Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej laurowy – zastosowanie i właściwości. Jak samodzielnie zrobić olej z liścia laurowego?

Olej laurowy – zastosowanie i właściwości. Jak samodzielnie zrobić olej z liścia laurowego?

Fiolka z olejem laurowym

Fot: tzogia kappatou / gettyimages.com

Olej laurowy można kupić gotowy bądź przygotować go samodzielnie w domu. W lecznictwie i kosmetologii używany może być zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie do smarowania skóry. W sposób szczególny polecany jest osobom o cerze trądzikowej i tłustej. Łagodzi dolegliwości reumatyczne i nadmierne wypadanie włosów.

Wawrzyn szlachetny ma bardzo interesującą historię. W starożytnej Grecji przypisywano mu boskie znaczenie, a wieńcami laurowymi dekorowano zwycięzców olimpiady. Liśćmi laurowymi zabezpieczano budynki przed piorunami, a ich mieszkańców przed chorobami. Obecnie prócz liści sporą popularnością cieszy się olej laurowy, który wykorzystywany jest w lecznictwie i kosmetologii. Wykazuje pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Co to jest olej laurowy?

Olej laurowy to olej z dojrzałych owoców wawrzynu szlachetnego (z łac. Laurus nobilis), zwanego także drzewem laurowym lub bobkowym. Roślina ta występuje rodzimie w krajach Afryki Północnej, jak Libia, Tunezja, Algieria, Maroko, Europy Południowej, jak Chorwacja, Grecja, Włochy i Azji Zachodniej, jak Turcja, Syria czy Liban. Olej ma ciemnozieloną barwę, intensywny zapach przypominający aromat eukaliptusa, gęstą konsystencję, mocny, gorzki smak. Produkt powstaje najczęściej metodą ekstrakcji gorącą wodą pulpy owocowej.

Olej laurowy – zastosowanie w kosmetologii

Olej laurowy wykazuje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Używany może być bezpośrednio na skórę, ale i pełni rolę składnika kosmetycznego. Zaleca się go osobom o skórze tłustej, zanieczyszczonej, trądzikowej, problematycznej i z rozszerzonymi porami. Reguluje wydzielanie sebum i usuwa problem nieestetycznego efektu błyszczenia się skóry. Działa oczyszczająco, łagodząco, normalizująco, regenerująco, bakteriobójczo i ściągająco na skórę. Produkt powinno nakładać się punktowo na skórę, gdyż nałożenie na całą twarz skutkować może podrażnieniem. Godne podkreślenia jest, że olej nie pozostawia na skórze tłustego filmu.

Olej laurowy sprawdza się na włosy. Zmniejsza problem nadmiernego wypadania włosów i pobudza ich porost, skutecznie likwiduje łupież. Dodatkowo działa naprawczo na zniszczenia włosów powstałe w wyniku zabiegów fryzjerskich. To także skuteczny środek przeciwko wszawicy. Na włosy olej laurowy powinno się wymieszać z innym olejkiem, a następnie rozprowadzić na skórze głowy i delikatnie w nią wmasowywać przez 5–10 minut, po czym umyć głowę. Zabieg poleca się wykonywać 2 razy w tygodniu. Formę rozpuszczalnika może pełnić olej jojoba, migdałowy, makadamia, sojowy, winogronowy. Zalecane stężenie to 10%, czyli 10% oleju laurowego na 90% rozcieńczalnika. Można go też wykorzystać do przygotowania balsamu przeciwłupieżowego. W tym celu należy wymieszać 3 łyżki oleju z pestek winogron, 1 łyżkę oleju laurowego, 1/2 łyżeczki oleju neem, szczyptę ekstraktu z pszenicy. Miksturę nakłada się na skórę głowy i pozostawia na 30–60 minut. Po tym czasie należy umyć głowę. Balsam powinno się stosować 1–2 razy w tygodniu.

Olej laurowy używany może być jako odżywka w przypadku kruchych i łamliwych paznokci. Przygotować można z niego serum do paznokci, mieszając 1/2 łyżeczki oleju laurowego i 1/2 łyżeczki masła awokado. Miksturę należy wcierać w paznokcie i skórki na noc. Olej laurowy to też preparat ograniczający nadmierne pocenie się. Stosowany regularnie na stopy, pachy czy dłonie, reguluje pracę gruczołów potowych. Stanowi remedium na zrogowaciałą, szorstką i pękającą skórę stóp. Na bazie oleju laurowego wytwarzane jest luksusowe mydło z Aleppo.

Który olej jest najzdrowszy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Który olej jest najzdrowszy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Olej laurowy – zastosowanie w lecznictwie

Olej laurowy używany bywa często podczas masażu, ponieważ skutecznie wspomaga łagodzenie bólów reumatycznych, migrenowych, stanów zapalnych zatok i skurczów mięśni. Stosowany bezpośrednio na skórę, likwiduje opuchliznę, intensyfikuje leczenie trudno gojących się ran, owrzodzeń. Łagodzi zmiany skórne pojawiające się w przebiegu półpaśca, łuszczycy, egzemy czy grzybicy oraz po ukąszeniach owadów. Pozytywne działanie oleju laurowego na skórę wynika z dużej zawartości glicerydów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza laurynowego, palmitynowego, linolowego.

Olej laurowy ze względu na właściwości rozgrzewające wykorzystany bywa w kąpielach leczniczych zalecanych przy stłuczeniach, zwichnięciach i innych urazach, na pobudzenie krążenia krwi i rozszerzenie naczyń krwionośnych. W tym celu należy około 10 g oleju dodać do wanny z gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Lecznicza kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 15–20 minut.

Produkt znany jest z silnych właściwości antyseptycznych, dezynfekujących, zabliźniających, przeciwgrzybiczych, przeciwpasożytniczych, kojących, rozkurczowych, gojących, odświeżających, orzeźwiających, zmiękczających, odstraszających owady. Stosowany wewnętrznie olej laurowy wspomaga proces trawienia, usuwa zgagę i wzdęcia, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, łagodzi objawy infekcji dróg oddechowych. Podczas uporczywego kaszlu czy zapalenia oskrzeli można nim smarować klatkę piersiową lub dodawać go do inhalacji.

Ile kosztuje i gdzie można kupić gotowy olej laurowy?

Olej laurowy to dość drogi produkt. Za opakowanie 500 g zapłaci się około 200 zł. Olej laurowy można kupić w wybranych aptekach, sklepach ze zdrową żywnością czy zielarskich. Dodatkowo istnieje możliwość nabycia go dzięki sprzedaży internetowej.

Jak samodzielnie zrobić olej laurowy?

Olej z liścia laurowego można z powodzeniem przygotować samodzielnie w domu. W tym celu potrzebne są: 30 g suszonych lub świeżych liści laurowych, 250 ml oliwy z oliwek. Liście wawrzynu umieszcza się w szklanej butelce, po czym zalewa oliwą i szczelnie zamyka. Miksturę odstawia się na około 14 dni do ciemnego miejsca, pamiętając, żeby od czasu do czasu potrząsać butelką. Po upływie 2 tygodni olej odcedza się. Jest gotowy do użycia.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
32
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku
Krosty na języku – o czym mogą świadczyć? Przyczyny i leczenie białych i czerwonych krost na języku