Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Pikantna fasolka po bretońsku

Getty Images/Anna Pustynnikova

Lubisz pikantne smaki? Wypróbuj nasz przepis z cyklu #ObiadNaZdrowie na fasolkę po bretońsku. Sycąca potrawka zaskoczy cię bogatym smakiem, niską kalorycznością i... brakiem mięsa!

Dlaczego warto jeść białą fasolę w trakcie odchudzania?

Biała fasola jest produktem o dość wysokiej wartości kalorycznej. Ważąca 100 g porcja ugotowanych nasion dostarcza bowiem około 140 kalorii. Nie oznacza to jednak, że jedzenie białej fasoli na diecie odchudzającej jest niewskazane. Przeciwnie, spożywanie jej niewielkich ilości może wspomóc redukcję wagi. Nasiona są bowiem bardzo dobrym źródłem błonnika, który nie tylko usprawnia trawienie, ale też zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu łatwiej zaspokoić głód i powstrzymać się od podjadania pomiędzy posiłkami.

Przeczytaj także: Biała fasola - dlaczego warto ją jeść?

Przepis na rozgrzewającą fasolkę po bretońsku

Składniki (3 porcje):

  • 500 g białej fasoli jaś
  • 150 g czerwonej fasoli
  • 2 białe cebule,
  • 2 czerwone papryki
  • 750 g krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • wędzona papryka w proszku
  • 4 liście laurowe
  • majeranek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Namocz fasolę jaś w wodzie przez całą noc. Gotuj fasolę w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi przez ok. godzinę.

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek, pomidory z puszki, czerwoną fasolę, czerwoną paprykę pokrojoną w paski i przyprawy. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu, dodaj ugotowaną fasolę. Całość gotuj jeszcze przez 7 minut na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli do smaku. Smacznego!

Przeczytaj także: Czerwona fasola - właściwości odżywcze

Zobacz także video: Fasola i ciecierzyca w nowej odsłonie Piotra Kucharskiego

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
5
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami
#ObiadNaZdrowie: Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami TVN zdrowie
Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię? TVN zdrowie
Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe Dzień Dobry TVN
Kuchnia brazyliska
Kuchnia brazyliska Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?