważ wykazuje wysoką wrażliwość na słońce i tlen. Podczas stosowania oleju należy zachować ostrożność, zwłaszcza w przypadku jasnej odzieży, gdyż może ją zabarwić. Należy go odróżnić od oleju z nasion marchwi, powstałego w wyniku tłoczenia na zimno.

Cenne właściwości oleju marchewkowego wynikają z zawartości wielu substancji aktywnych, w tym m.in.: witamin E, A, B, F, C, składników mineralnych (np. cynku, wapnia, fosforu, jodu, żelaza, miedzi), kwasów tłuszczowych, takich jak stearynowy, palmitynowy, linolenowy, linolowy.

Flakon 30 ml oleju z marchwi kosztuje około 20 zł. Można go nabyć w aptece, sklepie zielarskim, w niektórych drogeriach i dzięki sprzedaży online.

Czy lubisz marchew?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Olejek marchewkowy na włosy

Olej marchewkowy znalazł zastosowanie w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Nadaje im blasku, sprężystości, wygładza je i chroni przed szkodliwym działaniem słońca. Kosmetyk pobudza wzrost włosów i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu oraz rozdwajaniu się końcówek. Poprawia krążenie krwi na skórze głowy, dzięki czemu wzmacnia cebulki włosowe. Używa się go do zabiegu olejowania włosów lub masażu skóry głowy. Można też kilka kropel dodać do szamponu, odżywki czy maski.

Olej marchewkowy – zastosowanie na skórę

Oprócz korzystnego działania na włosy olej marchewkowy sprawdzi się też na twarz. Nadaje się do każdego rodzaju cery, lecz szczególnie polecany jest posiadaczom skóry wysuszonej i zmęczonej opalaniem w solarium czy zbyt częstą ekspozycją na słońce. Dodatkowo powinny po niego sięgać osoby z cerą dojrzałą i starzejącą się. Wykazuje działanie przeciwzapalne, tonizujące, nawilżające i przeciwutleniające, tj. neutralizuje wolne rodniki, a dzięki temu hamuje procesy starzenia się komórek organizmu, w tym skóry. Zwiększa zdolność skóry do regeneracji. Intensyfikuje proces gojenia się drobnych uszkodzeń. Wygładza i uelastycznia skórę oraz przywraca jej miękkość. Ze względu na zawartość witaminy A podnosi napięcie i jędrność skóry. Dodatkowo zmniejsza widoczność zmarszczek i zmniejsza ryzyko powstania nowych. Odżywia i nadaje poszarzałej cerze blasku. Stosowany bywa pomocniczo w leczeniu egzemy i łuszczycy.

Olejek marchewkowy do opalania

Olejek marchewkowy doskonale nadaje się do opalania. Wpływa korzystnie na koloryt skóry dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu. Pogłębia i utrwala opaleniznę, nadając skórze złocisty, ciepły odcień. W naturalny sposób zwiększa wydzielanie pigmentu. Dodatkowo wykazuje działanie obronne przeciw szkodliwemu promieniowaniu słonecznemu. Koi i wzmacnia skórę po intensywnym opalaniu. Łagodzi uczucie ściągnięcia i swędzenia skóry. Stanowi częsty składnik kosmetyków brązujących, do opalania i po opalaniu, typu After-Sun.

Z marchewki można przygotować nie tylko olej, lecz także pyszne ciasto. Przepis znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Ciasto marchewkowe bez cukru - przepis Damiana Kordasa. Źródło: 36,6

Olej z nasion marchwi: jak stosować go na skórę?

Olej z marchwi może wzbogacić skład gotowych kosmetyków do pielęgnacji skóry czy stanowić składnik własnoręcznie wykonywanych, tzw. DIY (z ang. do it yourself). Zalecane stężenie to 2%. Z powodzeniem można go aplikować bezpośrednio na skórę po połączeniu z olejem bazowym (np. ze słodkich migdałów, jojoba czy arganowym) w proporcji 1: 5. Jest to wskazane ze względu na obecność naturalnych pigmentów, które silnie farbują. Wystarczy rozprowadzić go na twarzy, szyi, dekolcie czy innej partii ciała. Zaleca się nakładanie oleju na lekko wilgotną skórę. Doskonale nada się także do masażu. Podkreśla się jego niezwykłą wydajność, bardzo szybkie wchłanianie i niepozostawianie na skórze tłustego filmu.

Jak samodzielnie zrobić olej marchewkowy?

Oprócz gotowego do kupienia oleju marchewkowego istnieje możliwość samodzielnego przygotowania go. W tym celu należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach marchew. Następnie wiórki marchewkowe umieszcza się w szklanym pojemniku i zalewa olejem słonecznikowym, tak by pokrył marchew w całości. Miksturę odstawia się na 4 tygodnie w ciemne miejsce, pamiętając przy tym o codziennym potrząsaniu pojemnikiem. Po tym czasie miksturę przecedza się i zlewa do butelek.

Bibliografia:

1. Szweykowska A., Szweykowski J., Słownik botaniczny, Warszawa, Wiedza Powszechna, 2003.

2. Domaradzki P., Malik A., Wójcik W., Zawartość β-karotenu i witaminy C w wybranych produktach z marchwi, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 2010, XLIII(2), s. 118–123.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula?
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula? Dzień Dobry TVN
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie
Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Olej marula – właściwości i zastosowanie. Sposoby stosowania oleju z drzewa słoni
Olej marula – właściwości i zastosowanie. Sposoby stosowania oleju z drzewa słoni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego