Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej makowy – właściwości zdrowotne i zastosowanie pozalecznicze
menu
Polub nas na Facebooku

Olej makowy – właściwości zdrowotne i zastosowanie pozalecznicze

Ziarna moku

Fot: MarianVejcik / gettyimages.com

Olej makowy to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych, w tym głównie linolowego i oleinowego. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Świetnie sprawdza się jako składnik kremów i balsamów do pielęgnacji skóry wrażliwej i problemowej oraz odżywek do zniszczonych włosów.

Olej makowy może być wykorzystywany zarówno w lecznictwie, przemyśle kosmetycznym, jak i sztuce kulinarnej. Tłoczony na zimno zawiera nawet do 75% kwasu linolowego. Można go stosować jako naturalny zamiennik olejków do ciała czy w zabiegu olejowania włosów. Znajduje się w składzie produktów antycellulitowych i ujędrniających.

Olej makowy – wiadomości ogólne

Olej makowy (z łac. Oleum Papaveris) to rodzaj oleju roślinnego, który jest otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion maku lekarskiego (z łac. Papaver somniferum L.). Nasiona maku ogrodowego (nazwa zwyczajowa) zawierają 40–55% oleju, ale stanowią również źródło śluzów, białka, celulozy, witamin i popiołu bogatego w fosforan wapnia. Olej z maku posiada delikatny, lekko orzechowy smak. Może być bezbarwny lub mieć jasnosłomkową barwę. Bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach. Powinien być przechowywany w ciemnym i dość chłodnym miejscu.

Olej z maku jest dość trudny do nabycia w sklepach stacjonarnych. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dużych sklepach spożywczych i dzięki sprzedaży internetowej. Opakowanie 250 ml może kosztować nawet 45 zł.

Olej makowy – właściwości lecznicze

Olej makowy znalazł liczne zastosowanie w lecznictwie. Ze względu na zawartość kwasów nienasyconych zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej. Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza ich kruchość. Wzmacnia ogólną odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji. Pobudza przepływ żółci, zapobiega wytrącaniu się złogów żółciowych, a tym samym powstawaniu kamicy żółciowej. Olej makowy wzmaga proces regeneracji nabłonka w przewodzie pokarmowym, układzie oddechowym, moczowym i płciowym oraz terapię hipercholesterolemii (nadmierny poziom cholesterolu we krwi), hiperlipidemii (zaburzenie gospodarki lipidowej organizmu) i cukrzycy. Wśród właściwości leczniczych oleju makowego na uwagę zasługują: nefroprotekcyjne (ochronne nerek), kardioprotekcyjne (ochronne serca), hepatoprotekcyjne (ochronne wątroby). Stanowi źródło czynników lipotropowych, które łagodzą problem nadmiaru tkanki tłuszczowej w organizmie i usprawniają funkcje wątroby odpowiedzialne za spalanie tłuszczu.

Olej z maku bywa używany do smarowania zmienionej chorobowo skóry. W zestawieniu z tranem i pastą cynkową tworzy preparat skuteczny w leczeniu owrzodzeń i ran. Z kolei z połączenia wodnych wyciągów ziela dziurawca, żywokostu, żółtlicy, pokrzywy, miodunki, kurdybanka powstaje preparat używany w leczeniu oparzeń, wyprysków, trądziku, stanów zapalnych i zmian łuszczycowych.

Zalecane dzienne spożycie oleju makowego wynosi około 2 łyżki przyjęte doustnie lub dodane do potraw przygotowywanych na zimno.

Jakie właściwości zdrowotne ma mak? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść mak? Źródło: Dzień Dobry TVN

 Olej makowy w kosmetyce

Olej makowy jest szeroko stosowany w kosmetyce do wyrobu naturalnych preparatów zarówno na skórę, jak i włosy. Dodatkowo można go użyć samodzielnie w zabiegach pielęgnacyjnych czy własnoręcznie przygotowywanych kosmetykach, gdzie jego stężenie nie powinno przekraczać 10%.

Olej z maku można stosować w codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry, lecz w sposób szczególny polecany jest posiadaczom skóry wrażliwej i problematycznej. Wykazuje silne działanie antycellulitowe, odżywcze, regenerujące i ujędrniające. Olej makowy znany jest z właściwości nawilżających, wzmacnia kruche naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu zaskórników. Dodatkowo usprawnia mikrokrążenie i poprawia skład wydzielanego łoju. Dzięki niemu skóra jest gładsza i elastyczniejsza, a ewentualne bruzdy i zmarszczki mniej widoczne. Hamuje nadmierne rogowacenie naskórka. Olej makowy można wykorzystać w pielęgnowaniu skóry małych dzieci, ponieważ skutecznie zastępuje oliwkę.

Olej makowy do olejowania włosów

Olej makowy stosuje się w zabiegu olejowania włosów zniszczonych zabiegami fryzjerskimi i pozbawionych blasku. Szczególnie polecany jest na włosy wysokooporowe. Kąpiel olejową włosów wykonuje się następująco: kilka kropli oleju wciera się w skórę głowy, a następnie rozprowadza na całej długości suchych włosów. Po 45 minutach włosy myje się szamponem. Dzięki zabiegowi zostają silnie nawilżone i zyskują połysk. Olejowanie ułatwia rozczesywanie i zwiększa elastyczność kosmyków.

Olej makowy w sztuce kulinarnej

Na oleju makowym nie wolno podgrzewać czy smażyć potraw. Można go dodawać do przyprawiania kasz, past serowych, kanapkowych, surówek czy sałatek. Często stanowi bazę dla dressingów, sosów, majonezów.

Olej makowy – wartości odżywcze

Wartości odżywcze oleju z maku w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna 3700 kJ / 884 kcal,
  • białka 0 g,
  • węglowodany 0 g,
  • tłuszcze 100 g, w tym:
  • kwasy tłuszczowe nasycone 12 g,
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone 14 g i wielonienasycone 74 g.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
1
Polecamy
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olej z rokitnika – zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej
Olej z rokitnika – zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej Dzień Dobry TVN
Olej kukurydziany – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie oleju z kukurydzy w kosmetyce
Olej kukurydziany – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zastosowanie oleju z kukurydzy w kosmetyce TVN zdrowie
Olej sojowy – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Olej sojowy – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?