Polub nas na Facebooku
Czytasz: Złoty napój  z kurkumy – wzmocni odporność i... pomoże schudnąć
menu
Polub nas na Facebooku

Złoty napój  z kurkumy – wzmocni odporność i... pomoże schudnąć

korzeń kurkumy leży na blacie

Fot. alexander ruiz / Getty Images

Napój z kurkumy to dietetyczny przebój ostatnich lat. Wspomaga odporność i ułatwia dbanie o szczupłą sylwetkę. Swoje właściwości zawdzięcza wszystkim składnikom – wodzie, kurkumie, cytrynie, miodowi. Za najcenniejszą uznaje się kurkuminę – polifenol zawarty w kłączu kurkumy.

Napar z kurkumy stał się popularny w ostatnich latach, ale niezwykłe właściwości kurkumy znane są ludziom od stuleci. W Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi, wykorzystywana była szeroko w sztuce kulinarnej, medycynie ludowej, a także jako barwnik do tkanin. Kurkuma do dziś stanowi nieodłączny składnik indyjskiej czy chińskiej kuchni (np. jako składnik curry). Ponieważ u mieszkańców Dalekiego Wschodu rzadziej stwierdza się występowanie chorób powszechnych w krajach europejskich, spożywana przez nich na co dzień przyprawa stała się przedmiotem zainteresowań naukowców.

Właściwości kurkumy

Kurkumę pozyskuje się z korzenia rośliny zwanej ostryżem długim, należącej do rodziny imbirowatych. Od imbiru odróżnia ją przede wszystkim intensywny, żółtopomarańczowy kolor. Ma korzenny aromat i intensywny, gorzkawy smak. W sprzedaży dostępna jest głównie w postaci sproszkowanej, choć w dobrze zaopatrzonych sklepach coraz częściej spotkać można świeży korzeń kurkumy.

Kłącze kurkumy jest zasobne w błonnik, witaminy C, B3 i B6, sole mineralne potasu, żelaza, manganu, magnezu. Zawiera także liczne, cenne dla ludzkiego organizmu, fitozwiązki, np. olejki eteryczne (turmeron, zingiberol). Za najcenniejsze w składzie kurkumy uznaje się pigmenty polifenolowe, którym kłącze zawdzięcza swój intensywny kolor – kurkuminoidy. Właśnie dzięki tym związkom wyjątkowe właściwości ma napar z kurkumy.

Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmach:

Źródło: X-news

Prowadzone nad kurkumą badania wykazały, że zawarte w niej substancje aktywne:

  • działają przeciwzapalnie i antyseptycznie (przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo) – pomagają zapobiegać infekcjom i wspierają ich leczenie, łagodzą bóle różnego pochodzenia, np. migrenowe, miesiączkowe czy towarzyszące reumatoidalnemu zapaleniu stawów,
  • mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu służą m.in. profilaktyce nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, prostaty, piersi, szyjki macicy,
  • mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera (według naukowców istnieje szansa, że w przyszłości uda się je wykorzystać tak, by hamowały postęp choroby i poprawiały stan chorego),
  • wpływają korzystnie na układ trawienny – zapobiegają nieżytom, chorobie wrzodowej, działają żółciopędnie, oczyszczają wątrobę ze związków toksycznych,
  • dzięki właściwościom termogennym stymulują przemianę materii, co ułatwia odchudzanie,
  • obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, tym samym wspomagają profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych,
  • oddziałują korzystnie na cerę problematyczną – przetłuszczającą się, ze skłonnością do zmian zapalnych (np. trądziku) – przy odpowiednim stosowaniu nadając jej ładnego kolorytu.

Napój z kurkumy, cytryny i miodu a zdrowie

Polecany przez dietetyków „złoty napój” z kurkumą (intensywny, złotawy kolor nadają mu kurkuminoidy, m.in. kurkumina) zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości także pozostałym składnikom.

Sok z cytryny to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości naparu – poprawia odporność, ułatwia detoksykację organizmu, przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom, spowalnia procesy starzenia się, poprawia stan naczyń krwionośnych, kośćca, stawów, skóry i jej przydatków. Obecne w cytrynie substancje wspomagają także funkcjonowanie układu pokarmowego – stymulują produkcję enzymów trawiennych, poprawiają perystaltykę jelit, działają alkalizująco, moczopędnie, ułatwiają wydalanie toksycznych metabolitów.

Czytaj też: Na co pomaga Turmeric, czyli kurkuma w tabletkach

Działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne wzmaga dodany do napoju z kurkumy miód. Co więcej, stanowi on doskonałe źródło energii, redukuje napięcie nerwowe, dzięki czemu spożywanie naparu wpływa pozytywnie na samopoczucie. Miód ma także właściwości wykrztuśne i przeciwgorączkowe, co czyni napój z kurkumy remedium na przeziębienie czy chore gardło, tym bardziej, że złociste kłącze ma właściwości rozgrzewające.

Regularne spożywanie naparu z kurkumy i cytryny wyrabia nawyk picia wody, niezbędnej do utrzymania w normie wszystkich parametrów życiowych.

Przepis na napój z kurkumy

Istnieje wiele przepisów na napój z kurkumy – w zależności od upodobań można modyfikować proporcje składników, wzbogacać napar o dodatkowe komponenty (np. imbir, cynamon). Najczęściej receptura obejmuje ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy (można, a nawet warto zastąpić ją kilkoma plasterkami świeżego kłącza), sok z połówki cytryny, łyżeczkę miodu i szklankę wody. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele wartościowych związków (np. witamina C) ulega rozpadowi. Do naparu dobrze jest dodać szczyptę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna ułatwia przyswajanie kurkuminy. Po kilku minutach napój jest gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go na czczo, przed śniadaniem, gdyż wówczas najsilniejsze jest jego działanie oczyszczające. „Złoty napój” z kurkumą z powodzeniem jednak można popijać niewielkimi porcjami przez cały dzień.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
233
7
Polecamy
Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości
Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości Dzień Dobry TVN
Herbata z imbirem - idealny napój w czasie infekcji.
Jak  przygotować leczniczy napar
Herbata z imbirem - idealny napój w czasie infekcji. Jak  przygotować leczniczy napar TVN zdrowie
Właściwości cynamonu.
Zastosowanie w kuchni i jego rola w odchudzaniu
Właściwości cynamonu. Zastosowanie w kuchni i jego rola w odchudzaniu Dzień Dobry TVN
Herbata z pokrzywy – właściwości, zastosowanie, sposób przygotowania
Herbata z pokrzywy – właściwości, zastosowanie, sposób przygotowania TVN zdrowie
Komentarze (1)
afrykaner
piję kurkumę z mlekiem,dodaję do potraw i nie widzę żadnej rewelacji.
Czytaj całość
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty