Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nieoczekiwany skutek uboczny pandemii koronawirusa
menu
Polub nas na Facebooku

Nieoczekiwany skutek uboczny pandemii koronawirusa

zanieczyszczenie

fot. J.Castro/GettyImages

Pandemia COVID-19 spowodowała nieoczekiwany skutek uboczny. Światowe wygaszenie gospodarki w znacznym stopniu ograniczyło emisję zanieczyszczeń. Według naukowców dzięki tym zmianom znacznie zmniejszy się liczba zgonów z powodu smogu.

O ile zmniejszy się liczba zgonów?

Zatrzymanie fabryk, koncernów przemysłowych, ograniczenie podróży i transportu, a także zamknięcie ludzi w domach na kilka tygodni spowodowało zmniejszenie emisji CO2 oraz wydobycia paliw kopalnianych. Międzynarodowa Agencja Energetyczna (IEA) poinformowała, że poziom emisji dwutlenku węgla spadł sześciokrotnie, a Centrum Badań Energii i Czystego Powietrza (CREA) oceniło, że produkcja węgła w Europie w kwietniu zmniejszyła się o około 40 procent.

Biorąc pod uwagę wszystkie te aspekty centrum badań opublikowało raport, w którym oszacowano, że z tego powodu w Europie zmniejszy się liczba zgonów spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza nawet o 11 tysięcy. Natomiast, uczeni z Uniwersytetu Stanforda wyliczyli, że w środkowych Chinach spowoduje to przeżycie 4 tysiące dzieci poniżej piątego roku życia o i około 70 tys. osób powyżej 70 roku życia.

Zanieczyszczenie powietrza jest czwartym w kolejności, największym czynnikiem ryzyka zgonów w skali globalnej i głównym jak dotąd czynnikiem ryzyka chorób, mającym związek ze środowiskiem 

- poinformował Michael Brauer ze School of Population and Public Health na University of British Columbia w kanadyjskim Vancouver (PAP).

Czytaj także: Walka ze smogiem. Jak zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza?

WHO co roku publikuje wstrząsający raport

Mimo tych obiecujących danych uczeni ostrzegają, że po zakończeniu pandemii poziomy zanieczyszczenia najprawdopodobniej wrócą do wcześniejszego stanu lub będą rosły. Wskazują również, że stanowcze działania rządów państw są szansą na utrzymanie powietrza w jak najlepszej jakości.

Światowa Organizacja Zdrowia jak co roku bije na alarm i publikuje raport w którym podaje, że z powodu zanieczyszczonego powietrza umiera coraz więcej ludzi. Najnowsze dane wskazują, że w ubiegłym roku na świecie zanotowano z tego powodu nawet 7 milionów zgonów, z czego ponad 800 tysięcy w Europie, w Polsce 40-50 tysięcy. 

Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Dowiesz się z tego z filmu:

Zobacz film: Koronawirus - jak bardzo jest niebezpieczny? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Niebezpieczne powietrze.
Koronawirus może być obecny w smogu 
Niebezpieczne powietrze. Koronawirus może być obecny w smogu  Dzień Dobry TVN
Martwimy się.
Naukowcy uważają, że lockdown może napędzić epidemię otyłości
Martwimy się. Naukowcy uważają, że lockdown może napędzić epidemię otyłości Dzień Dobry TVN
Jak prezentuje się mapa smogowa Polski i Europy?
Jak prezentuje się mapa smogowa Polski i Europy? TVN zdrowie
Największe zagrożenia dla naszego zdrowia w 2019 - lista WHO
Największe zagrożenia dla naszego zdrowia w 2019 - lista WHO TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy depresji maskowanej? Przyczyny i leczenie choroby
Jakie są objawy depresji maskowanej? Przyczyny i leczenie choroby
Rwa kulszowa – przyczyny. Czy można jej uniknąć?
Rwa kulszowa – przyczyny. Czy można jej uniknąć?
Olejek eteryczny lawendowy, pomarańczowy, z drzewa herbacianego i nie tylko. Zastosowanie w kąpieli, masażu i kominku.
Olejek eteryczny lawendowy, pomarańczowy, z drzewa herbacianego i nie tylko. Zastosowanie w kąpieli, masażu i kominku.
Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
Wady serca u dzieci i u dorosłych – jak wcześnie można je wykryć? Objawy i leczenie wad serca
Wady serca u dzieci i u dorosłych – jak wcześnie można je wykryć? Objawy i leczenie wad serca
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?