Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej kokosowy jako kosmetyk do twarzy – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy jako kosmetyk do twarzy – właściwości i zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
Olej kokosowy

Fot: olgakr / gettyimages.com

Olej kokosowy to tłuszcz pozyskiwany z wysuszonego miąższu orzechów palmy kokosowej. Znany od wieków w krajach tropikalnych, od niedawna bije rekordy popularności w Europie. Jest niezwykle ceniony w sztuce kulinarnej, a także znajduje zastosowanie jako uniwersalny kosmetyk.

Mimo że olej kokosowy jest tłuszczem roślinnym, składa się w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych, spotykanych głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Światowe organizacje zajmujące się problemami żywienia alarmują, że spożycie tłuszczów nasyconych należy ograniczać, ponieważ ich nadmiar w diecie jest najczęstszą przyczyną chorób sercowo-naczyniowych. Tymczasem olej kokosowy od wieków jest stałą pozycją w jadłospisie ludności strefy międzyzwrotnikowej, gdzie – w porównaniu z Europą czy Stanami Zjednoczonymi – niewiele osób cierpi na dolegliwości układu krążenia. Co więcej, właściwości orzechów palmy kokosowej z powodzeniem wykorzystywane są w walce z innymi schorzeniami.

Olej kokosowy świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. Jak z niego korzystać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Olej kokosowy naturalny kosmetyk. Źródło: Dzień Dobry TVN

Liczne badania, jakie przeprowadzono w związku z fenomenem oleju kokosowego, wykazały, że zawiera on tzw. kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe – o zupełnie innym profilu niż te, których dostarczają tłuszcze zwierzęce. W połączeniu z bogactwem witamin i minerałów obecnych w miąższu orzecha wykazują one silne działanie antyseptyczne i przeciwutleniające. Dlatego olej kokosowy to prawdziwie dobroczynny element diety.

Zgodnie z filozofią ajurwedy – jednego z najstarszych systemów leczniczych na świecie – najskuteczniejsze są te kosmetyki, które można z dobrym dla zdrowia skutkiem spożyć. Jeśli tak, to trudno o lepszy dla skóry specyfik niż olej kokosowy.

Olej kokosowy – dlaczego warto stosować na skórę?

Olej kokosowy – biały, nieprzezroczysty, o konsystencji twardego masła – topnieje już w temperaturze 28°C. Roztarty w dłoniach wydziela piękny aromat świeżego kokosa i szybko wchłania się, nie pozostawiając na ciele tłustej warstwy. Niemal natychmiast skóra staje się bardziej miękka i gładka. Efekt ten utrzymuje się przy regularnym stosowaniu. Niezwykłe właściwości olej kokosowy zawdzięcza głównie kwasom tłuszczowym:

  • laurynowemu – ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające organizm (stanowi on także składnik kobiecego mleka),
  • mirystynowemu i palmitynowemu – odbudowują naturalną barierę, która pozwala na utrzymywanie wody w skórze,
  • stearynowemu i oleinowemu – nawilżają i zmiękczają naskórek, przyspieszają odnowę komórkową,
  • linolowemu – reguluje wydzielanie sebum,
  • kaprylowemu – ma właściwości przeciwgrzybicze.

Olej kokosowy zasobny jest w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem (ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników). W składzie produktu znajdują się także niezbędne dla dobrej kondycji skóry witaminy B (B1, B2, B3, B6) i K oraz cynk, wapń, fosfor i żelazo.

Wpływ oleju kokosowego na twarz

Szerokie spektrum właściwości oleju kokosowego sprawia, że jest on odpowiedni dla każdego rodzaju cery (z wyjątkiem przypadków uczulenia na orzech kokosowy). Doskonale nawilża i odżywia skórę suchą, wzmacniając jej naturalną barierę lipidową. Poprawia kondycję cery przetłuszczającej się, ze skłonnością do wyprysków i zmian trądzikowych.

Dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwgrzybicznemu niszczy szkodliwe drobnoustroje oraz zapobiega wydzielaniu nadmiaru sebum. Właściwości antyseptyczne oleju kokosowego służą także skórze zmienionej chorobowo. Łagodzą objawy zapalenia atopowego, alergii, egzemy, łuszczycy. Bioaktywne substancje zawarte w kokosowym miąższu przyspieszają gojenie się i regenerację skóry. Zakres działania oleju kokosowego na twarz korzystny jest również dla cery dojrzałej. Produkt wzmacnia włókna kolagenowe, hamuje aktywność wolnych rodników, redukuje przebarwienia, chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego (UV). Tym samym wygładza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu, utrzymuje jędrność i elastyczność skóry, rozświetla ją.

Jednak olej kokosowy znajduje zastosowanie nie tylko w kosmetyce. Jak jeszcze można go wykorzystać? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Olej kokosowy na szybszy metabolizm. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak stosować olej kokosowy na twarz?

Olejem kokosowym z powodzeniem można zastąpić zwykłe, używane na co dzień kosmetyki, np. krem do twarzy. Sprawdza się jako baza pod trwały makijaż, odżywia skórę, wklepany w nią na noc. Regularnie stosowany, rozjaśnia cienie pod oczami i redukuje drobne zmarszczki wokół nich. Chroni i przynosi ulgę w trudnych warunkach atmosferycznych – na mrozie czy ostrym słońcu. Zimą może posłużyć jako balsam na spierzchnięte usta. Wypróbowanym kosmetykiem z oleju kokosowego jest maseczka na twarz. W formie mikstury z dodatkiem innych, korzystnych dla niej produktów, np. masła shea, oliwy z oliwek, oleju lnianego, miodu, jajek, wspaniale odżywia, nawilża i ujędrnia cerę.

Maseczkę nakłada się 2–3 razy w tygodniu na oczyszczoną skórę twarzy i zmywa po około 30 minutach. Dermatolodzy doradzają, by dobierając składniki do takich kosmetyków, zwracać uwagę na zachowanie odpowiednich proporcji zawartych w nich kwasów tłuszczowych, gdyż tylko odpowiednio skomponowane wpływają korzystnie na cerę.

Olej kokosowy to skuteczny środek do demakijażu twarzy. Usuwa nie tylko kosmetyki (nawet wodoodporne), ale też nadmiar sebum i kurz. Nie powoduje podrażnień. Po zabiegu wystarczy przemyć skórę wodą. Ciekawostką jest fakt, że olej kokosowy może być antybakteryjnym i wybielającym składnikiem pasty do zębów.

Jak wybrać najlepszy olej kokosowy do twarzy?

Olej kokosowy jest powszechnie dostępny na rynku. Ze względu na szerokie zastosowanie można kupić go w drogeriach, aptekach, delikatesach spożywczych. Wybierając olej kokosowy do twarzy, należy jednak uważnie przeczytać etykietę. Oleje rafinowane, jakie często wykorzystuje się do celów kulinarnych, obrabiane są termicznie, co wydłuża ich termin przydatności do spożycia, ale pozbawia je większości cennych dla zdrowia substancji.

Dlatego należy sięgać jedynie po nieoczyszczone oleje bez dodatków chemicznych – tłoczone na zimno, najlepiej typu virgin. Charakteryzują się tym, że są mętne, mają silny, kokosowy aromat i krótki termin przydatności do spożycia. Są także droższe od olejów rafinowanych, ale zawierają wszystkie bioaktywne składniki o korzystnym działaniu kosmetycznym.

Oleje potrafią zdziałać cuda z naszą skórą. Zobaczcie, co jeszcze trzeba o nich wiedzieć:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło:36,6.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Więcej na temat
Odmiany trądzika różowatego, ich leczenie i przyczyny
Odmiany trądzika różowatego, ich leczenie i przyczyny
Trądzik na plecach leczy się tak samo jak trądzik pospolity
Trądzik na plecach leczy się tak samo jak trądzik pospolity
Maseczki na trądzik domowej roboty – jak je przygotować?
Maseczki na trądzik domowej roboty – jak je przygotować?
Wągry (zaskórniki) na nosie – jak się ich pozbyć?
Wągry (zaskórniki) na nosie – jak się ich pozbyć?
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Co oznaczają podwyższone limfocyty u dorosłych i dzieci?
Co oznaczają podwyższone limfocyty u dorosłych i dzieci?