Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nieaktywne płatki drożdżowe - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne

Nieaktywne płatki drożdżowe - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i zastosowanie kulinarne

Zainteresował Cię ten artykuł?
płatki drożdżowe

Fot. Nedim_B / Getty Images

Płatki drożdżowe stanowią dobre źródło białka, witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Wykazują właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i wzmacniają działanie układu odpornościowego. Związki zawarte w płatkach drożdżowych poprawiają zdolności poznawcze, takie jak pamięć, uwaga i koncentracja. 

Płatki drożdżowe wykazują wysokie właściwości odżywcze, a także mają pozytywny wpływ na zdrowie organizmu. Zawarte w nich składniki zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Płatki drożdżowe można dodawać do różnych potraw i deserów, np. do zapiekanek czy koktajli owocowo-mlecznych.

Płatki drożdżowe nieaktywne - czym są?

Płatki drożdżowe są produktem otrzymywanym z nieaktywnych, wysuszonych drożdży. W procesie produkcji jako pożywkę wykorzystuje się glukozę pochodzącą z melasy buraczanej. Po uzyskaniu pożądanej objętości, drożdże są dezaktywowane przy pomocy wysokiej temperatury. W ten sposób pozbywa się je zdolności fermentacji, dzięki czemu nie wywołują dolegliwości trawiennych. Po dezaktywacji drożdże są myte, suszone, a następnie nadaje im się postać płatków gotowych do spożycia.

Płatki drożdżowe - wartości odżywcze

Płatki drożdżowe posiadają wysoką wartość odżywczą, gdyż są cennym źródłem białka, witamin i minerałów. Dostarczają witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), w tym również kwasu foliowego. W ich składzie znajduje się również witamina A oraz fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Niektóre z tych związków należą do naturalnych substancji antyoksydacyjnych o zbawiennym wpływie na organizm. Nieaktywne płatki drożdżowe w 100 g dostarczają: 342 kcal, 28 g białka, 6 g tłuszczu oraz 32 g węglowodanów. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego regulującego pracę przewodu pokarmowego i chroniącego przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Płatki drożdżowe można jeść nawet na śniadanie! A czy istnieje idealne śniadanie właśnie? Sprawdź:

Zobacz film: Eksperyment: Czy istnieje śniadanie idealne? Źródło: 36,6

Nieaktywne płatki drożdżowe - właściwości zdrowotne

Płatki drożdżowe stanowią cenny składnik diety, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian, gdyż uzupełniają ich jadłospis o substancje odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały. Związki występujące w nieaktywnych płatkach drożdżowych mają funkcje immunomodulacyjne. Oznacza to, że pobudzają układ immunologiczny, wzmacniając naturalną odporność organizmu. Płatki drożdżowe przyczyniają się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi miażdżycy, zawałom serca i udarom mózgu. Mają również korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego. Regulują procesy trawienne i ograniczają rozwój bakterii gnilnych w jelitach. Płatki drożdżowe wykorzystywane są wspomagająco w leczeniu przewlekłych biegunek. Wykazują właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. 

Witaminy i minerały obecne w nieaktywnych płatkach drożdżowych wspierają pracę układu nerwowego. Działają przeciwdepresyjnie i polepszają pamięć, uwagę oraz koncentrację. Kwas foliowy występujący w nieaktywnych płatkach drożdżowych odgrywa szczególnie ważną rolę w żywieniu kobiet ciężarnych oraz planujących ciążę. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej, takich jak bezmózgowie, przepukliny oponowe i oponowo-rdzeniowe. Ze względu na obecność błonnika pokarmowego oraz związków przyspieszających procesy przemiany materii, płatki drożdżowe mogą pojawić się w diecie odchudzającej. Mają również korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, co zawdzięczają m.in. zawartości cynku i witaminy A. Płatki drożdżowe są źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Odpowiadają one za neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu hamują procesy starzenia się organizmu, działają odmładzająco na skórę oraz przeciwdziałają schorzeniom serca, skóry, układu nerwowego oraz nowotworom.

Płatki drożdżowe - zastosowanie

Płatki drożdżowe odznaczają się unikalnym orzechowo-serowym smakiem. Są dodawane do różnych dań. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do zup, sosów oraz past kanapkowych. Płatki drożdżowe wzbogacają smak farszu do mięs oraz warzyw, a także wytrawnych babeczek. Można je dodawać do zapiekanek makaronowych, mięsnych i warzywnych, pasztetów, kotletów jarskich, a nawet do koktajli owocowo-mlecznych z miodem. Płatki drożdżowe mogą być również wykorzystywane jako odżywcza posypka na tosty, kanapki oraz do spaghetti, sałatek, ziemniaków i gotowanych warzyw.

Płatki drożdżowe - czy są bezglutenowe?

Płatki drożdżowe otrzymywane wyłącznie z drożdży nie zawierają glutenu i mogą być spożywane przez osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. W wielu przypadkach jednak do płatków drożdżowych dodawane są inne składniki, takie jak mąka pszenna czy ekstrakt słodu jęczmiennego. Taki produkt nie powinien pojawić się w diecie bezglutenowej, gdyż może wywołać niepożądane objawy. Bezglutenowe płatki drożdżowe są dostępne w sklepach z ekologiczną żywnością, zarówno stacjonarnych, jak też internetowych. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie