Polub nas na Facebooku
Czytasz: Naleśniki z mąki kukurydzianej – wartość odżywcza, przepisy na ciasto i farsz
menu
Polub nas na Facebooku

Naleśniki z mąki kukurydzianej – wartość odżywcza, przepisy na ciasto i farsz

naleśniki, mąka kukurydziana

Fot. iko636 / Getty Images

Naleśniki z mąki kukurydzianej stanowią smaczny i bezglutenowy zamiennik tradycyjnych naleśników pszennych. Mąka kukurydziana dostarcza organizmowi wielu cennych związków, m.in. błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, karotenoidów, żelaza i cynku. 

Naleśniki z mąki kukurydzianej są bezglutenową potrawą, która doskonale sprawdzi się w roli śniadania, obiadu lub podwieczorku. Można je faszerować różnymi nadzieniami – z białego sera, owoców lub warzyw. Mąka kukurydziana jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz związków o właściwościach antyoksydacyjnych.

Naleśniki z mąki kukurydzianej – jak zrobić?

Naleśnik z mąki kukurydzianej są bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem, a co najważniejsze – są dietetyczne i bezglutenowe. Można je przyrządzić w wersji na słodko, dodając do ciasta cukru lub jego zamiennika – ksylitolu – oraz faszerując nadzieniem z owoców bądź domowych konfitur. Naleśniki z mąki kukurydzianej doskonale smakują również w wersji wytrawnej, czyli nadziewane szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami lub pieczonymi warzywami. Cechą charakterystyczną naleśników na bazie mąki kukurydzianej jest złocistożółty kolor, dlatego nie da się ich pomylić z tradycyjnymi naleśnikami z mąki pszennej. Do ciasta naleśnikowego na bazie mąki kukurydzianej nierzadko dodaje się również inne, bezglutenowe rodzaje mąk, np. ryżową ziemniaczaną.

Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis na ciasto

W przygotowanych naleśnikach (około 6 sztuk) znajduje się około: 

kcal 1097
białko 33.9
tłuszcz 32.6 g
węglowodany 173.3 g

Jeden naleśnik (około 100 g) dostarcza: 

kcal 180
białko 5.6 g
tłuszcz 5.4 g
węglowodany 28 g

Składniki:

  • 160 g mąki kukurydzianej,
  • 300 ml mleka,
  • 40 g skrobi (ziemniaczanej lub kukurydzianej),
  • 2 jaja,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • olej do smażenia, np. rzepakowy lub kokosowy.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę kukurydzianą, skrobię i cukier przesiej do miski. Wymieszaj. Dodaj mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek.
  2. Do masy dodaj jaja i ponownie wymieszaj. Ciasto pozostaw na około 10 minut.
  3. Rozgrzej patelnię (najlepiej naleśnikową) z odrobiną oleju. Wlej na patelnię porcję ciasta, poruszając patelnią tak, by rozprowadzić ciasto po całym dnie. Naleśniki smaż na średnim palniku z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  4. Kontynuuj smażenie aż do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Gotowe naleśniki faszeruj słodkim lub wytrawnym nadzieniem.

Jak zrobić powidła do naleśników? Zobacz na filmie: 

Zobacz film: Jak zrobić powidła. Źródło: Dzień Dobry TVN

Naleśniki z mąki kukurydzianej – przepis na farsz z cukinii i suszonych pomidorów

W przygotowanym farszu znajduje się około: 

kcal 520
białko 27 g
tłuszcz 38 g
węglowodany 33 g
błonnik pokarmowy 4.5 g

W porcji farszu na jeden naleśnik znajduje się: 

kcal 86
białko 4.5 g
tłuszcz 6.3 g
węglowodany 5.5 g
błonnik pokarmowy 0.7 g

Składniki:

  • 300 g cukinii,
  • ½ cebuli,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • 100 g sera koziego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz, suszony tymianek,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w kosteczkę. Do cebuli dodaj startą na tarce cukinię – może być ze skórką, ale wydrążona z nasion. Przypraw łyżeczką tymianku i smaż przez około 5 minut na większym ogniu, co chwilę mieszając.
  2. W międzyczasie (w trakcie smażenia) na patelnię dodaj pokrojone na kawałki suszone pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Patelnię z nadzieniem zestaw z ognia. Dodaj pokrojony ser kozi. Mieszaj aż do rozpuszczenia, następnie posyp natką pietruszki.
  4. Gotowym nadzieniem faszeruj naleśniki z mąki kukurydzianej. Naleśniki złóż w trójkąty i chwilę podgrzej na patelni.

Mąka kukurydziana – wartość odżywcza

Mąka kukurydziana jest otrzymywana poprzez suszenie i mielenie dojrzałych nasion kukurydzy. Ma charakterystyczny żółty kolor. W świecie kulinarnym mąka kukurydziana stanowi często zamiennik tradycyjnej mąki pszennej. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie osób chorujących na celiakię, gdyż jest produktem bezglutenowym. Mąka kukurydziana ma wysoką wartość odżywczą. W 100 g zawiera: 6,9 g białka, 76,9 g węglowodanów i 3,9 g tłuszczu. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g mąki kukurydzianej występuje około 7,3 g tego związku. Mąka kukurydziana dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, w tym naturalnych antyoksydantów. Zawiera: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy E i K, beta-karoten oraz potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen i miedź. Żółtą barwę zawdzięcza zawartości karotenoidów, czyli naturalnych barwników roślinnych. Cennymi dla organizmu składnikami mąki kukurydzianej są luteina i zeaksantyna, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Mąka kukurydziana – właściwości zdrowotne

Mąka kukurydziana wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy, a także choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu. Obecność błonnika w mące kukurydzianej prowadzi również do uregulowania poziomu cukru we krwi i poprawy wrażliwości tkanek na insulinę. Zapobiega to gwałtownym skokom stężenia glukozy we krwi, a tym samym nagłym napadom głodu i podjadaniu. Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego – usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm, przeciwdziałając zaparciom i wspomagając odchudzanie. Witaminy B obecne w mące kukurydzianej mają korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, polepszając m.in. zdolności poznawcze: pamięć, koncentrację i uwagę. Związki występujące w mące przyczyniają się do zwiększenia produkcji czerwonych krwinek, chronią DNA przed uszkodzeniami i wspomagają wzrost komórek. Mąka kukurydziana jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu hamują procesy starzenia się organizmu i zapobiegają rozwojowi wielu chorób: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów. Ponadto, składniki mąki kukurydzianej przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu oraz zapewniają dobry stan skóry, włosów, i paznokci.

Mąka kukurydziana – zastosowanie

Mąka kukurydziana znajduje szerokie zastosowanie w diecie bezglutenowej, która stanowi skuteczną formę leczenia celiakii, nazywanej inaczej chorobą trzewną. Nie zawiera ona glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych występujących w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu. Na bazie mąki kukurydzianej przygotowuje się omlety, placki, naleśniki, racuchy. Ten rodzaj mąki jest również wykorzystywany do wypieku pieczywa oraz ciast, ciasteczek, biszkoptów i herbatników. Mąkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania zup i sosów, panierowania mięs oraz wyrabiana ciasta na kopytka i kluski. 

Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
21
0
Polecamy
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować?
Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki TVN zdrowie
Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze i kaloryczność.
Jakie posiada właściwości prozdrowotne?
Mąka kokosowa – zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze i kaloryczność. Jakie posiada właściwości prozdrowotne? TVN zdrowie
Bezglutenowa mąka owsiana – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Bezglutenowa mąka owsiana – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Tortilla bezglutenowa - prosty i szybki przepis na przygotowanie bezglutenowego dania
Tortilla bezglutenowa - prosty i szybki przepis na przygotowanie bezglutenowego dania Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby