Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze przepisy na odporność: śniadanie, obiad i kolacja
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze przepisy na odporność: śniadanie, obiad i kolacja

Getty Images/vassenaa

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, więc zamiast łykać suplementy wzmacniające odporność, postaw na zdrowe przepisy. Poznaj najlepsze przepisy na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację, które naszpikowane są witaminami i składnikami, wzmacniającymi naturalną odporność organizmu!

Śniadanie - owsianka na odporność z jagodami

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Jagody – naturalny zabójca bakterii i wirusów

Zawarte w jagodach naturalne antybiotyki powstrzymują namnażanie się bakterii i wirusów, dzięki czemu jagody działają działają bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Owoce, jak i liście rośliny zawierają wiele garbników, dzięki temu mają silniejsze właściwości przeciwwirusowe. Garbniki neutralizują toksyny i uniemożliwiają ich wchłanianie przez błony śluzowe jelita.

Składniki:

  •     5 łyżek płatków owsianych
  •     1 łyżka ziaren chia
  •     4 łyżki mrożonych jagód
  •     miód, erytrytol, lub stevia (1 łyżeczka)
  •     szczypta kurkumy
  •     garść orzechów włoskich
  •     pół miękkiego banana
  •  łyżka naturalnego jogurtu
  • 1/3 łyżeczki ashwagandhy
  • pół łyżeczki pyłku pszczelego

Sposób przygotowania:

Do małego garnka wrzucamy płatki owsiane, ziarna chia, jagody, przyprawy, zioła i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu aby płatki mogły zmięknąć. Baza owsianki ma być kwaskowata i nie za słodka. Jeśli lubimy więcej słodyczy, może zwiększyć ilość miodu lub naturalnego słodzika w przepisie.

Banana rozgniatamy i na chwilę wkładamy do małego garnka. Chcemy go lekko podgrzać i skarmelizować naturalne cukry. To on będzie równoważył nam kwaskowaty smak owsianki.

Orzechy siekamy. Gotową owsiankę wykładamy do miseczki. Na górze kładziemy rozgnieciony mus z banana, obok niego wylewamy odrobinę jogurtu i całość posypujemy orzechami.

 

Obiad - Makaron soba z awokado i krewetkami (1 porcja)

Awokado – cenny tłuszcz, który chroni przed nowotworami

Tłuszcz zawarty w awokado to kwas oleinowy. Reguluje on poziom cholesterolu we krwi, eliminuje szkodliwe trójglicerydy oraz cholesterol LDL (ang. low-density lipoprotein), zaś wpływa korzystnie na poziom „dobrego” cholesterolu HDL (ang. high-density lipoprotein). Dzięki temu zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Awokado obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu można również zmniejszyć zagrożenie zawałem serca. Przyczynia się również do profilaktyki nowotworowej – pozwala zapobiegać zwłaszcza nowotworom piersi u kobiet oraz prostaty u mężczyzn.

Składniki:

  •     gryczany makaron soba lub zwykły makaron spaghetti pełnoziarnisty
  •     pół miękkiego awokado
  •     5-6 krewetek
  •     3 ząbki czosnku
  •     1 cytryna lub 1 limonka
  •     kilka szczypt płatków chilli lub 1/3 posiekanej, świeżej papryczki
  •     sól/pieprz
  •     odrobina sosu rybnego lub sojowego
  •     odrobina miodu do smaku
  •     biały lub czarny sezam
  •     szczypiorek lub świeża pietruszka
  •     masło klarowane do smażenia

 Przeczytaj także: Dlaczego należy spożywać awokado?

Sposób przygotowania:

Czosnek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Chilli siekamy. Awokado kroimy najpierw na pół a następnie w grubsze paski. Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą. Sezam prażymy na suchej, gorącej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Gdy wszystko mamy przygotowane, możemy przejść do łączenia składników. Na rozgrzane masło klarowane wrzucamy chilli i czosnek. Przesmażamy razem przez chwilę. Dodajemy krewetki, sos sojowy lub rybny i odrobinę miodu. Smażymy całość przez 2 minuty. Dodajemy awokado i sok z limonki. Wrzucamy odcedzony i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy i wykładamy następnie na talerz. Całość posypujemy sezamem i świeżymi ziołami.

 

Kolacja - kanapki z pastą paprykową Muhammara

Papryka – bomba witaminy C

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C – zawiera jej nawet pięciokrotnie więcej niż cytryna! Co ciekawe witamina ta nie ulega zniszczeniu w trakcie procesów kulinarnych – papryka zatem świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, ale i zup oraz na przetwory. W papryce znajdziemy także likopen oraz beta karoten, które wykazują działanie antynowotworowe. Co więcej częste spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, obniża zły cholesterol, poprawia kondycję skóry. W ostrych odmianach papryk znajdziemy także kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe.

 Przeczytaj także: Kapsaicyna - właściwości zdrowotne

Składniki:

  •     3 papryki
  •     pestki świeżego granatu
  •     4 łyżki oliwy z oliwek
  •     2 garści orzechów włoskich lub migdałów
  •     4 ząbki czosnku
  •     sok z 1 limonki
  •     łyżeczka miodu
  •     3 szczypty płatków chilli
  •     chleb żytni na zakwasie

Sposób przygotowania:

Usuwamy z papryk gniazdo nasienne. Układamy je na blasze razem z czosnkiem, pieczemy pod folią, w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, przez 40 do 50 minut. Gdy zmiękną rzucamy je do blendera razem z oliwą, orzechami, sokiem wyciśniętym z limonki, miodem i chilli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.

Chlebek grillujemy, następnie wykładamy na niego naszą pastę. Całość posypujemy pestkami granata i świeżą, posiekaną, pietruszką.

Zobacz nasze video, jak przygotować przepisy krok po kroku:

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
93
8
Polecamy
Szybkie dania na lepszą odporność:
owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara
Szybkie dania na lepszą odporność: owsianka z jagodami, krwisty koktajl, kanapki z pastą Muhammara Dzień Dobry TVN
Z czego powinna się składać zdrowa kanapka?
Pomysły na zdrową kanapkę
Z czego powinna się składać zdrowa kanapka? Pomysły na zdrową kanapkę TVN zdrowie
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad:
aksamitna zupa z pieczonych pomidorów
W kuchni DDTVN gotujemy rodzinny obiad: aksamitna zupa z pieczonych pomidorów Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić