Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego opracowali substancję, która hamuje SARS-CoV-2
menu
Polub nas na Facebooku

Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego opracowali substancję, która hamuje SARS-CoV-2

Laboratorium

gorodenkoff/getty images

Naukowcy UJ przyznali, że opracowana przez nich substancja stworzona na bazie chitozanu jest w stanie hamować infekcję nowymi koronawirusami. Czy jesteśmy o krok od wynalezienia leku?

Innowacyjna substancja na koronawirusa

Stworzona substancja to związek chemiczny o nazwie HTTC. Są to związki, inhibitory polimerowe, stworzone zostały na bazie chitozanu- związku otrzymywanego z krewetek lub grzybów.

Wstępne badania wykazały, że po podaniu związku drogą wziewną nie zaobserwowano u gryzoni toksyczności ani pogorszenia się czynności płuc. Tak więc substancja na bazie chitozanu jest w stanie hamować infekcję nowymi koronawirusami.

Niemniej jednak naukowcy przyznają, że do opracowania leku na SARS-CoV-2 pozostało jeszcze dużo pracy - na ten moment HTTC nie jest zatwierdzony do stosowania u ludzi.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Pierwsze informacje o SARS-CoV-2 pojawiły się pod koniec 2019 roku. Wirus pojawił się w chińskim mieście Wuhan i bardzo szybko rozprzestrzenił się na cały świat. Z szacunków WHO wynika, że zakażonych jest ponad milion osób na całym świecie. Najwięcej chorych jest obecnie w Stanach Zjednoczonych, Włoszech i Hiszpanii.

Koronawirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową i wywołuje chorobę COVID-19. Schorzenie prowadzi do zapalenia płuc, które może zmienić się w niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów zakażenia należą wysoka gorączka, duszności, suchy kaszel, bóle mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie.

Osoby, które mają takie objawy powinny jak najszybciej skontaktować się ze szpitalem zakaźnym i najbliższą stacją sanepidu. 

Zobacz film: Dr Paweł Grzesiowski o faktach i mitach na temat koronawirusa.

Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
7
Polecamy
Naukowcy testują nowy lek na COVID-19
Naukowcy testują nowy lek na COVID-19 TVN zdrowie
Pół roku z koronawirusem.
Na jakie pytania wciąż nie znamy odpowiedzi?
Pół roku z koronawirusem. Na jakie pytania wciąż nie znamy odpowiedzi? Dzień Dobry TVN
Koronawirus w wydychanym powietrzu?
Koronawirus w wydychanym powietrzu? TVN zdrowie
Łagodne przebycie COVID-19 a odporność na wirusa.
Naukowcy mają dobre wiadomości
Łagodne przebycie COVID-19 a odporność na wirusa. Naukowcy mają dobre wiadomości Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy