Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu”

Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu”

Olejek kameliowy

Fot: Andres Victorero / gettyimages.com

Olej kameliowy to doskonały, naturalny kosmetyk. Zapewnia nawilżenie, odżywienie, regenerację skóry i włosów. Najczęściej stosowany jest w zabiegu olejowania włosów. Można go też wykorzystać do pielęgnacji paznokci. Wzmacnia i regeneruje płytkę paznokciową.

Olej kameliowy określany jest mianem „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu”. Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu oleinowego, która wynosi nawet 78–86%, oraz witamin A, B, C i E. Pomaga w leczeniu blizn i rozstępów. Ma właściwości silnie antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki.

Olej kameliowy – wiadomości ogólne

Olej kameliowy (z łac. Camellia oil) to rodzaj oleju roślinnego, który wytwarzany jest w procesie tłoczenia na zimno nasion roślin z rodzaju Kamelia, zaliczanych do herbatowatych. Zastosowanie znajduje zwłaszcza kamelia olejodajna. To gatunek drzewa wywodzący się z Chin i rejonów Indochin, w tym Wietnamu, Birmy czy Laosu. Jej nasiona zawierają nawet do 70% tłuszczu, w którego składzie znajduje się dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym zwłaszcza oleinowego, ale i linolowego czy arachidowego, oraz nasyconych, jak palmitynowy i stearynowy. Nieco rzadziej do produkcji olejku wykorzystuje się herbatę chińską czy kamelię japońską, a uzyskany z niej olej określa się jako tsubaki.

Olejek kameliowy nabyć można w niektórych drogeriach, aptekach oraz dzięki sprzedaży internetowej. Dostępny jest przeważnie w opakowaniach po 50 ml i 100 ml, za które zapłaci się odpowiednio około 22 zł i 45 zł.

Używasz olejków do pielęgnacji skóry?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Olejek kameliowy na skórę

Olej kameliowy polecany jest osobom o skórze suchej, wrażliwej, dojrzałej i mało nawilżonej. Nadaje skórze delikatności i wspomaga procesy naturalnej regeneracji. Zapewnia utrzymanie odpowiedniej wilgotności i zapobiega wysychaniu skóry. Wśród właściwości olejku kameliowego wymienia się także ujędrnianie, odmładzanie, opóźnianie procesu starzenia tkanek, spłycanie zmarszczek i blizn. W sposób szczególny poleca się go stosować w okolicy oczu, gdyż zmniejsza opuchliznę i cienie. Ze względu na zdolność do penetracji głębszych warstw skóry odgrywa rolę swoistego „transportera” składników aktywnych.

Olej kameliowy stosować można jako zamiennik kremu na twarz czy balsamu na ciało. W tym celu można kilka kropel rozsmarować na skórze lub dla wzmocnienia efektu wcześniej wymieszać olej z wodą kwiatową albo żelem z kwasem hialuronowym. Można go też dodać do wanny z ciepłą wodą. Po kąpieli na skórze tworzy się warstwa z oleju, którą wmasowuje się lub pozostawia do samoistnego wchłonięcia.

Czy warto używać olejków do pielęgnacji skóry? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Olejek kameliowy – wpływ na włosy

Olejek kameliowy do włosów zapewnia dogłębne odżywienie, regenerację, wygładzenie, nawilżenie, miękkość i blask. Likwiduje szorstkość i puszenie się włosów oraz skutecznie zamyka ich łuskę. Zapobiega utracie wody z ich wnętrza i siwieniu. Zwiększa podatność na układanie i modelowanie, ułatwia rozczesywanie (zapobiega plątaniu się pasemek i powstawaniu kołtunów). Dzięki olejkowi kameliowemu włosy stają się silniejsze i pełne witalności. Substancja tworzy na powierzchni włosa barierę ochronną zatrzymującą promieniowanie UV i ochraniającą je przed działaniem wysokiej temperatury używanej podczas stylizacji na gorąco. Wskazana jest także osobom farbującym włosy, gdyż zabezpiecza kolor i zapobiega jego płowieniu. Działa na włosy elektrostatycznie, tzn. zmniejsza przyswajanie z otoczenia jonów dodatnich z kurzu czy włókien tkanin, które zderzają się z dodatnimi jonami wewnątrz włosa.

Jak używać olejku kameliowego na włosy?

Olej kameliowy nada się jako maseczka na skórę głowy, włosy lub zabezpieczenie samych końcówek. W przypadku maseczki na skórę głowy należy wmasować 2 łyżki oleju w skórę głowy na co najmniej 1 godzinę przed jej umyciem. Zabieg nawilża, działa przeciwłupieżowo, zwiększa ukrwienie, redukuje uczucie swędzenia oraz przeciwdziała łuszczeniu się skóry, niweluje problem przetłuszczania się skóry głowy (reguluje pracę gruczołów łojowych), pobudza wzrost i ogranicza nadmierne wypadanie włosów. Z kolei jako maska na włosy olejek nakłada się na uprzednio zwilżone włosy na całej ich długości i pozostawia na około 2 godziny. Głowę otula się ręcznikiem tworzącym ciepły kompres, bo ciepło aktywuje składniki odżywcze preparatu. Na koniec spłukuje się i myje głowę delikatnym szamponem. Dla wzmocnienia efektu olejek można trzymać przez dłuższy czas, a nawet pozostawić na całą noc. Jako zabezpieczenie końcówek włosów przed rozdwajaniem się należy wetrzeć kilka kropli oleju w suche bądź mokre końcówki.

Czy warto olejować włosy? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Czy olejowanie włosów naprawdę wzmacnia i poprawia wygląd włosów? Źródło: Dzień Dobry TVN

Inne zastosowanie oleju kameliowego

Olej kameliowy stosowany jest do masażu – skutecznie zwalcza rozstępy i zapobiega pojawieniu się nowych. Najczęściej używa się go w połączeniu z olejem pomarańczowym, lawendowym, ryżowym, ze słodkich migdałów czy z pestek winogron. Dodatkowo oprócz bezpośredniego zastosowania używa się go do wytwarzania kremów, mydeł, balsamów, maseczek, szamponów itp.

Olej kameliowy wykorzystywany jest także do ochrony metalowych powierzchni przed rdzą, czyszczenia metalu i broni, konserwacji noży kuchennych wykonanych ze stali węglowej, konserwacji drewna, gdyż zabezpiecza je przed wilgocią czy brudem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula?
Niezwykły olej z Afryki. Jak wykorzystać olej marula? Dzień Dobry TVN
Olejek tsubaki z kamelii japońskiej – wsparcie dla włosów i skóry
Olejek tsubaki z kamelii japońskiej – wsparcie dla włosów i skóry Dzień Dobry TVN
Czym jest i jak powstaje olej monoi? Zastosowanie oleju monoi w kosmetyce
Czym jest i jak powstaje olej monoi? Zastosowanie oleju monoi w kosmetyce TVN zdrowie
Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie
Olej z nasion marchwi – właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego