Polub nas na Facebooku
Czytasz: Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Negatywne skutki jedzenia słodyczy

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot.: Africa Studio / stock.adobe.com

Ciągle słyszymy, że słodycze są niezdrowe i nie powinno się ich jeść. Raz na jakiś czas zjemy czekoladę i nic się nie dzieje, ba, mamy od razu lepszy humor! I właśnie w ten sposób uzależniamy się od cukru. A ten działa tak samo jak narkotyki - uzależnia i wyniszcza organizm. Nadmiar cukru sieje prawdziwe spustoszenie w naszym ciele i nie mówimy tu tylko o zbędnych kilogramach! Narażony jest mózg, serce, nerki,  jednym słowem ryzykujemy dużo.

Jak to możliwe, że po zjedzeniu słodyczy mamy od razu lepszy humor? Cukier zawiera głównie proste węglowodany, które bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego do krwi. Oznacza to w praktyce, że chwilę po zjedzeniu czekolady podnosi się poziom glukozy we krwi. Wtedy w naszym mózgu zachodzą procesy podobne do tych po zażyciu substancji odurzających. Uwalniane są hormony szczęścia, czyli dopamina i serotonina. Niestety równie szybko jak podnieśliśmy sobie poziom glukozy we krwi zaraz od spadnie. Odpowiedzialna jest za to praca trzustki, która wydziela insulinę w celu obniżenia wysokiego stężenia glukozy. Przy niskim poziomie cukru będziemy niezadowoleni - od razu pojawi się zwiększony apetyt, zwłaszcza na coś słodkiego. Brzmi jak uzależnienie, prawda?

Kiedy z piekarni czujemy zapach ciasta, a witryny sklepowe i reklamy kuszą nas słodkościami, ciężko jest się oprzeć. Musimy jednak wiedzieć, że cukru dostarczamy swojemu organizmowi także poprzez spożywanie chleba, napojów gazowanych, gotowych posiłków, ketchupu, sosów, soków owocowych i syropów. W związku z tym łatwo jest przesadzić - przeciętny Polak spożywa około 39 kilogramów cukru rocznie. A nadmiar cukru jest bardzo szkodliwy. Stanowisko w sprawie nadmiaru cukru zajęła Światowa Organizacja Zdrowia, która rekomenduje, by ograniczyć się do około 12 łyżeczek cukru dziennie. 

Cukier w owocach

Zawarty w owocach cukier jest o wiele lepiej przyswajalny. Ma na to wpływ błonnik pokarmowy, który spowalnia wchłanianie cukru i sprawia, że nie odczuwamy od razu skutków zjedzenia słodkości, czyli nie jesteśmy "na haju".

Jak słodycze wpływają na nasz organizm?

Nadmiar cukru negatywnie wpływa na pracę mózgu, serca i nerek. Dzieje się tak dlatego, że glikogen magazynowany jest najpierw w wątrobie, a kiedy ta jest przepełniona wydala go do krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te początkowo zajmują piersi, biodra, pośladki, a potem wędrują do serca i nerek, upośledzając ich pracę.

Dodatkowo nasz organizm potrzebuje "energii"do ochrony krwi przed zakwaszeniem wynikającym z nadmiernej ilości cukru, więc zaczyna pobierać składniki mineralne niezbędne do tego procesu. Korzysta między innymi z wapnia, stąd popularne stwierdzenie, że słodycze wpływają na rozwój próchnicy. Cukier osłabia układ kostny, układ immunologiczny, a także nerwowy. 

Słodycze są także głównym winowajcą otyłości i nadwagi. Problemy ze zbyt wysoką wagą przekładają się negatywnie na stan zdrowia.

Rodzaje cukru:

  • glukoza - znajduje się w owocach i warzywach;
  • fruktoza - znajduje się w owocach;
  • dekstroza - jest wydobywana syntetycznie ze skrobi;
  • maltoza jest cukrem pochodzącym ze słodu;
  • laktoza jest cukrem mlecznym;
  • sacharoza jest rafinowanym cukrem produkowanym z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Składa się z glukozy i fruktozy.

Zobacz film: Czy sztuczne słodziki są obojętne dla zdrowia? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu