Polub nas na Facebooku
Czytasz: Okra – właściwości warzywa i jego zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Okra – właściwości warzywa i jego zastosowanie

Okra

Fot: rudisill / gettyimages.com

Okra jest warzywem bardzo słabo rozpowszechnionym w krajach europejskich. Nabyć ją można głównie w sklepach z żywnością orientalną bądź wyhodować samemu. Nie jest wymagającą rośliną, przetrwa susze czy nieregularne podlewanie. Smakiem przypomina cukinię.

Okra to bardzo mało popularne warzywo pochodzące znad Nilu. Jest wykorzystywana w kuchni arabskiej, afrykańskiej czy azjatyckiej. W krajach Europy jest niestety bardzo słabo rozpowszechniona, wręcz nieznana. A prawdę mówiąc, jest to jedno z pierwszych warzyw uprawnych w dziejach.

Co to jest okra?

Okra jest krzewem osiągającym wysokość około 2 m. Jej owoce to strączki o wydłużonym, wąskim kształcie i zielonym kolorze. Pokrywa je meszek. Nasiona znajdują się właśnie w tych strączkach. Są białe i niewielkie, zawieszone w lepkim miąższu. Mimo słabego rozpowszechnienia, jest to jadalne, bardzo bogate w substancje odżywcze warzywo.

Okra – właściwości

Podobnie jak inne warzywa, okra stanowi doskonałe źródło witamin, minerałów, a także błonnika. W bardzo dużej części składa się z wody, a to pośrednio przekłada się na niską kaloryczność, co jest pożądane w różnego typu dietach. Zawarty w okrze błonnik pokarmowy działa bardzo korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, reguluje procesy trawienne i rytm wypróżnień, dzięki czemu sprawdza się w diecie osób cierpiących z powodu zaparć. Wpływ na przewód pokarmowy przejawia się również regulacją flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Dzięki niemu okra stanowi naturalny probiotyk. Błonnik pokarmowy wpływa również na regulację poziomu cukru we krwi, co jest wskazane u chorych z rozpoznaną cukrzycą bądź stwierdzoną insulinoopornością. Poza gospodarką węglowodanową okra również korzystnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn.

Kolejną właściwością okry jest zawartość karotenoidów, witamin i składników mineralnych. Powoduje to korzystny wpływ na wiele układów i dobrostan organizmu. Wysokie spożycie tego typu produktów opóźnia procesy starzenia się skóry, poprawia samopoczucie i wygląd cery, wpływa na kondycję włosów, paznokci. Poza efektem wizualnym znaczenie ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Zdrowa dieta wspomaga wszelkie procesy regeneracyjne, a zawarte w produktach typu okra antyoksydanty mają kluczowe znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. O okrze powinny pomyśleć kobiety planujące ciążę, ciężarne i karmiące piersią. Jak większość warzyw zielonych, jest ona bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka. Okra pobudza pracę mózgu, poprawia pamięć, koncentrację, dlatego powinny ją spożywać nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Uprawianie okry

Okra nie jest wymagającą rośliną. Potrafi rosnąć na bardzo ubogich glebach, jest odporna na suszę i nie szkodzi jej nieregularność podlewania. Dzięki temu może być sadzona nawet w doniczce na balkonie. To roślina jednoroczna. Sadzi się ją wczesną wiosną. Dostępność okry w sklepach jest ograniczona. Można się z nią spotkać jedynie w sklepach z żywnością orientalną.

Okra w kuchni

Okra ma smak z pogranicza cukinii czy bakłażana. W związku z tym pasuje do wielu potraw i łączyć ją można z większością warzyw. Ze względu na lepki miąższ, doskonale sprawdzi się jako niskokaloryczny zagęstnik do zup czy sosów. Okazuje się również, że palone ziarna okry mogą stanowić zdrową alternatywę dla kawy.

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
260
16
Polecamy
Wartość odżywcza i właściwości kalettes (kalerosse).
Jak jeść hybrydę brukselki i jarmużu?
Wartość odżywcza i właściwości kalettes (kalerosse). Jak jeść hybrydę brukselki i jarmużu? Dzień Dobry TVN
Arbuz - owoc doskonały na upały
Arbuz - owoc doskonały na upały Dzień Dobry TVN
Seler korzeniowy i naciowy – właściwości i wartości odżywcze
Seler korzeniowy i naciowy – właściwości i wartości odżywcze TVN zdrowie
Czerwona cebula – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Czerwona cebula – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?