Polub nas na Facebooku
Czytasz: Odkwaszanie organizmu – co odkwasza organizm?

Odkwaszanie organizmu – co odkwasza organizm?

Zainteresował Cię ten artykuł?
dieta

Fot. Dušan Zidar / stock.adobe.com

Odkwaszanie organizmu warto przeprowadzić, gdy pojawią się objawy zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej. Zalicza się do nich osłabienie odporności, złe samopoczucie, brak energii, zły stan skóry, włosów i paznokci. Do diety warto wówczas wprowadzić produkty odkwaszające organizm. 

Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Stan ten występuje, gdy w diecie znajduje się zbyt dużo produktów obniżających pH krwi. Wówczas pojawiają się uciążliwe objawy, do których zalicza się uczucie zmęczenia, złe samopoczucie, łamliwość paznokci i włosów czy osłabienie odporności. Dużym problemem są bóle stawów i mięśni, zaburzenia koncentracji i nerwowość. Warto wówczas zmienić dietę i wprowadzić do niej produkty mające działanie odkwaszające oraz zastosować terapię sodą. Odkwaszanie organizmu skutecznie zmniejsza przykre dolegliwości.

Odkwaszanie organizmu sodą

Nadmierne zakwaszenie organizmu, czyli zaburzenia pH krwi, powodują liczne problemy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Zaburzenia pH krwi predysponują do odkładania się kamieni nerkowych, zaburzeń metabolizmu. Negatywnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, pogarsza stan stawów i chrząstek.

Najprostszym i jednocześnie najskuteczniejszym sposobem na odkwaszenie organizmu jest terapia sodą. Wystarczy do 250 ml wody wsypać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i taki roztwór pić codziennie wieczorem, a jeśli występują problemy trawienne – po każdym posiłku.

Działanie odkwaszające sody można wzmocnić, dodając do napoju świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Sok należy rozcieńczyć w 250 ml wody i dodać do niego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszaninę należy wypić zanim dojdzie do całkowitego uwolnienia gazów. Zamiast cytryny można zastosować limonkę, która ma podobne działanie. Kuracja będzie skuteczniejsza, jeśli do każdego posiłku wypijana będzie przynajmniej 1 szklanka wody.

Co zakwasza, a co odkwasza organizm?

Jedną z najważniejszych przyczyn nadmiernego zakwaszenia organizmu jest niewłaściwa dieta. Prawidłowy jadłospis powinien składać się w 80% z produktów obojętnych i zasadowych, a w zaledwie 20% z produktów kwasotwórczych.

Najbardziej zakwaszające produkty to:

  • kawa i czarna herbata,
  • mięso wieprzowe,
  • żółte sery,
  • biały ryż,
  • kakao i czekolada,
  • białe pieczywo,
  • sól,
  • słodycze.

Działanie zakwaszające mają również niektóre warzywa i owoce, np. fasola, borówki, żurawina czy wiśnie. Produkty średnio zakwaszające to: makaron pełnoziarnisty, płatki zbożowe, piwo, jajka, orzeszki ziemne i chleb żytni.

W czasie odkwaszania do diety należy wprowadzić produkty odkwaszające, które są bogate w potas, magnez, wapń i sód. Zalicza się do nich:

  • warzywa – pomidory, ogórki, dynie, sałaty liściaste, szpinak, marchew, pietruszkę, buraki, ziemniaki, brokuły, kapustę (świeżą i kiszoną),
  • owoce – ananasy, kiwi, truskawki,
  • grzyby – kurki, prawdziwki,
  • naturalne, świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców,
  • wodę źródlaną,
  • dziki ryż,
  • jarmuż,
  • kaszę jaglaną,
  • herbatki ziołowe i owocowe – zwłaszcza z mięty, skrzypu, czystka lub pokrzywy.

Zasadotwórcze działanie mają również kawa zbożowa i zielona herbata.

W czasie odkwaszania należy spożywać przynajmniej 5 małych posiłków dziennie, zachowując między nimi regularne odstępy. Koniecznie trzeba wypijać co najmniej 2,5 l wody mineralnej w ciągu dnia. Warto pamiętać, że ważne jest dokładne przeżuwanie każdego kęsa i unikanie jedzenia w biegu.

Ważnym składnikiem diety odkwaszającej są oleje roślinne. Najlepsze działanie mają:

  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany,
  • olej z pestek dyni,
  • olej z wiesiołka.

W jadłospisie powinny się znaleźć nasiona słonecznika, migdały, orzechy, niesiarkowane owoce suszone, pestki dyni. Warto wypróbować zakwas buraczany i codziennie pić wywary warzywne.

Odkwaszanie organizmu – preparaty

Odkwaszanie organizmu można wspomóc, stosując dostępne bez recepty suplementy diety. Dobre efekty przynosi stosowanie kapsułek zawierających diwęglan sodu. Ma on działanie alkalizujące i skutecznie zapobiega zakwaszaniu organizmu.

Do diety warto wprowadzić preparat zawierający wyciąg z kwiatów róży stulistnej. Zawarte w nim składniki wspomagają trawienie i utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowej. Właściwości odkwaszające ma również cynk, który dodatkowa wzmacnia układ odpornościowy i poprawia kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

W aptekach można kupić specjalny proszek zasadowy, który zawiera składniki ułatwiające utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sprawdzonym produktem jest proszek zasadowy z inuliną, która pobudza pracę jelit i zmniejsza procesy fermentacyjne.

Dieta, przyjmowanie suplementów i stosowanie sody to sposoby, które mogą pomóc, ale oprócz nich ważna jest redukcja stresu. Pomoże w tym umiarkowana aktywność fizyczna – należy przy tym pamiętać, że nadmierny wysiłek zwiększa zakwaszenie. 

Zobacz film: Produkty, które zakwaszają organizm. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Korzeń żywokostu – na kolano, stawy. Zastosowanie, działanie, właściwości
Eutyreoza: czy prawidłowe wyniki badań mogą towarzyszyć chorobie?
Przyczyny małej i nadmiernej krzepliwości krwi. Badanie krzepliwości krwi
Fizjoterapia – co to jest? Jakie zabiegi się w niej stosuje?
Niedobór progesteronu – przyczyny i objawy? Jak podnieść poziom progesteronu?
Kreatyna: działanie, rodzaje, dawkowanie suplementu