Polub nas na Facebooku
Czytasz: Odporność organizmu. Które witaminy warto przyjmować, aby ją wzmocnić i rzadziej chorować?

Odporność organizmu. Które witaminy warto przyjmować, aby ją wzmocnić i rzadziej chorować?

leki

Fot. Johnrob / Getty Images

Odporność organizmu zależy od bardzo wielu czynników. To, jak często łapiemy infekcje w dużej mierze zależy od uwarunkowań genetycznych, aktywności fizycznej oraz codziennej diety. Jeśli ta ostania jest prawidłowo zbilansowana infekcje zdarzają się rzadziej. Zatem, co jeść aby nie chorować?

Układ immunologiczny aktywuje się w momencie, w którym do organizmu przedostaje się groźny dla niego wirus czy bakteria. Jeśli układ odpornościowy działa prawidłowo i nic nie zakłóca jego pracy bez większych problemów pozbywa się nieproszonego gościa. To, jak szybka i skuteczna będzie jego odpowiedź w dużej mierze zależy od nas samych.

Co warto wiedzieć o witaminach? Jak przygotować domowe syropy? Dowiecie się tego z najnowszego sezonu programu 36,6°C. Emisja pierwszego odcinka zaplanowana jest na 2 marca! 

Skąd się bierze odporność?

Odporność organizmu bierze się z jelit. Żyjące tam bakterie decydują o tym, jak organizm poradzi sobie z infekcją. Im więcej różnorodnych, dobrych bakterii mamy, tym rzadziej chorujemy. A nawet jeśli przydarzy nam się infekcja łatwo się jej pozbędziemy.

Na skład naszej mikrobioty wpływają aktywność fizyczna oraz dieta. Ruch – zwłaszcza na świeżym powietrzu – pobudza układ immunologiczny. Tym samym działa on sprawniej i znacznie szybciej reaguje na zagrożenie. Podobnie działa dieta. Im więcej w niej warzyw, ryb czy produktów z pełnego ziarna, tym lepszą mamy odporność.

Witaminy. Co o nich wiesz? Sprawdź swoją wiedzę i rozwiąż nasz quiz!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Jak dieta wzmacnia odporność?

Kluczowe dla utrzymania prawidłowej diety są witaminy. Szczególnie ważna jest witamina D. Mimo że organizm potrafi wytworzyć ją sam, to w okresie jesienno-zimowym kiedy słońca (jest ono niezbędne do syntezy tej witaminy) jest niewiele, większość z nas ma jej niedobory. Specjaliści coraz częściej podkreślają, że mieszkańcy naszej strefy klimatycznej powinni przyjmować witaminę D w okresie od września do kwietnia. O tym, w jakiej dawce ją przyjmować, powinien zdecydować lekarz.

Witamina D wspomaga nie tylko odporność. Potrzebuje jej również układ kostny. Bez niej organizm nie przyswoi ani wapnia, ani fosforu, które odpowiadają za mocne kości oraz zęby. Dodatkowo – w połączeniu z wapniem – chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową. Utrzymuje optymalne stężenie białka wchodzącego w skład HDL, dzięki czemu zapobiega spadkowi tzw. dobrego cholesterolu. Badania naukowe udowodniły, że witamina D ma znaczny wpływ w profilaktyce rozwoju nowotworów (głównie piersi, prostaty i jelita grubego). Okazuje się również, że właściwy poziom witaminy D w organizmie nie tylko może hamować powstawanie i rozwój komórek rakowych, ale również wspomagać apoptozę, czyli przyspieszać ich śmierć.

Dla odporności kluczowe znaczenie ma także witamina A. Mało kto wie, że ta witamina poza korzystnym wpływem na skórę czy paznokcie chroni górne drogi oddechowe przed infekcją.

W diecie na odporność nie może zabraknąć cynku oraz kwasów omega 3. Cynk broni nas przed przeziębieniem, grypą czy zapaleniem spojówek. Dodatkowo ułatwia przyswajanie witaminy A. Dlaczego warto sięgać po produkty bogate w kwasy omega 3? Związki te, które znajdują przede wszystkim w rybach, awokado czy orzechach, mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Łagodzą stan zapalny oraz reakcję alergiczną organizmu. Kwasy omega zawierają także astaksantynę, która jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki temu zwalczane są wolne rodniki, które mają swój udział w tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie.

Wiele osób uważna, że niezbędna do budowania odporności organizmu jest witamina C. Czy faktycznie wzmacnia układ immunologiczny i skraca czas choroby? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Które witaminy wzmacniają odporność? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
15
0
Więcej na temat
Program 36,6 °C nagrodzony w kategorii Lider Roku 2017 w Ochronie Zdrowia – media i PR
Program 36,6 °C nagrodzony w kategorii Lider Roku 2017 w Ochronie Zdrowia – media i PR
Skąd się biorą wrzody żołądka?
Skąd się biorą wrzody żołądka?
Niewydolność serca – jak rozpoznać chorobę?
Niewydolność serca – jak rozpoznać chorobę?
Fakty i mity na temat mleka
Fakty i mity na temat mleka
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu?
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu? Materiał sponsorowany
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) Materiał sponsorowany
Test: Jak wyglądają płuca e-palacza i palacza tradycyjnego? Wpływ nikotyny na organizm
Test: Jak wyglądają płuca e-palacza i palacza tradycyjnego? Wpływ nikotyny na organizm
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany