Polub nas na Facebooku
Czytasz: Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż

Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż

Zainteresował Cię ten artykuł?
Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Odświeżanie mięsa - niby coś słyszeliście, ale nie chcecie w to wierzyć. A tymczasem nawet w sieci znajdziemy porady na temat tego, w jaki sposób możemy odświeżyć mięso, aby nadawało się do sprzedaży. Właśnie, do sprzedaży, bo do spożycia już nie. 

Słyszeliście o tym, że w niektórych sklepach mięso jest odświeżane? Co to właściwie oznacza? Otóż mięso sprzedawane na stoiskach może nie być pierwszej jakości. Nie mówiąc już o świeżości - czasem, jeśli leży zbyt długo, a do tego dochodzi np. nieodpowiednia temperatura, produkt po prostu się psuje. Jednak można trochę przedłużyć jego trwałość. To nic, że może okazać się szkodliwy, jeśli nie trujący dla konsumenta.

Warto przeczytać: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

Zobaczcie na filmie, jakie triki są wykorzystywane przez nieuczciwych sprzedawców:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa: eksperyment. Źródło: Co nas truje

Odświeżanie mięsa to jednak nie jedyny problem, na jaki możemy natrafić. Mięso przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze, w nieodpowiednim miejscu (np. na bazarku, gdzie leży w skrzyniach) jest trujące. Możemy zarazić się salmonellą, pasożytami - na to, jaki produkt kupujemy trzeba zwracać uwagę. Wbrew pozorom niska temperatura nie gwarantuje, że bakterii nie ma. Listeria, szalenie niebezpieczna dla niemowląt i kobiet w ciąży, świetnie czuje się w niskich temperaturach. 

Ryzyko zakażeń pokarmowych jest bardzo duże. Najczęstsze z nich to salmonella, pałeczki paraduru, listeria. Tych bakterii jest mnóstwo, a sami często sprawiamy, że szansa na zakażenie rośnie.

Rocznie około 10 tys. osób choruje z powodu spożycia nieświeżego jedzenia, w tym wędlin. Na filmie zobaczycie, jakie błędy popełniają sprzedawcy mięsa:

Zobacz film: Wędliny - roczne spożycie wędlin a nowotwory. Przechowywanie mięsa a choroby. Źródło: Co nas truje

Czy mięso jest zdrowe?

To już osobny temat, ale pamiętajcie, że mięso samo w sobie zdrowe nie jest. Liczne badania wskazują, że jego spożycie powinno znacznie się ograniczyć, a tymczasem konsumpcja rośnie. A wraz z nią rośnie ryzyko zachorowania na liczne nowotwory. Dietetycy często podkreślają, że powinniśmy jeść głównie mięso białe i ryby, a mięso czerwone ograniczyć. Podobnie jest z wędlinami - można jeść plasterek dziennie! 

Więcej na ten temat: Mięso to samo zdrowie? Niekoniecznie. Do czego może doprowadzić jedzenie mięsa w zbyt dużych ilościach?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie