Polub nas na Facebooku
Czytasz: Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż

Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Odświeżanie mięsa - niby coś słyszeliście, ale nie chcecie w to wierzyć. A tymczasem nawet w sieci znajdziemy porady na temat tego, w jaki sposób możemy odświeżyć mięso, aby nadawało się do sprzedaży. Właśnie, do sprzedaży, bo do spożycia już nie. 

Słyszeliście o tym, że w niektórych sklepach mięso jest odświeżane? Co to właściwie oznacza? Otóż mięso sprzedawane na stoiskach może nie być pierwszej jakości. Nie mówiąc już o świeżości - czasem, jeśli leży zbyt długo, a do tego dochodzi np. nieodpowiednia temperatura, produkt po prostu się psuje. Jednak można trochę przedłużyć jego trwałość. To nic, że może okazać się szkodliwy, jeśli nie trujący dla konsumenta.

Warto przeczytać: Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?

Zobaczcie na filmie, jakie triki są wykorzystywane przez nieuczciwych sprzedawców:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa: eksperyment. Źródło: Co nas truje

Odświeżanie mięsa to jednak nie jedyny problem, na jaki możemy natrafić. Mięso przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze, w nieodpowiednim miejscu (np. na bazarku, gdzie leży w skrzyniach) jest trujące. Możemy zarazić się salmonellą, pasożytami - na to, jaki produkt kupujemy trzeba zwracać uwagę. Wbrew pozorom niska temperatura nie gwarantuje, że bakterii nie ma. Listeria, szalenie niebezpieczna dla niemowląt i kobiet w ciąży, świetnie czuje się w niskich temperaturach. 

Ryzyko zakażeń pokarmowych jest bardzo duże. Najczęstsze z nich to salmonella, pałeczki paraduru, listeria. Tych bakterii jest mnóstwo, a sami często sprawiamy, że szansa na zakażenie rośnie.

Rocznie około 10 tys. osób choruje z powodu spożycia nieświeżego jedzenia, w tym wędlin. Na filmie zobaczycie, jakie błędy popełniają sprzedawcy mięsa:

Zobacz film: Wędliny - roczne spożycie wędlin a nowotwory. Przechowywanie mięsa a choroby. Źródło: Co nas truje

Czy mięso jest zdrowe?

To już osobny temat, ale pamiętajcie, że mięso samo w sobie zdrowe nie jest. Liczne badania wskazują, że jego spożycie powinno znacznie się ograniczyć, a tymczasem konsumpcja rośnie. A wraz z nią rośnie ryzyko zachorowania na liczne nowotwory. Dietetycy często podkreślają, że powinniśmy jeść głównie mięso białe i ryby, a mięso czerwone ograniczyć. Podobnie jest z wędlinami - można jeść plasterek dziennie! 

Więcej na ten temat: Mięso to samo zdrowie? Niekoniecznie. Do czego może doprowadzić jedzenie mięsa w zbyt dużych ilościach?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
2
Polecamy
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane TVN zdrowie
Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek
Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?