Polub nas na Facebooku
Czytasz: Napój z kurkumy – właściwości prozdrowotne, sposób przyrządzenia

Napój z kurkumy – właściwości prozdrowotne, sposób przyrządzenia

Zainteresował Cię ten artykuł?
korzeń kurkumy leży na blacie

Fot. alexander ruiz / Getty Images

Napój z kurkumy zyskał popularność jako środek służący utrzymaniu dobrego zdrowia i szczupłej sylwetki. Swoje właściwości zawdzięcza wszystkim składnikom – wodzie, kurkumie, cytrynie, miodowi. Za najcenniejszą uznaje się kurkuminę – polifenol zawarty w kłączu kurkumy.

Napar z kurkumy to dietetyczny przebój ostatnich lat, ale niezwykłe właściwości używanej do jego przyrządzenia przyprawy znane są ludziom od stuleci. W Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi, wykorzystywana była szeroko w sztuce kulinarnej, medycynie ludowej, a także jako barwnik do tkanin. Kurkuma do dziś stanowi nieodłączny składnik indyjskiej czy chińskiej kuchni (np. jako składnik curry). Ponieważ u mieszkańców Dalekiego Wschodu rzadziej stwierdza się występowanie chorób powszechnych w krajach europejskich, spożywana przez nich na co dzień przyprawa stała się przedmiotem zainteresowań naukowców.

Właściwości kurkumy

Kurkumę pozyskuje się z korzenia rośliny zwanej ostryżem długim, należącej do rodziny imbirowatych. Od imbiru odróżnia ją przede wszystkim intensywny, żółtopomarańczowy kolor. Ma korzenny aromat i intensywny, gorzkawy smak. W sprzedaży dostępna jest głównie w postaci sproszkowanej, choć w dobrze zaopatrzonych sklepach coraz częściej spotkać można świeży korzeń kurkumy.

Kłącze kurkumy jest zasobne w błonnik, witaminy C, B3 i B6, sole mineralne potasu, żelaza, manganu, magnezu. Zawiera także liczne, cenne dla ludzkiego organizmu, fitozwiązki, np. olejki eteryczne (turmeron, zingiberol). Za najcenniejsze w składzie kurkumy uznaje się pigmenty polifenolowe, którym kłącze zawdzięcza swój intensywny kolor – kurkuminoidy. Właśnie dzięki tym związkom wyjątkowe właściwości ma napar z kurkumy.

Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Prowadzone nad kurkumą badania wykazały, że zawarte w niej substancje aktywne:

  • działają przeciwzapalnie i antyseptycznie (przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo) – pomagają zapobiegać infekcjom i wspierają ich leczenie, łagodzą bóle różnego pochodzenia, np. migrenowe, miesiączkowe czy towarzyszące reumatoidalnemu zapaleniu stawów,
  • mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu służą m.in. profilaktyce nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, prostaty, piersi, szyjki macicy,
  • mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera (według naukowców istnieje szansa, że w przyszłości uda się je wykorzystać tak, by hamowały postęp choroby i poprawiały stan chorego),
  • wpływają korzystnie na układ trawienny – zapobiegają nieżytom, chorobie wrzodowej, działają żółciopędnie, oczyszczają wątrobę ze związków toksycznych,
  • dzięki właściwościom termogennym stymulują przemianę materii, co ułatwia odchudzanie,
  • obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, tym samym wspomagają profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych,
  • oddziałują korzystnie na cerę problematyczną – przetłuszczającą się, ze skłonnością do zmian zapalnych (np. trądziku) – przy odpowiednim stosowaniu nadając jej ładnego kolorytu.

Napój z kurkumy, cytryny i miodu a zdrowie

Polecany przez dietetyków „złoty napój” z kurkumą (intensywny, złotawy kolor nadają mu kurkuminoidy) zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości także pozostałym składnikom.

Sok z cytryny to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości naparu – poprawia odporność, ułatwia detoksykację organizmu, przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom, spowalnia procesy starzenia się, poprawia stan naczyń krwionośnych, kośćca, stawów, skóry i jej przydatków. Obecne w cytrynie substancje wspomagają także funkcjonowanie układu pokarmowego – stymulują produkcję enzymów trawiennych, poprawiają perystaltykę jelit, działają alkalizująco, moczopędnie, ułatwiają wydalanie toksycznych metabolitów.

Działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne wzmaga dodany do napoju z kurkumy miód. Co więcej, stanowi on doskonałe źródło energii, redukuje napięcie nerwowe, dzięki czemu spożywanie naparu wpływa pozytywnie na samopoczucie. Miód ma także właściwości wykrztuśne i przeciwgorączkowe, co czyni napój z kurkumy remedium na przeziębienie czy chore gardło, tym bardziej, że złociste kłącze ma właściwości rozgrzewające.

Regularne spożywanie naparu z kurkumy i cytryny wyrabia nawyk picia wody, niezbędnej do utrzymania w normie wszystkich parametrów życiowych.

Przepis na napój z kurkumy

Istnieje wiele przepisów na napój z kurkumy – w zależności od upodobań można modyfikować proporcje składników, wzbogacać napar o dodatkowe komponenty (np. imbir, cynamon). Najczęściej receptura obejmuje ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy (można, a nawet warto zastąpić ją kilkoma plasterkami świeżego kłącza), sok z połówki cytryny, łyżeczkę miodu i szklankę wody. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele wartościowych związków (np. witamina C) ulega rozpadowi. Do naparu dobrze jest dodać szczyptę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna ułatwia przyswajanie kurkuminy. Po kilku minutach napój jest gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go na czczo, przed śniadaniem, gdyż wówczas najsilniejsze jest jego działanie oczyszczające. „Złoty napój” z kurkumą z powodzeniem jednak można popijać niewielkimi porcjami przez cały dzień.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować? Materiał sponsorowany