Polub nas na Facebooku
Czytasz: Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
menu
Polub nas na Facebooku

Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Natka pietruszki

Fot: Regine Mahaux / gettyimages.com

Natka pietruszki to zielona część rośliny popularnej we wszystkich regionach świata, cenionej ze względu na walory smakowe i szereg właściwości odżywczych. Zarówno liście, jak i korzeń wykorzystywane są w sztuce kulinarnej i medycynie naturalnej.

Pietruszka jest rośliną z rodziny selerowatych. Historycznie wywodzi się z rejonów wybrzeża Morza Śródziemnego, ale współcześnie zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej występuje niemal na całym świecie. Aromatyczna natka pietruszki wykorzystywana jest najczęściej jako wzbogacający smak ziołowy dodatek do potraw.

Natka pietruszki z powodzeniem może być nazywana superfood. Zobaczcie na filmie, jakie polskie superfood znajdziemy w sklepach:

Zobacz film: Superfoods - jak jeść rozsądnie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Natka pietruszki – wartości odżywcze

Natka pietruszki zawiera duże ilości witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy). Na szczególną uwagę zasługuje zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się jej nawet 160 mg, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie zdrowego dorosłego człowieka na kwas askorbinowy to około 80 mg. Natka pietruszki dostarcza zatem więcej witaminy C niż cytrusy, czarna porzeczka czy papryka. Liście stanowią także bogate źródło prowitaminy A, czyli beta-karotenu.

Natka pietruszki dostarcza wielu mikro- i makroelementów, głównie magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, sodu, a także cynku, miedzi i manganu. Obecne w liściach żelazo niehemowe jest dobrze wchłaniane dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C. Liście pietruszki stanowią też źródło wielu innych, cennych dla zdrowia substancji:

  • chlorofilu,
  • olejków eterycznych (zawierających m.in. mirystycynę i eugenol),
  • flawonoidów: luteoliny i apigeniny.

Substancje odżywcze natki pietruszki są odporne na zamrażanie, a podczas suszenia ulegają silnej kondensacji. Ponieważ większość cennych związków ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze, do gorących dań natkę należy dodawać na końcu.

Właściwości lecznicze natki pietruszki

W natce pietruszki znajdują się substancje (głównie chlorofil) o właściwościach przeciwzapalnych i antyseptycznych. Witamina C wzmacnia odporność organizmu. Częste dodawanie natki do posiłków chroni przed infekcjami i łagodzi ich objawy. Antybakteryjne działanie chlorofilu pozwala zapobiegać stanom zapalnym jamy ustnej oraz niwelować nieprzyjemne zapachy. Zaleca się żucie natki pietruszki celem złagodzenia intensywnego aromatu czosnku czy nieświeżego oddechu, jaki powoduje palenie papierosów.

Dlaczego warto wprowadzić do diety pietruszkę? dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Pietruszka - jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN

Natka pietruszki wykazuje korzystny wpływ na układ krwionośny. Dzięki współdziałaniu żelaza, witaminy C i kwasu foliowego spożywanie tej rośliny działa krwiotwórczo, zapobiega anemii. Ponadto witamina C wzmacnia naczynia krwionośne. Witaminy z grupy B obniżają poziom homocysteiny we krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi. W związku z właściwościami moczopędnymi natka pietruszki wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Jako bogate źródło antyoksydantów natka pietruszki regularnie dodawana do posiłków ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Zawarte w natce przeciwutleniacze mają też pozytywny wpływ na wzrok i pomagają zapobiegać częstym chorobom oczu (np. ślepocie zmierzchowej). Ponadto pozwalają na utrzymywanie w dobrym stanie skóry, włosów i paznokci. Obecne w natce pietruszki substancje (witaminy, flawonoidy, składniki olejków eterycznych) wykazują działanie przeciwrakowe. Zapobiegają kancerogenezie, ograniczają szkodliwą aktywność wolnych rodników, a także korzystnie uzupełniają terapię istniejących już nowotworów (w szczególności – raka piersi). Ponadto spożywanie natki pietruszki przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych, m.in. tych, które zawarte są w dymie papierosowym.

Natka pietruszki słynie z silnych właściwości moczopędnych. W połączeniu z działaniem antyseptycznym są one cenne w przypadku dolegliwości dróg moczowych (infekcji, kamicy).

Natka pietruszki na odchudzanie i detoksykację organizmu

Częste spożywanie liści pietruszki wspomaga pracę nerek, ułatwia odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu, tym samym powoduje oczyszczanie go z toksyn. Dzięki temu warzywo stanowi pożądany składnik diety odchudzającej (wiele źródeł zaleca uzupełnianie jej np. koktajlem z natki pietruszki, cytryny i ogórka). Co więcej, zawarte w natce substancje regulują i przyspieszają metabolizm oraz zmniejszają wzdęcia.

Natka pietruszki – warzywo cenne dla kobiet

Związki bioaktywne w natce pietruszki niwelują dolegliwości związane z menstruacją. Pomagają w uregulowaniu cyklu, uśmierzają bóle miesiączkowe (dzięki właściwościom rozkurczającym) i redukują obrzęki. Natka pietruszki może posłużyć kobietom w ciąży i w okresie laktacji. Dla przyszłych mam stanowi naturalny, bezpieczny (o ile spożywany z umiarem) środek na wzmocnienie odporności czy łagodne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W okresie karmienia niemowlęcia piersią substancje obecne w natce stymulują produkcję pokarmu.

Zastosowanie natki pietruszki w kuchni

Zarówno świeża, jak i suszona natka pietruszki podnosi walory smakowe i wartości odżywcze potraw. Stanowi częsty składnik dań mięsnych i rybnych, świetnie komponuje się z zupami, pasuje do surówek, sałatek, past kanapkowych i koktajli warzywnych. Natka z pietruszki jest także efektownym elementem dekoracyjnym.

Świeżą natkę pietruszki można kupić w sklepach przez cały rok. Liście zachowują swoje walory po zamrożeniu, więc ich dyżurną porcję można przechowywać w zamrażalniku. Ponieważ pietruszka nie jest wymagająca w uprawie i może rosnąć w doniczce, warto wyhodować ją samodzielnie z nasion lub korzeni.

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.



Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
789
11
Polecamy
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa TVN zdrowie
Endywia – kuzynka sałaty.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie
Endywia – kuzynka sałaty. Właściwości zdrowotne i zastosowanie TVN zdrowie
Jesienne superfoods.
Brokuły – jak wpływają na zdrowie?
Właściwości odżywcze i lecznicze 
Jesienne superfoods. Brokuły – jak wpływają na zdrowie? Właściwości odżywcze i lecznicze  Dzień Dobry TVN
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne!
Dlaczego warto je jeść?
Brokuły mają mało kalorii i są pyszne! Dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty