Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naturalne źródła cynku. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Naturalne źródła cynku. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni

Cynk

ratmaner/getty images

Podatność na infekcje, łamliwe paznokcie i wypadające włosy. To sygnały świadczące o tym, że brakuje ci cynku. Zamiast sięgać po suplementy, urozmaić swoją dietę. W jakich produktach znajduje się najwięcej cynku?

Cynk jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania człowieka.

Właściwości cynku

Cynk w znaczący sposób oddziałuje na układ odpornościowy. Jest składnikiem budowy około 200 enzymów odpowiadających między innymi za ważne przemiany metaboliczne. Jest jedną z podstawowych składowych dbających o stabilność struktury DNA. Odpowiada między innymi za prawidłowy podział komórek w fazie prenatalnej. Cynk pomaga uniknąć wad wrodzonych oraz przedwczesnego porodu.

Cynku nie powinno zabraknąć w diecie dzieci, ponieważ wpływa na mineralizację kości.

Cynk uaktywnia obszary mózgu odpowiedzialne za smak i zapach.

Jest również niezbędny dla skóry (zwłaszcza tej z niedoskonałościami), paznokci i włosów, ponieważ wpływa na stężenie witaminy A, a tym samym przyspiesza odnowę komórek skóry.

Cynk jest również odpowiedzialny za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę, wpływa na stężenie cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca.

Niedobór cynku

Niedobór cynku może wywołać następujące objawy:

  • obniżona odporność
  • problemy z węchem i smakiem
  • brak apetytu
  • biegunki
  • zmiany skórne
  • wypadanie włosów
  • niedokrwistość

Produkty bogate w cynk

Cynk można uzupełnić odpowiednio zbilansowaną dietę.

Dobrze zbilansowana dieta (przy braku poważnych dolegliwości zdrowotnych) nie prowadzi do niedoborów cynku. Naturalne źródła tego pierwiastka to między innymi:

  • ostrygi i krewetki – 16 mg w 100 g,
  • sezam – 10 mg w 100 g,
  • pestki dyni – 7,5 mg w 100 g,
  • kakao – 6,6 mg w 100 g,
  • kasza gryczana – 3,5 mg w 100 g,
  • pieczeń wołowa – 3,8 mg w 100 g,
  • salami – 3,2 mg w 100 g,
  • ser ementaler tłusty – 4 mg w 100 g,
  • migdały – 3,2 mg w 100 g.

Co to jest cynk?

Cynk to biało-błękitny, kruchy metal, który łatwo wchodzi w reakcje chemiczne. Stosuje się go w przemyśle jako składnik wielu stopów, na przykład mosiądzu (miedź i cynk). Ponadto wykorzystuje się go do uodparniania blach stalowych na korozję. Tlenek cynku używany jest w farbach, lakierach i licznych tworzywach sztucznych. Od 1597 r. wiadomo też, że jest on mikroelementem niezbędnym do funkcjonowania człowieka.

Zobacz film: Objawy niedoborów cynku.

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
66
6
Polecamy
Cynk pomaga walczyć z wirusami.
Jakie objawy daje niedobór cynku, a jakie przedawkowanie?
Cynk pomaga walczyć z wirusami. Jakie objawy daje niedobór cynku, a jakie przedawkowanie? TVN zdrowie
Niezbędny element diety - magnez.
Produkty bogate w magnez - ogólnodostępne źródła
Niezbędny element diety - magnez. Produkty bogate w magnez - ogólnodostępne źródła Dzień Dobry TVN
Ziemia okrzemkowa – jak ją stosować i jakie ma właściwości?
Ziemia okrzemkowa – jak ją stosować i jakie ma właściwości? Dzień Dobry TVN
Mikroelementy:
czym są, jakie mają funkcje w organizmie?
Źródła mikroelementów w diecie
Mikroelementy: czym są, jakie mają funkcje w organizmie? Źródła mikroelementów w diecie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.