Polub nas na Facebooku
Czytasz: Napój z kurkumy – właściwości prozdrowotne, sposób przyrządzenia
menu
Polub nas na Facebooku

Napój z kurkumy – właściwości prozdrowotne, sposób przyrządzenia

korzeń kurkumy leży na blacie

Fot. alexander ruiz / Getty Images

Napój z kurkumy zyskał popularność jako środek służący utrzymaniu dobrego zdrowia i szczupłej sylwetki. Swoje właściwości zawdzięcza wszystkim składnikom – wodzie, kurkumie, cytrynie, miodowi. Za najcenniejszą uznaje się kurkuminę – polifenol zawarty w kłączu kurkumy.

Napar z kurkumy to dietetyczny przebój ostatnich lat, ale niezwykłe właściwości używanej do jego przyrządzenia przyprawy znane są ludziom od stuleci. W Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi, wykorzystywana była szeroko w sztuce kulinarnej, medycynie ludowej, a także jako barwnik do tkanin. Kurkuma do dziś stanowi nieodłączny składnik indyjskiej czy chińskiej kuchni (np. jako składnik curry). Ponieważ u mieszkańców Dalekiego Wschodu rzadziej stwierdza się występowanie chorób powszechnych w krajach europejskich, spożywana przez nich na co dzień przyprawa stała się przedmiotem zainteresowań naukowców.

Właściwości kurkumy

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany

Kurkumę pozyskuje się z korzenia rośliny zwanej ostryżem długim, należącej do rodziny imbirowatych. Od imbiru odróżnia ją przede wszystkim intensywny, żółtopomarańczowy kolor. Ma korzenny aromat i intensywny, gorzkawy smak. W sprzedaży dostępna jest głównie w postaci sproszkowanej, choć w dobrze zaopatrzonych sklepach coraz częściej spotkać można świeży korzeń kurkumy.

Kłącze kurkumy jest zasobne w błonnik, witaminy C, B3 i B6, sole mineralne potasu, żelaza, manganu, magnezu. Zawiera także liczne, cenne dla ludzkiego organizmu, fitozwiązki, np. olejki eteryczne (turmeron, zingiberol). Za najcenniejsze w składzie kurkumy uznaje się pigmenty polifenolowe, którym kłącze zawdzięcza swój intensywny kolor – kurkuminoidy. Właśnie dzięki tym związkom wyjątkowe właściwości ma napar z kurkumy.

Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Prowadzone nad kurkumą badania wykazały, że zawarte w niej substancje aktywne:

  • działają przeciwzapalnie i antyseptycznie (przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo) – pomagają zapobiegać infekcjom i wspierają ich leczenie, łagodzą bóle różnego pochodzenia, np. migrenowe, miesiączkowe czy towarzyszące reumatoidalnemu zapaleniu stawów,
  • mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu służą m.in. profilaktyce nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, prostaty, piersi, szyjki macicy,
  • mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera (według naukowców istnieje szansa, że w przyszłości uda się je wykorzystać tak, by hamowały postęp choroby i poprawiały stan chorego),
  • wpływają korzystnie na układ trawienny – zapobiegają nieżytom, chorobie wrzodowej, działają żółciopędnie, oczyszczają wątrobę ze związków toksycznych,
  • dzięki właściwościom termogennym stymulują przemianę materii, co ułatwia odchudzanie,
  • obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, tym samym wspomagają profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych,
  • oddziałują korzystnie na cerę problematyczną – przetłuszczającą się, ze skłonnością do zmian zapalnych (np. trądziku) – przy odpowiednim stosowaniu nadając jej ładnego kolorytu.

Napój z kurkumy, cytryny i miodu a zdrowie

Polecany przez dietetyków „złoty napój” z kurkumą (intensywny, złotawy kolor nadają mu kurkuminoidy) zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości także pozostałym składnikom.

Sok z cytryny to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości naparu – poprawia odporność, ułatwia detoksykację organizmu, przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom, spowalnia procesy starzenia się, poprawia stan naczyń krwionośnych, kośćca, stawów, skóry i jej przydatków. Obecne w cytrynie substancje wspomagają także funkcjonowanie układu pokarmowego – stymulują produkcję enzymów trawiennych, poprawiają perystaltykę jelit, działają alkalizująco, moczopędnie, ułatwiają wydalanie toksycznych metabolitów.

Działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne wzmaga dodany do napoju z kurkumy miód. Co więcej, stanowi on doskonałe źródło energii, redukuje napięcie nerwowe, dzięki czemu spożywanie naparu wpływa pozytywnie na samopoczucie. Miód ma także właściwości wykrztuśne i przeciwgorączkowe, co czyni napój z kurkumy remedium na przeziębienie czy chore gardło, tym bardziej, że złociste kłącze ma właściwości rozgrzewające.

Regularne spożywanie naparu z kurkumy i cytryny wyrabia nawyk picia wody, niezbędnej do utrzymania w normie wszystkich parametrów życiowych.

Przepis na napój z kurkumy

Istnieje wiele przepisów na napój z kurkumy – w zależności od upodobań można modyfikować proporcje składników, wzbogacać napar o dodatkowe komponenty (np. imbir, cynamon). Najczęściej receptura obejmuje ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy (można, a nawet warto zastąpić ją kilkoma plasterkami świeżego kłącza), sok z połówki cytryny, łyżeczkę miodu i szklankę wody. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele wartościowych związków (np. witamina C) ulega rozpadowi. Do naparu dobrze jest dodać szczyptę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna ułatwia przyswajanie kurkuminy. Po kilku minutach napój jest gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go na czczo, przed śniadaniem, gdyż wówczas najsilniejsze jest jego działanie oczyszczające. „Złoty napój” z kurkumą z powodzeniem jednak można popijać niewielkimi porcjami przez cały dzień.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
211
5
Polecamy
Kurkuma (ostryż długi):
jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania? 
Kurkuma (ostryż długi): jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania?  TVN zdrowie
Herbata zimowa – najlepsze przepisy na chłodne dni
Herbata zimowa – najlepsze przepisy na chłodne dni Dzień Dobry TVN
Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze.
Na co działa imbir i kto powinien go unikać?
Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze. Na co działa imbir i kto powinien go unikać? Dzień Dobry TVN
Szafran – nie tylko przyprawa.
Zastosowanie i właściwości
Szafran – nie tylko przyprawa. Zastosowanie i właściwości TVN zdrowie
Komentarze (1)
afrykaner
piję kurkumę z mlekiem,dodaję do potraw i nie widzę żadnej rewelacji.
Czytaj całość
Nie przegap
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym się kierować przy wyborze oczyszczacza powietrza? Oto kwestie, które warto brać pod uwagę
Czym się kierować przy wyborze oczyszczacza powietrza? Oto kwestie, które warto brać pod uwagę Materiał sponsorowany
Technologia, która zmienia powietrze na tak czyste, jak to w lesie! 
Technologia, która zmienia powietrze na tak czyste, jak to w lesie!  Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?