Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym

Getty Images i Archiwum prywatne

Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj przepis znanej dietetyczki Agnieszki  Pisały-Topczewskiej w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po kroku  pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.


Kasza kuskus - bogactwo zdrowia. Dlaczego warto ją jeść?

Spożywanie kaszy kuskus dobrze wpływa na układ nerwowy: zapewnia równowagę psychiczną, poprawia nastrój, pomaga się skupić i rozjaśnia umysł. To również źródło kwasu foliowego (witaminy B9). Znajduje się w niej sporo niacyny (witaminy B3 lub PP), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i udział w syntezie ważnych hormonów. Co więcej, jedzenie kuskusu korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Jest lekkostrawny, dlatego można go podawać dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi. Indeks glikemiczny (IG) ugotowanej kaszy wynosi 65, co oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w umiarkowanej ilości.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym - przepis

Składniki/2 porcje:

  • 1/3 opakowania kaszy kuskus (100g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • rozmaryn
  • papryka mielona

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Jedz zdrowo i chudnij! Dołącz do naszej akcji

Sposób przyrządzania:

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Paprykę pokroić na kawałki, cukinię w plasterki. Na łyżce oleju podsmażyć czosnek oraz cebulę, oprószyć łyżeczką papryki i Ziarenkami Smaku, wymieszać. Dodać paprykę i cukinię. Smażyć 2 min. Zalać koncentratem wymieszanym z 1-2 łyżkami wody, gotować 5 min. Doprawić solą i rozmarynem. Kuskus wymieszać z sosem i łyżką parmezanu.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Zjedz zdrowy obiad i chudnij

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
78
5
Polecamy
#ObiadNaZdrowie:
Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami
#ObiadNaZdrowie: Sałatka z kurczakiem, brązowym ryżem i pomidorami TVN zdrowie
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
Przepisy na szybkie dania wegetariańskie
Przepisy na szybkie dania wegetariańskie Dzień Dobry TVN
Tofu wędzone – przepisy na smaczne i zdrowe dania
Tofu wędzone – przepisy na smaczne i zdrowe dania Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki